начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство

Мнениеот 123 » 25 Мар 2003, 19:21

наследодателя е починал 1983г.. Оставил е двама братя и две сестрил. Братята са починали преди реституцията на имот, а сестрите след този момент. Единият от починалите братя няма деца от брака си и неговата съпруга почива след него и след реституцията на имота. Тя има преживели я братя и сестри.
ТЯ няследява ли дял от имота, а НЕЯ наследяват ли я братята и сестрите й.
123

Re: наследство

Мнениеот bgjurist » 03 Апр 2003, 15:38

Не, не наследява дял от имота (чл.9а-ЗН). Що се отнася до другия въпрос, нейните братя и сестри я наследяват, но тук въпросът е дали е оставила само братя и сестри, или и възходящи (чл.8-ЗН). За по-конкретно - 089 644 763
bgjurist
Потребител

Мнениеот 777 » 03 Апр 2003, 16:58

Към 123: предполагам отговора, който съм Ви дала не Ви е харесал.
Ще Ви го припомня обаче още веднъж:

Съпругата на Б2 наследява мъжа си. Тя НЕ Е "последваща съпруга" по см. на чл.9а - ЗН.
Тя обаче наследява заедно с братя и сестри на мъжа си/респективно с техни низходящи, поради което нейният дял е:
или 1/2 от 1/4 = 1/8 ид.ч. /ако е имала брак под 10 год. със съпруга си/
или 2/3 от 1/4 = 1/6 ид.ч. /над 10год./
След смъртта й дялът й отива при нейните братя и сестри.

P.S. Заставам зад всяка моя дума по този казус /разбира се докато не се намери някой, който да ме оповергае/

Към bgiurist: макар и не на маса готова съм да поспоря с теб.

С поздрав.
777

Мнениеот bgjurist » 03 Апр 2003, 17:07

Права си, колежке, макар че това не се ползва със СПН - седнала си зад компютъра. а що се отнася до спора, аз не споря, освен в съд...(като институция и като прибор)
bgjurist
Потребител

Назад към Семейни казуси