начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Делба на жилище.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на жилище.

Мнениеот borissoff » 13 Апр 2016, 00:55

Здравейте, със съпругата сме в невъзможност за съжителство занапред. Не се разбираме изобщо. Дали аз или тя, но все един ще подаде молба за развод. Скоро. Чудя се как ще се разделят колата и апартамента. Имаме дъщеря на 18 години. Колата по нотариален акт е на мое име, -така я вписах преди. Апартамента е закупен по време на брака, половината се водеше на баща ми защото той даде половината пари, а другата на мое име. По-късно баща ми ми дари (нотариално дарение) неговата част. И сега жена ми иска да остане да живее в жилището. А и се надявам правото да е на моя страна. Защото всъщност войната на развода ще е за жилището. Жена ми иска да го вземе и представя като довод че дъщеря ни има сколиоза(малък градус 15-16), получи я при бърз растеж, и след спирането на растежа детето го компенсира и не и личи. Жива и здрава да е, тя е пълнолетна вече и си е едно хубаво момиче. Аз имам решение на Телк с процент инвалидност (втора група) от претърпяна трудова злополука. И двамата с жена ми имаме родители, но не искаме да живеем при тях. Но, те си имат жилища, и все един ще трябва да го направи. Но и двамата не искаме да се изнесем. Дъщерята е ученичка и ще предпочете майка си пред мен. Ако това е от значение, щом е пълнолетна. И има ли значение виновният(ако може да се каже при нашия случай) за развода, или не? Освен ако не се споразумеем да е по взаимно съгласие, но пък засега не знам какво е намислила жена ми. На кой ще се наложи да напусне жилището? Дайте мнението си.
borissoff
Младши потребител

Re: Делба на жилище.

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Апр 2016, 07:36

Учредете право ползване имота в квотата на собственост.

Едва ли ще го направите лесно но го направете.
Защипете просто с някаква тежест.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 14 Апр 2016, 01:13

Малко разсъждения
borissoff написа:Колата по нотариален акт е на мое име, -така я вписах преди.

Имате предвид "по регистрация" - за МПС няма нотариален акт. Това че е записана само на Ваше име на трябва да Ви успокоява. Щом е придобина по време на брака - си е част от СИО.
borissoff написа:Апартамента е закупен по време на брака, половината се водеше на баща ми защото той даде половината пари, а другата на мое име. По-късно баща ми ми дари (нотариално дарение) неговата част.

Същото по принцип важи и за апартамента - част от СИО.
Но ...
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.

Ал. 1 важи и за двете неща (МПС-то и жилището), а по ал. 3 - трябва да се доказва, принос.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот borissoff » 14 Апр 2016, 13:33

Добре де, относно апартамента, половината която ми е дарена аз се надявам да не подлежи на делба със съпругата! Не е ли така по закон?
borissoff
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 14 Апр 2016, 13:39

borissoff написа:апартамента, половината която ми е дарена аз се надявам да не подлежи на делба със съпругат

така е - чл. 22 СК :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот borissoff » 14 Апр 2016, 13:46

Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност.

-Нали? Защото по-горе не пишат за главния въпрос(дареното), а .....локуми.... Не е нужно да доказвам за дарената половина от жилището -имам нотариален акт за дарение!

А за закупуването на всичко друго(кола, покъщнина, и т.н.) , аз имам документи за получени пари от мой трудово-правни взаимоотношения, които са за значителни суми (над 50 хиляди лв.)! Жена ми получава малко повече от минималната работна заплата(през целия ни съвместен живот!)!
borissoff
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Апр 2016, 15:38

"Обичам" удивителните, особено когато някой е опитал да посочи и странични обструкции въпреки липсата на ясна фактология. Никога няма да успея да разбера, защо се подритва протегнатата ръка.

След последният ви пост става ясно, че 1/2 от ЖИЛИЩЕТО само е лично имущество, но останалата 1/2 от него и всичко останало придобито по време на брака е СИО ( освен, ако не допишете още нещо съществено). Това с доходите няма да ви помогне да оборите презумпцията за общност, но това няма значение- ще си правите, каквото знаете очевидно.

borissoff написа:И има ли значение виновният(ако може да се каже при нашия случай) за развода, или не?

Има, при равни други условия, виноватия за "дълбокото и непоправимо разстройство на брака" напуска жилището. Друг е въпросът, че обикновено, за да се разстрои брака вина имат и двамата съпрузи.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 14 Апр 2016, 18:09

И много Ви се "радвам", когато започнете да четете законите като дявола - Евангелие. Което ви харесва.
Цитирали сте чл. 22 (1), а защо пропускате
Чл. 21. (2) Съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.

Тоест - докогато се семейство, имуществото в СИО е общо по презумпция, без значение на кой какъв му е бил дохода. Противното се доказва. По общия ред.

Друг е въпросът, че обикновено, за да се разстрои брака вина имат и двамата съпрузи.

А трети - че когато става дума за промяна отношенията между двама души - винаги вина имат и двамата.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Апр 2016, 20:49

Добре де - горе посъветвах какво да се направи и гилдията се върти като Мечо Пух и Прасчо.
Не виждам нищо необичайно в това което казах, не ме обижда нехайството, невежеството и некадърността.
Може би сме вече на възраст, която не позволява нови открития - де да знам.
Идеята ми е посочена гора - сега другото е шаблонно и води до резултат, ама шаблонен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот borissoff » 14 Апр 2016, 23:29

bird_of_paradise написа:"Обичам" удивителните, особено когато някой е опитал да посочи и странични обструкции въпреки липсата на ясна фактология. Никога няма да успея да разбера, защо се подритва протегнатата ръка.

След последният ви пост става ясно, че 1/2 от ЖИЛИЩЕТО само е лично имущество, но останалата 1/2 от него и всичко останало придобито по време на брака е СИО ( освен, ако не допишете още нещо съществено). Това с доходите няма да ви помогне да оборите презумпцията за общност, но това няма значение- ще си правите, каквото знаете очевидно.

borissoff написа:И има ли значение виновният(ако може да се каже при нашия случай) за развода, или не?

Има, при равни други условия, виноватия за "дълбокото и непоправимо разстройство на брака" напуска жилището. Друг е въпросът, че обикновено, за да се разстрои брака вина имат и двамата съпрузи.

Не си прочел добре, нищо ново не съм дописал в последния пост. Колкото до удивителните, :D !!!
borissoff
Младши потребител

Назад към Семейни казуси