начало

Предлагат Антон Станков да бъде номиниран за омбудсман Предлагат Антон Станков да бъде номиниран за омбудсман

Развод по исков ред

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по исков ред

Мнениеот bogdanov964 » 21 Юни 2015, 09:55

Както правилно отбелязва един "колега" - "Както при много хора се случва - предстои ми развод. И започвам да се "подготвям" за това.". Не е решено 100%, но натам вървят нещата, затова бих помолил за съвет.
Имаме 16-годишен брак, 3 деца - момче на 14 г и 2 момичета на 10 и 7 г. Семейството ни живее около и над средния стандарт за страната. Съпругата ми е стоматолог, 40 г., привързана към семейството, вкл. и към мен/ако не се лъжа/. Проблема е в това, че "получи" криза на средната възраст - неудовлетвореност от работата и живота в България. Криейки се зад здравословните проблеми на едно от децата успя да си намери работа в една дентална клиника в Берлин. Всичко това бе организирано зад гърба ми, тъй като знаеше за твърдото ми нежелание да живея другаде освен България. След като се върна от пробния период поиска прошка и разрешение да замине отново с двете момичета /да понаучели немски/. Съгласих се, но за не повече от 3 месеца, като твърдо подчертах, че в семейна агония няма да живея, предпочитам раздяла и развод. Скоро след заминаването и започна да ме "подготвя" за това което е намислила, отново зад гърба ми - продължително пребиваване и евентуална емиграция. 10-часовата работа и грижите за 2 деца са трудно съвместима задача, така че след 2 седмици ще направим "трампа" - ще заведа момчето и ще взема другите деца.
Смятам да заведа дело за развод по исков ред, тъй като тя отказва по взаимно съгласие /не изключвам възможността на по късен етап да се съгласи/. Нямам никакви финансови и имотни претенции към нея. Имаме обща фирма, управлявана от мен, в която тя е съсобственик с 50 %. Единствения проблем са децата, момичетата са привързани към майка си и вероятно биха пожелали да останат при нея, синът е вече тинейджър и родителския контрол му "тежи". Не искам децата да напущат България и ще прибера паспортите и декларациите с които пътуват. Дилемата е, че при това положение ако съда присъди децата на майката, то те ще бъдат оставени на грижите на тъста и тъщата, с което съм абсолютно несъгласен. Аз ще претендирам за родителските права, но ако ми бъде отказано мога ли да претендирам поне за временно попечителство за времето в което тя отсъства от страната?
Благодаря предварително!
bogdanov964
Нов потребител

Re: Развод по исков ред

Мнениеот Pause » 21 Юни 2015, 19:41

По принцип ,ако присъдят упражняването на РП на съпругата ви си оставате носител на РП и РЗ до навършването на тяхното пълнолетие по силата на качеството на родител установено с удостоверенията за раждането на децата и това ваше качество не се променя с развод. Попечителят не е носител на РП и РЗ. Но ,ако на вас ви присъдят упражняването на РП и РЗ ,майката на децата бившата ви съпруга може да поиска издаване на разрешение от съда децата да пътуват извън страната при разногласие по чл. 76, ал. 1, т. 9 ЗБЛД във връзка с чл.127а СК. И при двата случая съществува възможност да напускат страната и да се завръщат. Докато са при вас децата естествено вие упражнявате РП и РЗ даже и при установени контакти с Решението. По никакъв начин не можете да лишите от РП и РЗ другият родител понеже той е равнопоставен с вас.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот bogdanov964 » 21 Юни 2015, 22:02

Нямам намерение да лишавам от РП съпругата си, дори смятам, че тя би се грижила по-добре за децата. Просто искам децата да останат да живеят в България, като аз също да бъда ангажиран с отглеждането и възпитанието им. Лесно ли може да получи разрешение от съда за извеждане децата извън страната. Вероятно се разрешава "пътуване" което на практика става "живеене".
bogdanov964
Нов потребител

Мнениеот Pause » 22 Юни 2015, 11:46

Лесното не е даром...., иначе се следва съдебна процедура по заместване отсъствието на съгласието на другият родител и ако е в интерес на детето/та ще бъде дадено.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот bogdanov964 » 22 Юни 2015, 16:53

Така е, благодаря! Нямам намерение да водя войни и да си тровя живота, но ако се наложи...
bogdanov964
Нов потребител

Мнениеот andrea » 24 Юни 2015, 11:39

Преди да вземете окончателното си решение бих Ви посъветвала да попитате децата си къде искат да живеят и с кого. Мисля, че това би следвало да е Вашият водещ мотив. В случай, че изборът на едно / някои от тях е това да останат в България с Вас бихте могли да опитате първо да се разберете със съпругата си и в случай, че не се получи следва да се съсредоточите върху доказването какво можете да предложите на детето при оставането му тук.

При всички случаи ще съществува режим на срещите Ви и възпитанието няма да се изразява в това, което е било до момента.

Желая Ви успех!
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот bogdanov964 » 26 Юни 2015, 13:00

На първо място бих им предложил да си останат българчета, не виждам защо суетата трябва да е водещия мотив. но това трудно биха го осъзнали. Както и да е, благодаря :)
bogdanov964
Нов потребител

Мнениеот kamelia_ivanov » 29 Юни 2015, 05:10

Това май е най-добрия вариант!
kamelia_ivanov
Нов потребител

Мнениеот Pause » 29 Юни 2015, 19:53

Някой чел ли е тази статия за българските семейства и техните катаклизми в правния мир http://www.monitor.bg/article?id=382209.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси