начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

СИО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СИО

Мнениеот elenailtcheva » 23 Окт 2003, 11:16

Колеги,
Имам следния въпрос. При прекратяване на СИО поради смърт на единия съпруг децата на починалия наследяват ли неговия дял от прекратената СИО или тя става изключителна собственост на преживелия съпруг и не влиза в наследствената маса. Примерно, ако съществува недвижим имот, който е бил обща собственост на двамата съпрузи, ще може ли след смъртта на единия, другият да се разпорежда еднолично с него.
elenailtcheva
Младши потребител

Re: СИО

Мнениеот mirela » 23 Окт 2003, 18:21

Kolega,
ne Vi li e sram da zadavate podoben vupros?! (osven ako ne ste purvi kurs). Ami chetete ot vreme na vreme, to ne vredi. Interesno, kak si vzemate ili ne dai si bozhe, veche ste si vzeli izpitite v juridicheski fakulytet.
mirela
Нов потребител

Мнениеот Гери » 23 Окт 2003, 18:24

Kolega, tova moje da e vapros ne na nash kolega, a na grajdanin nujdaesht se ot info :) no ako e kolega... togava veche e strashno :)
Гери

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 09:24

Обръщението е "колеги". Ако е elenailtcheva наистина е юристка, и аз не мога да разбера кое е породило у нея този въпрос. ??????
МСМ

Мнениеот elenailtcheva » 24 Окт 2003, 10:28

Е, много Ви благодаря. Направили сте си труда 4 души да ми пишете, но нито един не благоволил просто да ми отговори на въпрос. Не се чувствам длъжна да се извинявам за каквото и да било, но в бъдеще ще се въздържам да се обръщам с колеги към "уважаемите завършили юристи". Аз съм студентка втори курс и от семейно право все нямам никаква представа. Наистина можех да се разровя из учебници и може би щеше да е по-добре, отколкото да питам разни надути същества. А иначе за нивото, на което се намирам в момента, се оправям доста добре и чета това, което се иска отмен, така че напълно заслужено си взимам изпитите в ЮФ.
Още веднъж Ви благодаря за милите отговори.
elenailtcheva
Младши потребител

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 10:41

Децата и съпругът наследяват поравно частта на починалия. При две деца, например, съпругът ще има 2/3 от имота, а децата - по 1/6.
Лично аз, преди да завърша, не съм наричала колеги вече завършилите. :-) Отговора на въпроса си много лесно щяхте да го намерите в Закона за наследството. А да се извинявате никой не Ви е карал.
Успех в следването!
МСМ

отговор

Мнениеот иво » 24 Окт 2003, 10:46

не им обръщай внимание на тия надути простаци...ето ти отговора:
СИО на починалия съпруг се наследява поравно от децата и преживелия съпруг. например, ако има 2 деца и 1 апартанент СИО, то при смърт на единия съпруг, 1/2 от апартамента става обиконовена собственост на другия, а
останалата 1/2 се дели на три и така съпруга получава 2/3 от апартамента, а децата по 1/6-та
:-)
иво

Мнениеот BKSD » 24 Окт 2003, 10:46

Skapa elenailtcheva,
V tozi forum e palno s vazduhari. Ne se uchudvai che samo se zaiajdat.
BKSD

Re: отговор

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 10:48

Най-често точно простаците наричат простаци другите.
МСМ

Мнениеот иво » 24 Окт 2003, 10:48

защо така всички се сопват на момичето, не мога да разбера, каква е тая злоба....никой не се родил научен...
иво

Мнениеот elenailtcheva » 24 Окт 2003, 10:49

Да това ми е известно, защото съм чела Закона за наследството, но се съмнявах какво се случва със СИО, която се прекратява съм смъртта на единия съпруг и не става ли еднолична собственост на другия или се разпеделя между групите наследни по общия ред.
Колкото до обръщението, смятам, че не би следвало никой да се засяга, но реакцията ви ясно показва известна доза недобронамереност, напълно излишна според мен. Добре е човек да пита и да се интересува, но не винаги си в състояние да си разтълкуваш всичко, което пише в книгите.
Благодаря.
elenailtcheva
Младши потребител

Мнениеот иво » 24 Окт 2003, 10:51

свиквай, че юристите имат огромно самочувствие за себе си, и обикновено то няма покритие при тези, които го показват навсякъде...
иво

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 10:51

Обръщението "колеги" предполага, че си вече научен.

След като вече знам, че съм тъпо парче, сега разбрах, че съм надута простачка и може би въздухарка. За Елена Личева не съм правила подобни квалификации.
МСМ

Мнениеот Зари » 24 Окт 2003, 10:52

Не обръщайте внимание на заядливите отговори на колегите. Форума е заради това, за да питате и да споделяте мнения. Добре е че се интересувате и се надявам "дружелюбтните" отговори на колегие преди мен да не ви откажат да продължавате да се интересувате и да задавате въпроси във форума. На дали всеки от тях във втори курс е разбирал от право толкова колкото разбира сега, но тези неща се забравят лесно. От позицията на знаещите е лесно да критикуват. С две думи да не ви пука.

Желая ви успех.
Зари

Re: до иво

Мнениеот elenailtcheva » 24 Окт 2003, 10:57

Благодаря ти, иво
С изчерпателния си отговор разсея всичките ми съмнения. Е, да не се отчайвам имало и свестни хора. Дано само и аз не се превърна един ден в такова същество, че като ми задада някой елементарен според мен въпрос, вместо да отговоря, да бълвам упреци от типа как не те е срам, че питаш.
elenailtcheva
Младши потребител

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 10:58

Ами случва се същото, което и с индивидуалната собственост или с частите от обикновена съсобственост. Щом не е казано друго никъде... Не можете да прочетете всички закони, разбира се, за да знаете, че някъде няма специално правило за СИО, но поне да бяхте обяснили, че сте студентка. На никого не сме отказвали отговор.
МСМ

Re: до иво

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 11:00

Същия отговор като Иво дадох и аз, но явно другите не сме свестни и поради това трябваше да подчертаете, че само Иво заслужава "благодаря". :-)
МСМ

Re: до МСМ

Мнениеот elenailtcheva » 24 Окт 2003, 11:04

МСМ и на вас благодаря, че сте си направили труда да обърнете внимание на една незавършила студентка. Ако бях направила това уточнение, това щеше ли по някакъв начин да промени отговора ви?
elenailtcheva
Младши потребител

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 11:04

Щеше.
МСМ

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 11:08

Само да не си помислите, че искам всеки въпрос да го започвате със "студентка съм".
МСМ

Следваща

Назад към Семейни казуси