начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

za izdrygkata

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

za izdrygkata

Мнениеот dani » 22 Авг 2004, 05:24

Imam dete ot pyrvia si brak i giveem v 4ugbina otskoro.Ot na4aloto na godinata ne sym polu4avala izdrygkata za deteto,kakto i ne sym si polu4ila parite ot podialbata na imu6testvoto ot razvoda.Ba6tata sy6to givee v 4ugbina.Imam li pravo na izdrygka kato ne sym v BG?Vse pak toi ne se grigi za nego,pone da izpla6ta tazi suma?Blagodaria predvaritelno.
dani
Младши потребител

Re: za izdrygkata

Мнениеот dani » 25 Авг 2004, 04:55

Zadadox vypros,no nikoi ne blagovoli da mi otgovori,za tova pak vi molia obyrnete
vnimanie na moia vypros,neka niakoi da mi dade ogovor ili pone pi6ete ne znaem
dani
Младши потребител

Мнениеот shveda » 25 Авг 2004, 08:54

Естествено, че детето има право на издръжка. Задължението на родителя да издържа своето ненавършило пълнолетие дете е безусловно. Друг е въпросът как ще си я съберете и с какви проблеми ще се сблъскате при опитите Ви да я получите.
shveda
Потребител

Мнениеот BlaueAugen » 25 Авг 2004, 14:01

Това, което не знаем със сигурност, е коя е тази чужбина. С някои държави имаме спогодби за правна помощ, въз основа на които там да се изпълни дело, спечелено пред български съд. По нашия СК той е длъжен да плаща издръжка и едно дело в България би имало успех.
Някои колеги не четат постинги, написани на латиница, но предполагам, че вие нямате избор.
BlaueAugen

Мнениеот dani » 28 Авг 2004, 05:29

Blagodaria za otgovorite vi.Nie sme v Amerika i az niamam kiriliza,zatova pi6a na
latiniza,molia da me izvinite.
dani
Младши потребител

Мнениеот BlaueAugen » 30 Авг 2004, 15:36

Сега си мисля, че дори и да спечелите дело в България, присъдената издръжка ще е в такъв размер, че няма да ви свърши никаква работа...
BlaueAugen

Мнениеот advokat_ » 08 Сеп 2004, 09:41

zdraveite,
ako eventualno bashtata na deteto pritejava niakakvo imushtestvo v Bulgaria ne bi imalo problem sas abiraneto na parite za izdrajkata, nezavisimo che toi e v chujbina.
A ako niama takova - moje da se poluchava ot obshtinata.
advokat_

Мнениеот dani » 13 Сеп 2004, 06:44

Blagodaria za otgovorite vi.Ba6tata ima gili6te v Bg,koeto mu ostana sled razvoda i kola ima6e i firma ima6e.Vodix delo za izdrygkata dokato biaxme v BG,no sled mnogo belegki,koito samo ni karaxa da si pi6em,sydia-izpylnitelia mi kaza 4e ne mogat da mu vzemat gili6teto,za6toto e edinstveno,toi deklarira6e 4e ne raboti i niama doxodi,a ima6e rabote6ta firma dokato zamine za 4ugbina.A zatova 4e mu ostavix kolata i apartamenta triabva da mi naplati opredelena suma,koiato nikoga niama da vidia.I ne sym o4arovana ot sydebnite vlasti,za6toto izliza 4e toi ima po-golemi prava i az triabva da se molia neprekysnato za tova koeto mi dylgi.Dobre 4e pomagaxa rodilite mi,4e ako 4aka deteto na negovata izdrygka,triabva da iade 1 pyt v godinata,a na pravorazdavatelnite organi vyob6te ne im puka.Dage az triabva6e da mu namiram adresa i telefona,a na tiax kakva im e rabotata?
dani
Младши потребител

Мнениеот dani » 13 Сеп 2004, 06:47

Interesno kato giveem i dvamata v 4ugbina kak 6te si polu4avam izdrygkata ot ob6tinata?S pylnomo6tno moge li maika mi da ia polu4ava,za da mu gi sybira?
Tova 6te se otrazi li na ba6tata kato zyfne v BG po niakoe vreme?Molia da mi otgovorite,blagodaria predvaritelno.
dani
Младши потребител

Мнениеот advokat_ » 13 Сеп 2004, 09:14

Zdraveite Dani,
Napylno razbiram razocharovanieto vi ot sadebnata vlast i vi viarvam, che vsichko e bilo to4no taka, kakto go opisvate. No triabva da vi kaja che ne vsi4ko pri vas e zagubeno, makar bivshiat vi saprug da e zaminal za chujbina. I tova e, che pritejava niakakvo imushtestvo v Bulgaria – kakto kazvate – jilishte. Ne znam kak to4no ste mu ostavili jilishteto i kolata, za da kaja dali e imalo vazmojnost da se zaobikoli ogranichenieto za nesekvestiruemost na edinstvenoto julishte na dlajnika, no za sumite, koito toi dalji za izdrajkata sam kategorichen, che jilishteto moje da se prodade, nezavisimo dali e edinstveno ili ne. Sadia – izpalniteliat vi e podvel, kato vi e kazal, che edinstvenoto jilishte ne moje da se prodava za sabirane sumite za izdrajka – naprotiv, izrichno chlen 340 al.2 ot GPK kazva imenno tova.
Taka che vi savetvam dokolkoto imate vazmojnost da predpriemete neobhodimoto dokato vse oshte toi ima neshto tuk.
Tova che ima imushtestvo shte bade pre4ka za poluchavane izdrajkata ot Obshtinata, taka che pak se vrashtame kam gornia variant.
adv. Yuliyan Dimitrov
advokat.bg@abv.bg
advokat_

Мнениеот cleo » 17 Сеп 2004, 16:54

Уважаема Дани, може да съберете парите за издръжката на детето си от бившия си съпруг
Имам няколко въпроса към Вас
1. Вие и двамата ли сте все още български граждани?
2. Какъв е размера на издръжката, посочен в съд. решение за прекратяване на брака между Вас и съпруга Ви?
Може да погледнете - Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка /приета с ПМС 288/2002г, посл. изм. 17.12.2003г, в сила от 01.01.2003г./
Издръжката се изплаща от държавата чрез общината
нужно е да знаете следните неща:
1. бившия Ви съпруг легално ли е напуснал пределите на страната
2. има ли известен адрес и месторабота в САЩ
2. предприел ли е съдия-изпълнителя по заведеното от Вас изп. дело изпълнителни действия срещу длъжника. Има ли съставен конст. протокол от съдия-изпълнителя, в който да е отбелязано, че длъжника не притежава движими и недвижими имуществео към което да може да се насочи изпъллнението?
Няма пречка, ако знаете какви са приблизителните доходи на съпруга Ви в чужбина да поискате издръжка в голям размер - считам, че 400 лв. на месец е подходящ такъв.
Във Варненски районен съд, вече има дела по чл. 86 от СК с подобни размери на издръжката.
Обърнете внимание, че държавата съгл. чл. 4 и чл. 5 от цитираната Наредба е дллъжна да изплаща издръжката в пълния размер, определен със съд. решение, включително за минал период ведно с лихвите и невъзможността сумите по изплатената издръжка да бъдат възстановени на държавата не е пречка за изплащането на издръжката.
Не е нужно лично Вие да се занимавате с подаването на молбата -декларция до съдия изпълнителя или да посещавате общината можете да ползвате адв. помощ
Аватар
cleo
Потребител

Re: za izdrygkata-do Cleo

Мнениеот dani » 25 Сеп 2004, 06:04

Blagodaria vi mnogo za iz4erpatelnite otgovori.Eto i moite:
1.Da,bylgarski gragdani sme.
2.Razmera na izdrygkata e 50 lv.na mesez.
Za ba6tata:
1.Toi e v Evropa,nelegalen dosega,sega kazva,4e 6te polu4ava dokumenti i 6te se legalizira.
2.Niamam negov adres i mestorabota.
3.Za sydia-izpylnitelia-izdadoxa mi 2 izpylnitelni lista,edinia za parite,koito mi dylgi ot podailbata i tam mi kazaxa,4e ne mogat da mu vzemat gili6tito,za6toto e edinstveno(megdi drugoto po-kysno go uvolnixa tozi sydiia za niakakvi dalaveri),a za izdrygkata mi kaza,4e sa go izgubili i ne e zadvigeno takova.Posle 4rez prokuror,toi do poliziiata i si vzex 4ast ot izdrygkata za minal period,malko predi da izleze ot stranata.Posle mi dade 4rez maika si 2-3 pyti po malko i ot ianuari tazi godina kato razbra,4e zaminavame za 4ugbina nikakvi pari.Ot druga strana se straxuvam da go pritiskam,za6toto moge i da ne mi dade deklarazia za napuskane na deteto na Bg,kogato se pribere prez liatnata vakanzia.Megdu drugoto ako se omyga povtorno triabva li da go uvedomiavam,za6toto moge da vi zvu4i malko nelepo,no toi 6te mi syzdava problemi,a vse pak givota si e moi i mislia,4e az na nego ne mu dylga nikakvi obiasnenia,no zaradi deteto?
Blagodaria vi.
dani
Младши потребител

Мнениеот Plamen Lozev » 05 Окт 2004, 15:31

Kolko procenta ot zaplatata e izdragkata opredelena ot Ministerski Savetadvokat_ написа:

> zdraveite,
> ako eventualno bashtata na deteto pritejava niakakvo
> imushtestvo v Bulgaria ne bi imalo problem sas abiraneto na
> parite za izdrajkata, nezavisimo che toi e v chujbina.
> A ako niama takova - moje da se poluchava ot obshtinata.
Plamen Lozev

Мнениеот milena_a » 05 Окт 2004, 16:29

Imam podoben problem i ako jelae6 pi6i za da ti kaja kak donqkade sam go razre6ila.
mari_ana@gbg.bg
milena_a

Мнениеот advokat_ » 06 Окт 2004, 15:36

МС определя минималния и максималния размер на издръжката, който не е обвързан с размера на получаваното трудово възнаграждение. Това означава, че дори и да не работи, издръжка се определя и дължи и за това време. Размера на получаваната заплата все пак има значение при определяне на издръжката, защото съда взема предвид както нуждата на издържания, така и възможностите на издържащия.
advokat_

Назад към Семейни казуси