- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
speshno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
speshno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zdraveite...
Sluchaqt mi e takyv:Maika mi pochina tazi godina.Tq pritejavashe zemq-34 dka i apartament.Sled smyrtta i se okaza 4e e prehvyrlila na sestra mi zemqta chrez dogovor za pokupko-prodajba i apartamenta chrez dogovor za prodajba sreshtu gledane i izdryjka.Az i sestra mi sme edinstvenite i naslednici.Iskam da znam kakvi sa mi vyzmojnostite da zashtitq pravoto si na nasledstvo i izobshto da polucha takova....chuh neshto za zapazena chast?!? a ima li vyzmojnost da dokaja chrez svideteli che maika mi izobshto ne e gledana a kamo li izdyrjana ot sestra mi?zashtoto naistina nikoi ne se e grijil za neq...blagodarq vi predvaritelno!!!!
Sluchaqt mi e takyv:Maika mi pochina tazi godina.Tq pritejavashe zemq-34 dka i apartament.Sled smyrtta i se okaza 4e e prehvyrlila na sestra mi zemqta chrez dogovor za pokupko-prodajba i apartamenta chrez dogovor za prodajba sreshtu gledane i izdryjka.Az i sestra mi sme edinstvenite i naslednici.Iskam da znam kakvi sa mi vyzmojnostite da zashtitq pravoto si na nasledstvo i izobshto da polucha takova....chuh neshto za zapazena chast?!? a ima li vyzmojnost da dokaja chrez svideteli che maika mi izobshto ne e gledana a kamo li izdyrjana ot sestra mi?zashtoto naistina nikoi ne se e grijil za neq...blagodarq vi predvaritelno!!!!
- otchaqna
Re: speshno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
запазена час наистина има- чл.29, 30 от Закона за наследството, но ако искаш нещо да направиш намери си адвокат и с него объдете подробно какво да се направи.
- lawyer2
- Младши потребител
a ima li vyzmojnost absoliutno nishto da ne polu4a?
- otchaqna
не съм се занимавала много с наследствено право, но според мен не, обърнете се към адвокат, ако сте от София може да ми се обадите.
- lawyer2
- Младши потребител
ne ot Varna sym..znaete li nqkoi Vash kolega,koito e naistina dobyr v oblastta na nasledstvenoto pravo tuk?
- otchaqna
Съжалявам не познавам такъв.
- lawyer2
- Младши потребител
Страхувам се че не може да претендирате нищо от земята и от апартамента, тъй като разпореждането с имуществото е станало чрез покупко - продажба. Съгласно чл.18 ЗЗД договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт. Все пак обърнете се към специалист адвокат с който да обсъдите всички подробности, но шансовете Ви не са големи. Успех !
- Tom
Само и единствено при условие, че докажете че дължимите "Издръжка и гледане" не са престирани от сестра Ви, имате шанс. С поздрав.
- 123123
Имате шанс единствено за апартамента, ако докажете пред съда, че сестра Ви не е издържала и гледала майка Ви.
- zaek
Първо:агажирайте добър адвокат.Второ:отрицателни обстоятелства не се доказват. Трето:вижте чудесния труд на на Кръстю Цончев "Симулацията в гражданското право".
- ippon
- Потребител
А дали е възможен "Павлов иск" за разваляне на тези договори като се опита да се докаже симулативна продажба с цел увреждане интересите на изиграния наследник? Ами дела на бащата? И неговата ли част е била "продадена"?
А това, че никой не се е грижил за майка ви е тъжно! Защо сте го допуснали?
А това, че никой не се е грижил за майка ви е тъжно! Защо сте го допуснали?
- лунатик
bashta mi pochina predi poveche ot 10 godini ne sym sigurna che ima nqkakvo znachenie:(minalata sedmica u4ih za pavloviq isk...no ne se seshtam v ZZD li trqbva da pogledna?!?a taka ili inache cql jivot maika mi i sestra mi sa me ignorirali ot jivota si taka che az lichno ne sym dopuskala nishto......blagodarq vi ot syrce za pomoshta!
- otchaqna
da..namerih go v 135 na zzd izglejda mi kato tochno reshenie na moq kazus no za syjalenie znam 4e nishto v pravoto ne e taka kakto izglejda!tuka stava duma za nasledstva i ala bala koi e kreditor i koi e dlyjnik togava?........................
- otchaqna
Sorry, Лунатик.
Тя не е кредитор и права върху неоткрито наследство няма. Т.е. Павлов иск - не. Само кредитор може да проведе иск с правно основание чл.135 ЗЗД.
Запазена част, очевидно - не. Сделките са възмездни.
Може и да се пробва с разваляне на алеаторния договор, поради неизпълнение от страна на приобретателката - чл.97 ал.3 ЗЗД.
Ипон, Кръстьо Цончев винаги е полезен, но може би в случая би помогнал повече Венедиков с Договора за издръжка и гледане.
Тя не е кредитор и права върху неоткрито наследство няма. Т.е. Павлов иск - не. Само кредитор може да проведе иск с правно основание чл.135 ЗЗД.
Запазена част, очевидно - не. Сделките са възмездни.
Може и да се пробва с разваляне на алеаторния договор, поради неизпълнение от страна на приобретателката - чл.97 ал.3 ЗЗД.
Ипон, Кръстьо Цончев винаги е полезен, но може би в случая би помогнал повече Венедиков с Договора за издръжка и гледане.
- Мi-Lena
Ееее, чл.87, разбира се. Къде са ми ръцете?
- Мi-Lena
Наистина "Павлов иск" няма да стане. Но бащата е починал преди 10 год. Вероятно апартамента е бил СИО. Възможно е и земеделските земи да са възстановени по линия на негова страна. Така, че след смъртта на бащата имаме възникнала съсобственост между майката и двете дъщери. А майката не може да продаде чужд дял. А и своя дял тя би трябвало да го предложи на другите съсобственици (на двете дъщери), а не само на едната.
- лунатик
za syjalenie zemite sa pridobiti ot maika mi sled razvoda i s bashta mi....apartamenta syshto ne e SIO...izliza 4e mogat napylno da me lishat ot nasledstvo taka li?:(kakyv ujas...hodih pri edin advokat i toi kaza 4e pyrvo trqbva da se obqvi sdelkata za apartamenta za nedeistvitelna tyi kato sestra mi nito e izdyrjala maika mi nito q e gledala!sled tova trqbvalo apartamenta da se vklu4i kym nqkakva si nasledstvena obshtnost ili kakto tam se kazva i posle se pravela dany4na ocenka i polovinata ili 1/4 moga da vzema...taka kaza advokata de...ima li ne6to vqrno spored vas?
- otchaqna
За съжаление като гледам ще си загубиш парите при някой адвокат и в крайна сметка едва ли нещо ще излезе. Сделките са възмездни и изобщо не става въпрос за наследство. Земите и апартамента не са такива. С тях майка ти се е разпоредила приживе.
Такава е била волята й, какво да се прави...
Такава е била волята й, какво да се прави...
- Nasko`
Като отчитам обстоятелството, че вероятно не възпроизвеждаш съвсем точно какво ти е казал адвоката, има доста верни неща. Както ти писах по-горе, като наследница на майка си, имаш право да предявиш иск за разваляне на договора за апартамента, поради това, че сестра ти не се е грижела за майка ти. Ако спечелиш, апартаментът стане съсобствен между теб и сестра ти. При какви квоти - това са подробности. Но дали ще спечелиш делото за развалянето на договора, зависи от това, дали ще се докаже тезата ти за неизпълнение.
- Mi-Lena
Мога да ви дам координати на колега от Варна, сред най-добриете е във вещното и наследственото право.
- Гери
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|