начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволнение по време на отпуск по майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение по време на отпуск по майчинство

Мнениеот Димитрова » 03 Сеп 2004, 13:57

Служител съм на БТК. След приватизацията се изготвя нова структура на предприятието, за работните места, в която се кандидатства на общо основание. При евентуално одобрение кандидатът сключва договор за изпитателен срок.
Интересува ме ако започне отпускът ми по майчинство по време на този изпитателен срок, възможно ли е след изтичането на срока трудовото ми провоотношение с БТК да бъде прекратено.
Димитрова

Re: Уволнение по време на отпуск по майчинство

Мнениеот лунатик » 03 Сеп 2004, 19:17

Имате ли в БТК синдикати? Какво от това, че е приватизирана компанията. Трудовите правоотношения се запазват независимо от смяната на собственика. Договор със срок за изпитване се сключва в началото - при постъпване на работа в предприятието. Не става на 10-я месец или на 10-тата година например.
То е ясно, че в БТК ще има съкращения. Във връзка с "новата структура" обаче първо трябва да прекратят трудовите договори по някой член от КТ, а след това да предлагат нови договори на съкратените със срок за изпитване. Или доброволно ще си подате сами оставките и да чакате дали ще ви одобрят или не?
А по време на отпуск по майчинство срокът на изпитване спира да тече. Така че не могат да прекратят договора по време на този отпуск, защото майките се ползват с особена закрила - те могат да бъдат уволнени само с предварително разрешение на инспекцията по труда. А такова разрешение в 99,99 % от случаите инспекцията няма да даде.
лунатик

Мнениеот донна2 » 03 Сеп 2004, 19:26

Това наистина ли са го замислили по тоя начин или вие нещо не сте разбрали ,при такива "съкращения на персонала " във всички случаи се съгласуват със синдикатите , за какъв изпитателен срок става дума ,тия които ще си останат на работните места ,какво .......нещо стана много хаотично .
Ако ще става въпрос за масови уволнения работодателя би следвало да е уведомил агенцията по заетостта и синдикатите .

ЦИТИРАМ ЗАКОНОВАТА РАЗПОРЕДБА
ЗАКОН ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА

Глава пета
ПРОЦЕДУРА ПО ИНФОРМИРАНЕ ПРИ МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ
Чл. 24. (1) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2003 г.) Работодателят уведомява поделението на Агенцията по заетостта и представителите на работниците и служителите в предприятието относно предвижданите масови уволнения в писмена форма не по-късно от 30 дни преди датата на уволнението.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2003 г.) Поделението на Агенцията по заетостта изпраща копие на уведомлението по ал. 1 на:
1. общинската администрация;
2. териториалното поделение на Националния осигурителен институт;
3. териториалното поделение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".
(3) Уведомлението по ал. 1 трябва да съдържа цялата необходима информация относно предвижданите масови уволнения, в това число: причините за планираното уволнение; броя и категорията на работниците и на служителите, които ще бъдат уволнени; периода, през който трябва да се извършат уволненията; предвидените критерии за подбора на работниците и на служителите, които ще бъдат уволнени, както и относно проведените предварителни консултации с представителите на работниците и служителите.
Чл. 25. (1) След получаване на уведомлението по чл. 24 се сформират екипи, състоящи се от представител на работодателя, представители на организациите на работниците и служителите в предприятието, представител на поделението на Агенцията по заетостта и представител на общинската администрация.
(2) Екипите по ал. 1 изготвят проекти за необходимите мерки, насочени към:
1. посредничество за заетост;
2. обучение за придобиване на професионална квалификация;
3. започване на самостоятелна стопанска дейност;
4. алтернативни програми за заетост.
(3) Проектите по ал. 2 се представят за одобряване от регионалната комисия по заетостта, като въз основа на тях се кандидатства за финансиране при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на този закон.
донна2

Мнениеот Stili » 07 Сеп 2004, 22:18

лунатик е прав. По време на майчинство могат да се правят съкращения са мо при ликвидация на предприятие.А когато става въпрос за смяна на собственик никой няма право да сакръщава майки.
Stili

Мнениеот Щот знам » 07 Окт 2004, 12:46

Да ама не, както се казва. Синдикатите са си дали разрешението и ръководството мисля че беше този месец ги е уведомила за нова структура, но дори и да не беше така пак щяха да направят преструктурирането на предприятието щото то е залегнало в договора за приватизация и там е съгласувано с когото трябва. А вие си прочетете по добре КТ какво се случва при престуктуриране на претприятие и не лъжете момичето.
Щот знам

Мнениеот лунатик » 07 Окт 2004, 13:35

Хубаво щом знаеш. А пък КТ съм го чел. Знам какво следва при преструктуиране на предприятие. Но знам, че договор със срок за изпитване се сключва само при първоначално постъпване на работа. Момичето не постъпва за първи път и няма начин да я накарат да подпише направо договор със срок за изпитване. Такъв договор ще бъде невалиден. Освен ако го принудят първо да си подаде молба за напускане и след това да сключи договор със срок за изпитване. Но това показва, че синдикатите са стадо мърши - на тях изглежда са им обещали сладки местенца за да заблуждават тези които уж трябва бранят.
А момичето питаше: ако подпише договор със срок за изпитване преди майчиството, може ли този договор да бъде прекратен по време на майчинството. Не, не и не, без разрешение на РИТ. Но ако предприятието не се закрива, дори и РИТ не може да даде съгласие. А по време на отпуск срокът за изпитване "спира да тече" и той ще продължи да тече при завръщането на работа след около две години.
---------------
чл. 70(4) КТ: В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
---------------

Чл. 333.КТ: В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск.
-----------------------
Виж също и това:
чл.333 ал.(6)КТ: Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
--------------------

Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
-----------------------
Въпрос: Закриване на предприятие равнозначно ли е на преструктуиране?

Какво казва закона:
Чл. 123. (1)КТ: Трудовото правоотношение с работника или служителя не се прекратява:
1. при сливане на предприятия;
2. при вливане на едно предприятие в друго;
3. при разпределяне на дейността на едно предприятие между няколко предприятия;
4. при преминаване на обособена част от едно предприятие към друго;
5. при смяна на собственика на предприятието или на обособена част от него
;----------------------
Та накрая: закрива ли се БТК или се преструктуира?
лунатик

Re: Всичко е значително по-просто

Мнениеот мнение по въпроса » 07 Окт 2004, 13:52

По закон: Ако излизаш в отпуск по майчинство по време на изпитателният период, то се прави прекъсване на изпит. срок за време на отпуска. След това се връщаш и доработваш остатъка на изпит. срок.
В действителност: Зависи в чия полза е сключен договорът със срок за изпитване. Ако той е в полза и на двете страни /което се среща най-често/, то във всеки един момент по време на изпитателният срок, всяка от страните може да прекрати договора. Ако не си предоставила бележка, че си бременна, то нямаш правни основания да протестираш, ако те уволняват преди изтичането на срока. Втори случай е, ако не ти прекратяват договора, а пускат в майчинство. Когато се връщаш, то още на вторият ден могат да те уволнят, защото още се намираш в изпитателен срок.
С други думи, всичко зависи от добрата воля на работодателя. Но има една тънкост. За да сключат договор със срок за изпитване, първо трябва да те уволнят. А при такива уволнения не могат да го сторят, ако си бременна. И са задължени изрично да те попитат за това. Просто не се съгласявай да те уволняват и нищо не подписвай!
мнение по въпроса

Мнениеот с мнение » 07 Окт 2004, 14:02

БТК е едно съвсем ново предприятие с нов съдебно решение / доколкото знам / така че стария персонал се назначава в новото предприятие на различни длъжности от старите. Тънкости бе хора, тънкости, за това казвам че знам.
с мнение

Мнениеот донна2 » 07 Окт 2004, 14:53

като си толкова вътре ,кога ги уволнихте ,че да ги назначите на ново в новото предприятие с нов трудов договор ,дори се съмнявам да си в някоя от хипотезите на чл.123 от ГПК
никакви тънкости няма
донна2

Мнениеот преструктуриране » 07 Окт 2004, 15:07

Когато работните места се трансформират в нови със същите работни дейности, то няма правни причини да се уволняват работници. Друго нещо е, ако работното място се съкращава като такова. Аз мисля, че те самите не са наясно, какво ще правят. Вижте, какво те говорят по въпроса: http://www.pressboard.info/preview.aspx?articleid=50293
преструктуриране

Мнениеот лунатик » 08 Окт 2004, 08:20

В приватизационния договор за БТК фигурираша май съкращаване на 6000 раб. места (от 20 х.).Това е нормално и неизбежно. Ясно е, че всеки работодател сам преценява с колко работници ще свърши работата. Но в същия приватизационен договор мисля, че беше определен някакъв компесационен фонд в размер на 20 млн. лв. или долара за обезщетяване на съкратените - до 20 брутни заплати. Това над дължимите обезщетения по КТ.
Струва ми се, че с подобни хватки новите работодатели се опитват да избягнат тези обещани плащания. След като не продължат договора със срок за изпитване те се освобождават от задължението си за 20 заплати обезщетение. Нали съкратеният е новоназначен работник, а не е заварен такъв.
Крои се някаква грандиозна измама с помощта на синдикалните креатури.
лунатик

Мнениеот донна2 » 08 Окт 2004, 08:32

за да бъде новоназначен работника първо трябва да го уволнят
не може да се изменя едностранно и ТПО ,може само по взаимно съгласие
освен да ги карат да подпишат "нещото по взаимно съгласие " и след това да пристъпят към ход срок на изпитване и т.н................

Но тази измеме е съшита с бели конци ,да не би да смятат ,че няма да излезе на яве ,разбира се ако започнат оплаквания
донна2

Назад към Семейни казуси