начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли изход?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли изход?

Мнениеот Мими » 18 Сеп 2004, 19:02

Омъжена съм за втори път в чужбина .Преди да се омъжа за втори път имах много добри отношения с бившият си съпруг.Сеге обаче той не иска дори и да говори с мен.А имаме дете момиченце на 10 което в момета живее при него.Той отказва категорично да я пусне дори на гости при мен.Скоро след мен се ожени и той.Но втората му жена се оказа истинска мащеха за дъщеря ми още повече че те си имат и тяхно си дете.Дъщеря ми обича баща си но се чувства излишна там и постояно плаче да дойде при мен.Последното което чух от нея е че е решила да избяга от там.Къде ?И тя не знае?А преди това ме попита дали ако изгълта хапчетата на баба си ще умре! НЕ знам откъде да започна.Може ли някой да ми помогне?
Мими

Re: Има ли изход?

Мнениеот Мими » 18 Сеп 2004, 19:07

Забравих да напиша искам да взема детето при мен .Имам много добри възмо жности да се грижа за нея
Мими

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 19:15

Искаш да избегнеш гражданско правния ред ,да водиш дело и съда да реши въпроса дали детето ще пътува и живее в чужбина, мал шанс след като до сега бащата се е грижил за него ,с две думи съда най-вероятно ще откаже .

Детето не е ли казало на баща си ,че ще се трови вие не се обадихте на бащата ,а не искате "акъл" как да натиснете бащата по наказателен ред ,та да получите това което искате ,за това май се мисли в началото ,а не по средата

И още нещо като сте се женили в чужбина защо не решихте всички въпроса вие съпруга ви и половинките ви ,явно първо е било важно да се установите там и после каквото стане

по добре попитайте как може да ви помогнем и решим проблема с излизането зад граница
донна2

Мнениеот Мими » 18 Сеп 2004, 19:38

Аз се грижих за дъщеря си до 5 и година .След това родителите ми недоволни че съм се развела ме изгониха от къщи .Значи бях бездомна и трябваше да се справям сама .Заминах да работя в чужбина и с баща и се разбрахме да я гледа времено.И преди да се оженя той обеща че ще подпише.Само че както винаги излъга.Той не се интересува от нея ,а от факта че наранява мене.А според него тя е още много малка да мисли и да чувства.
Мими

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 19:40

води дело ,иск по чл.72 от СК
другото най разумното е да се разбереш с бившия си съпруг ,че съберете се заедно и решете
донна2

Мнениеот Мими » 18 Сеп 2004, 19:42

Той не иска да се среща с мен а ми затваря телефона.
Мими

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 19:47

наемете си адвокат в Бг ,заведете дело по чл.72 от СК , добре е да се явите на заседанията на съда , вземете да обясните как стоят нещата съда ще прецени и да загубите решението подлежи на обжалване така ,че можете да спечелите
демонстрирайте някакво положително поведение ,идвайте по-често в страната ,останете известно време и т.н. с две думи ще ви се наложи да направите добро впечетление на съда ,то май само това остана
донна2

Мнениеот gega » 18 Сеп 2004, 20:15

Госпожо, донна е права само в едно - да потърсите сносен адвокат в България. чл. 72 от Семейния кодекс е неприложим във Вашия казус, тъй като под неговото приложно поле попадат само отношения, развиващи се при родители, които са съпрузи! А след като вие сте разведени, родителсските права се упражняват от родителя, на когото са предоставени упражняването на родителските права със съдебното решение, което прекратява брака! Другият родител обаче има право на лични отношения със своето дете, като това човешко право е провъзгласено и гарантирано от Конвенцията за защита на детето! В съдебното решение тезци лични отношения са определени, така че ако бащата не може да откаже детето да живее през оппределения от съда период при Вас. Съществуват и правни способи дори и при изричен отказ на другия родител, детето да излезе зад граница с Вас! Но Вие сте ДЛЪЖНА да върнете детето в пределите на страната, при нейния баща, след като срокът, през който можете да я взимате, изтече!
И един съвет - не търсете помощ от правни форуми, защото такива великолепни юристи като донна са много в таз изстрадала държавица!!!
gega

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 20:45

Гега какви глупости говориш , не виждаш ли че жената иска детето да живее при нея в чужбина ,за това е нужно декларация + паспорт , след като бащата не желае
това да стане единственият идход господинчо е иск по чл.72 от СК , не виждаш ли че положението съвсем не е розово за нея бащата се грижи за детето 5г, а дали бащата ще иска детето му да има паспорт и дали ще му даде декларация със срок та майката за упражнява лични отношения със детето в чужбина , тя тая декларация дори и да е със срок тя пак може да не върне детето и тогава бащата ако желае тогава /дететто е под 16г./ може да иска връщането му по реда на Хагската конвенция

чл.72 от СК важал само за родители които са съпрузи -върховни глупости

Чл.72. Родителските права и задължения се упражняват от двамата родители заедно и поотделно. При разногласие между тях спорът се решава от районния съд след изслушване на родителите и ако е необходимо, на детето. Решението може да се обжалва по общия ред.

Гега
айде стига писа глупости из форума
донна2

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 20:51

Гега ,ако имаш нещо да ми казвош кажи ,но престани да объркваш хората
тук във форума има поне 10-на теми от тоя род
донна2

Мнениеот gega » 18 Сеп 2004, 21:32

Донна, въпиющо е твоето невежество, но пък твоят безпросветен шум из форумите е заглушителен! Само викове, хленчове, обиди и злоба, злоба, злоба... Докога, Донна! Замисли се! Не разбра ли веч до сега, че аз винаги боравя с факти! Но когато се налага, се обосновавам с решения! А ти с хленчове и безсилни, истерични викове по знаещите юристи! Това не е добре нито за теб самата, нито за дискусията! Няма да обръщам съществено значение на обстоятелството, че се включваш в лесни теми като тази, както и обичаш да подлудяваш публиката из теми като „Кафето се завърна“ и господ знае още колко безсмислени и унизителни за юриста словоблудства!
Но в момента твоята обидна за всеки нормален правист ненавист към умните, добре подготвените юристи, надмина всякакъв добър тон! „Не си виновна ти, от другий свят съм аз!“ Не си виновна, че си завършила в РусИнския РабФак, но е недопустимо да отричаш знанията на по-добрите от теб! Това не е градивно, а е унизително за такива като мен да оплюваш едничкото достойно в тази държава - умните, амбициозните люде! Досега търпях твоите бездарни правни напъни, но от днес трябва да си наясно! Всяко твое безсмислено изказване ще бъде разобличавано! Писна ми от недорасли юристи, които те хулят, защото знаеш повече, защото имат по-богат опит и са добронамерени, хора, които искат да помогнат, макар и със съвет, на нуждаещите се, без при това да извличат някаква облага, които не желаят дори и някаква най-проста човешка благодарност! Но стига! Ето го първото разобличаване на неграмотността Доннина (има редица тълкувателни решения на ВС по този въпрос при действието на стария СК, но за улеснение на сприхавата Донна публикувам нещо по новичко):

Решение № 1218 от 27.12.1999 г. на ВКС по гр. д. № 1129/99 г., II г. о., докладчик съдията Мата Бояджиева

Съдебна практика - Бюлетин на ВКС, бр. 11-12/99 г., стр. 9

чл. 71, ал. 2, чл. 72 СК

Исковете по чл. 71, ал. 2 и по чл. 72 СК са различни.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Върховният касационен съд на РБ приема, че съдът се е произнесъл по непредявен иск. Съдът е приел, че правното основание на иска е чл. 72 във връзка с чл. 71, ал. 2 СК. Тази правна квалификация е неправилна. Искът по чл. 72 от СК и искът по чл. 71, ал. 2 от СК са два различни иска, които нямат връзка. Разпоредбата на чл. 72 от СК не препраща към чл. 71, ал. 2 от СК.
Съгласно чл. 72 от СК родителските права и задължения се упражняват от двамата родители, заедно и поотделно. При разногласие между тях, спорът се решава от районния съд след изслушване на родителите, а ако е необходимо, на детето. С този иск се цели да се разреши спор за конкретни права по отношение на децата, а не спор относно упражняването на родителските права цялостно. Този иск е спор между родители, които са В БРАК.
Различно е положението на децата, родителите на които не са в брак, какъвто е настоящият случай. Страните не са в брак и са разделени. При разделеното живеене на родителите, те нямат възможност ежедневно да вземат решения, относно упражняването на конкретно право на детето, както и относно цялостното упражняване на родителските права. Това неудобство, засягащо пряко интереса на детето, се разрешава с иск по чл. 71, ал. 2 от СК. В такъв случай възниква спорът, при кого ще живее детето. След като се определи при кой от двамата родители ще живее то, този родител ще упражнява и родителските права, тъй като нуждите му ще налагат това.

Навлезе твърде лично в моята сфера, скъпа, така че трябва да понесеш своите последици. До сега не съм те виждал в други форуми, освен да се пънеш в семейното, осигурителното и трудовото право, при все че и него повърхностно разбираш и „прилагаш“!
Съжалявам, колеги, но ми дойде от гуша от атакуващата правна неграмотност!
gega

Мнениеот gega » 18 Сеп 2004, 21:49

Госпожо, за Вашия казус са приложими следните разпоредби, регламентирани в Семейния кодекс:

Родителски права след развода
Чл. 106. (1) При допускането на развода съдът служебно постановява на кого от съпрузите се предоставя упражняването на родителските права, определя мерките относно упражняването на тези права и относно ЛИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ между децата и родителите и издръжката на децата.
(2) Съдът предоставя упражняването на родителските права, след като прецени всички обстоятелства с оглед интересите на децата. Тези права не могат да бъдат предоставени на виновния за развода съпруг, ако това ще се отрази отрицателно на отглеждането и възпитанието на децата.
(3) Съдът изслушва родителите и децата, ако са навършили четиринадесет години. Ако е уместно, той изслушва и децата, навършили десет години, както и близки на семейството.
(4) По изключение, ако интересите на децата налагат, съдът може да постанови те да живеят при дядо, баба или друго лице, с тяхно съгласие, или в съответното обществено заведение.
(5) Ако обстоятелствата се изменят, съдът по молба на единия от родителите или служебно може да измени постановените по-рано мерки и да определи нови.
gega

Мнениеот наблюдател » 18 Сеп 2004, 21:59

Намесвам се за да отбележа,че почти всички въпроси зададени от някой с цел да разбере как да процедира и да спести някой лев за адвокат водят до размяна на реплики между колеги.Само това е ефекта.
Първо според мен не може да се дават категорични заключения по казус,който е бегло очертан от питащия,който ако не е и юрист не може дори да формулира питането си както трябва.Освен това питащия е прав сам за себе си и представя нещата в нюанси,които обслужват неговия интерес.Без да се види документацията не може да се правят изводи.И защо се карате по въпроси,които не са проучени и как стоят нещата.Не сте видели нито решение на съда относно разтрогването брака нито кой ще упражнява родителски права,нито по чия вина е разводът.
наблюдател

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 22:11

ЗА ГЕГА СПЕЦИАЛНО
аз въобще не съм съгласна с това решение искът по чл.72 от СК може да се предеви и от разведен родител /гега в бракоразводното решение пише при кого ще живее детето да ти напомням ли /,в случая касае живеене зад граница и т.н. ,издаване на паспорт и декларация , и не само аз мисля така ето виж цитирам ти статии ,те са по подобни проблеми имаш и адресите
Гега много се радвам ,че някой колега от Русе те е изместил от прословутия конкурс където не са те класирали и то има защо да те изхвърлят
И да знаеш до гуша ми дойде на мен от тъпотиите и простотиите които ръсиш по форумите с две думи не съм срещала по-арогантен нещастник от теб
И гега едно съдебно решение източник на правото ли е , я прочети ЗНА ,кои са източниците на правото,тъй като аз мога да ти цитирам съдебни решения на ВС ,които си противоречат

http://www.segabg.com/18072001/p0070002.asp
Консулт

--------------------------------------------------------------------------------
Правна кантора

Съд може да реши спор за детски задграничен паспорт

Консултацията подготви адвокатът ИВАН СОТИРОВ

"След развода бившият ми съпруг в продължение на повече от 1 г. отказва да се яви в служба "Паспорти" и да даде съгласие за издаване на задграничен паспорт на 3-годишната ни дъщеря, родена по време на брака ни. Как да защитя правата на детето си да пътува с мен в чужбина? Предстои ми брак с чужденец и желая детето ми да дойде с мен."
Пита Розка Игнатова от Шумен

При постановяване на развода съдът следи служебно за упражняване на родителските права, като отчита интересите на детето.
В конкретния случай майката може да предяви иск по чл.72 от Семейния кодекс. Подробности от писмото разкриват, че бившата съпруга е предложила на мъжа си да се издаде международен паспорт на детето, понеже то навлиза в разумна възраст и е препоръчително за неговото здраве и интелектуално развитие.
Отказът на бащата за издаване на задграничен паспорт може да доведе до образуване на съдебен процес, в който задължително се изслушват и двамата родители и се иска и изслушва становището на общинската служба за социално подпомагане.
В случая с читателката със съдебното решение за развод родителските права върху детето са предоставени на нея. В отчаянието си майката стигнала дори дотам да изпрати нотариална покана до бащата, за да подпише необходимите документи за издаване на международен паспорт на момиченцето.
Направеното от читателката дотук би дало основание на всеки съд да приеме, че е налице правен интерес да се води съдебно производство. Понеже действащият Закон за българските документи за самоличност изисква съвместно упражняване от родителите на правото да поискат издаване на задграничен паспорт на малолетно или непълнолетно дете (чл.45 от Закона за българските документите за самоличност).
Съдебната практика по този сравнително нов закон е в синхрон с прокламираната в конституцията свобода на движение, както и с правото на всеки гражданин на Република България да напуска пределите на страната и отново да се завръща в нея, когато пожелае.
Действително в някаква степен пребиваването на детето в чужбина би могло да накърни интересите му, обусловени от невъзможността за личен контакт с другия родител. Респективно това би довело и до накърняване на правата на този родител - в случая на бащата. Неговите права са ограничени от съда, той плаща издръжка, но не може да вижда детето си. Затова и съдилищата отчитат както интересите на детето да се движи свободно извън пределите на страната, така и да бъде в страната с оглед осъществяването на лични отношения с неговия баща.
По силата на чл.72 и чл.106, ал.2 от Семейния кодекс родителят, комуто са предоставени родителските права, може и следва да представлява самостоятелно детето пред административните органи и да охранява неговия интерес. Волята на законодателя в Закона за българските документи за самоличност е да се прави категорична преценка за интересите на детето към момента на издаване на задграничния паспорт. В случай на развод, какъвто е и този на читателката, право и задължение на родителя с родителските права е да определя кога и къде да пътува детето, както и да осигури възможност за свиждане на другия родител. Т.е. да гарантира, че личните отношения между детето и другия родител няма да пострадат от пътуването в чужбина.
Когато бащата е против издаването детски задграничен паспорт, съдилищата са в правото си да издадат решение, което да замести съгласието на този родител. Това е така, защото съгласно разпоредбата на чл.76, т.9 от ЗБДС може и да не се разреши напускане на страната от малолетни и непълнолетни, които нямат писмено съгласие за пътуване в чужбина от някой от своите родители. Има и изрична практика на съдилищата, задължителна за магистратите - ако констатират, че ще е в интерес на детето, да разпоредят издаване на задграничен паспорт и да разрешат то да напуска България. съдебният акт е задължителен и за гранична полиция.

Дай мнение по статията

http://diligentia.gyuvetch.bg/a0916.html

Въпрос: Имам сключен брак с чужденец. Искаме да живеем в неговата страна заедно със сина ми. Бащата на детето обаче не дава съгласие за издаване на задграничен паспорт. В този случай в МВР се позовават на съдебна процедура по чл.72 от Семейния кодекс. Но този член визира случаи на живеещи в брак или без брак родители. А ние с бившия ми съпруг сме разведени. Има ли възможност за по-бързо и коректно уреждане на този проблем - все пак съдебните процедури могат да продължат повече от 3 години?

Б.Б., 18 октомври 2000 г.
Отговор: Вашият бивш съпруг е родител на детето Ви. Така че той като родител не само може, но е длъжен да упражнява родителски права. В стария правилник за прилагане закона за задграничните паспорти беше изрично посочено, че при разногласие се изисква препис от влязлото в сила решение по чл.72 от СК. В сегашната нормативен база това не е изрично посочено, но се извежда от СК. Правилно Ви е посочена процедурата по чл.72 от СК, където е указано, че при разногласия спорът се решава от Районния съд.Предвид характера на отношенията родител-дете и отношенията на родителите по повод на детето, при това дело съдът ще се произнесе за целесъобразността, като се ръководи от интересите на детето. Този законов текст показва, че родителите имат равни права над детето, дори и разведени. Когато никой не може да вземе превес, спорът ще се реши от съда. В крайна сметка всяка една от позициите може да бъде правилна. Точно този спор се решава по реда на така нареченото "бързо производство". Това е иск по упражняване на родителски права при разногласия на родителите. За да се разгледа по този ред, трябва да бъде направено изрично искане от ищеца. В деня на постъпването на исковата молба съдът изпраща препис от нея заедно с приложенията за връчване на ответника, който е длъжен да отговори писмено и да посочи и представи всички доказателства в 7 дневен срок. В 5 дневен срок след изтичането на срока за отговор в закрито заседание съдът се произнася по допускане на посочените и представените от страните доказателства и насрочва делото за след 15 дни. Съдът обявява решението с мотивите в 7 дневен срок след заседанието, в което е приключило разглеждането на делото. Тази процедура е нова и е свързана с решаването на спорове относно отношения, изискващи по-бързо реакция, предвид спецификата си.
донна2

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 22:29

Гега тук става въпрос за избизане зад граница бе човек ,няма никакво значение факта ,че родителските права по решение са на майката , детето е отглеждано от бащата , той не е съгласен детето да пътува и живее в чужбина,като не е съгласен то няма как да напусне страната ,ами като е така съда ще реше тоя въпрос ,я тръгни зад граница без паспорт или декларация знаеш какъв е резултата нали
навлизала съм в неговата сфера ,че от кога е твоя ,да не би според теб детето в случая да излезе навън без документи
донна2

Мнениеот gega » 18 Сеп 2004, 23:08

Поредната грешка Донина. Специално не за теб, безпросветна юридически девойко, а за питащата дама, представям едно решение на ВАС, което разрешава нейния проблем! То е подготвено от един от най-добрите съдии във ВАС, който е бил докладчик по делото!

Решение № 6505 от 3.07.2002 г. на ВАС по адм. д. № 3856/2002 г., 5-членен с-в, докладчик съдията Георги Ангелов

чл. 76 ЗБДС

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Директорът на СДВР и Е. Ж. Т. са обжалвали с отделни касационни жалби решението от 28.02.2002 г. по адм. д. № 4903/2001 г. на тричленен състав на ВАС, с което е отменена заповед от 21.05.2001 г. на директора на дирекцията за налагане на принудителна административна мярка "забрана за напускане на страната, отказ от издаване и отнемане на паспорта на малолетния български гражданин Ж.-К. Е. Т. за срок до 3.10.2012 г.".
Производството е по чл. 33 и сл. вр. чл. 5, т. 4 ЗВАС.
Ответницата по касационните жалби моли решението да остане в сила, прокурорът дава заключение, че жалбите са неоснователни.
Касационните жалби, подадени в срок, са неоснователни.
1. По касационната жалба на административния орган.
а) Неоснователно е първото касационно оплакване - че заповедта е издадена законосъобразно въз основа на несъгласието на единия родител за пътуване на малолетното дете в чужбина.
Съгласно чл. 76, т. 9 ЗБДС липсата на такова съгласие не е абсолютно основание за отнемане на паспорта, за разлика от основанията по чл. 75 от закона. Фактическият състав, даващ право на органа да отнеме паспорта, изисква и наличието на поне още едно обстоятелство, което застрашава държавната сигурност или обществения ред, или здравето, или правата и свободите на други граждани. Това са изчерпателно изброените в чл. 35, ал. 1 К и чл. 33, ал. 3 ЗБДС цели, с оглед на които може да бъде ограничено основното право на гражданина да напуска и да се завръща в страната. Преценката на органа в хипотезите на чл. 76 ЗБДС да отнеме или не паспорта не е на административна дискреция. Паспортът може, и следва, да бъде отнет само при наличието на обстоятелство от вида на посочените.
б) От това следва неоснователността и на второто касационно оплакване - че отнемането на паспорта може да бъде постановено за определен срок. Паспортът може да бъде отнет, респ. да бъде отказвано издаването на нов, само до момента на получаване на липсващото съгласие или на отпадане на обстоятелството, преценено като основание за отнемането. Предварителното ограничаване на правото на придвижване извън страната за целия срок и след отпадане на пречките за това противоречи на чл. 35, ал. 1 К и чл. 33, ал. 3 ЗБДС.
2. По касационната жалба на Е. Ж. Т.
а) Неоснователно е касационното оплакване, че след като майката е била в чужбина не е следвало да бъде уведомявана за започналото административно производство.
Чл. 7, ал. 2 ЗАП вр. чл. 79, ал. 1 ЗБДС не допуска изключения от изискването за уведомяване на заинтересуваните лица за започване на административното производство, включително свързани с тяхното местоживеене. Майката, респ. детето, чийто паспорт е бил отнет, е следвало да бъдат уведомени на постоянния им адрес в страната - чл. 27, ал. 2 ЗБДС.
Нарушаването на това административнопроизводствено правило, обратно на поддържаното от касатора, е съществено, тъй като е довело до невъзможността им да участват в производството чрез възражения и доказателства. Само на това основание обжалваната заповед е подлежала на отмяна.
б) Неоснователно е и касационното оплакване, че при конкуренцията на права правото на детето на свободно придвижване и контакти с майката, на която е било предоставено упражняването на родителските права, е следвало да отстъпи пред правото му на лични отношения с бащата и правото на последния на тях.
В случая не се касае за конкуриращи се, а за паралелно съществуващи права. Невъзможността за едновременното им осъществяване поради различното местоживеене на родителите след развода налага по необходимост ограничаване на отношенията и преките контакти с този от тях, при когото детето не живее. Управлението на отношенията между детето и родителите СЛЕД РАЗВОДА е възложено не на органа по чл. 76 ЗБДС, а на СЪДА - чл. 106 СК, който именно е компетентният орган по смисъла на чл. 9, т. 1 от КЗПД, решил в случая местоживеенето на детето отделно от бащата.
От това, както и от изложеното в т. 1, б. "а" следва, че при решаване на въпроса за отнемане на паспорта органът по чл. 76 ЗБДС не е могъл да преценява последиците от напускането на детето на страната за личните му отношения с бащата. Те могат да бъдат обсъждани единствено от съда при евентуално преразглеждане на въпроса за упражняването на родителските права. Осъществяването на правото на свободно придвижване само по себе си не изключва осъществяването на личните отношения.
По тази причина всички касационни доводи, свързани с евентуална невъзможност за изпълнение на съдебното решение относно личните контакти, доколкото последните не попадат сред основанията по чл. 35, ал. 1 К и чл. 33, ал. 3 ЗБДС за ограничаване на правото на детето на свободно придвижване, са неотносими към законосъобразността на заповедта, а оттам и към правилността на обжалваното решение.

А да ми публикуваш някакви смехотворни сводки от рубриката „Читателите питат, „специалистите“ отговарят“ във вестник „Пенсионен преглед“, гр. Свищов, е достойно за твоето схващане за правото! Не за мен е тъжно, че някакви връзкарчета от РусИнския РабФак са попаднали там, дето не им е работата, а за съдебнато ни система, която все повече агонизира и ако не се промени нейния кадрови потенциал, никакви нормативни реформи не биха я променили! Аз съм най-малкия проблем, имам добра работа, уважаван съм от колеги и магистрати! Дано някога имаш това признание и ти! Но с такива като теб се боря всеки ден и вече ми идваш малко в повечко!
gega

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 23:24

Да гега детето ще излезе извън страната без декларация ,ако отговаря на ей тия по долу посочените виж тогава ако им отнемат паспорта .....,я вземи ги прочети /или ти не са в твоята сфера / ,да ама това детенце не е в такова положение,още по-вече че ти не знаеш дали то има паспорт
най вече статията е от в.Сега , а за съдебната тя си работи и без теб и там има и добри и не толкова добри колеги ,а за конкурса не съм ти виновна аз нещастнико

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
донна2

Мнениеот gega » 18 Сеп 2004, 23:33

Е, колеги, отговорихте ли си на въпроса?:)))) Няма изход - Донна е един голям тупик.
В предходна дискусия твърдеше, че детето не могло в никакъв случай да премине териториалните предели на страната без изричното съгласие на другия родител, и след като отново имаше подобни хули по мой адрес, сега застъпва правилната теза! Бравос! Учиш се, значи! Учи се, имаш много път още да изминеш!
А това, което изисква гран. полиция е задължително за административните органи, но не и за съда и за гражданите! С всяка твоя дума-хула по мой адрес се характеризираш! Колегите знаят как!:)))))))
gega

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 23:50

отговор :в предната дискусия никъде не беше казано ,че детето има статут на постоянно пребиващ,/той се придобива при определени условия/и че родителите му живеят постоянно в чужбина след като го пуснах в една от темите се оказа ,че на една от майките детето има такъв статут ,но само тя живее постоянно в чужбина не и бащата

Гега както сега така и в предната дискусия просто трябваше да отвориш сайта на МВР и да го прочетеш ,тук ти го пейснах защото ставаш непоносим , и след като те запознах със становището на Гранична полиция би трябвало да ми благодариш

Гега колко велик юрист си , направо нямам думи преди да кажеш нещо вземи и провери как стоят нещата и тогава дрънкай врели некипели

"А това, което изисква гран. полиция е задължително за административните органи, но не и за съда и за гражданите"- това вземи и го прати на гранична полиция нека и те ти обяснят какъв "Великан" в правото си , в интерес на истината
доста пъти си се излагал ,а колкото до мен нали знаеш колкото пъти някой се е опитвал да ме злепостави всъщност е злепоставял себе си .

Гега скоро ако има конкурс със сигурност някой завършил в Русе ще те пребори бъди сигурен
донна2

Мнениеот донна2 » 19 Сеп 2004, 00:01

според теб Гега гражданите не трябва да се ксъобразяват с изискванията на администрацията така ли излиза
или пак си объркал нещо

Гега ето ти мнение на още един колега

http://bulgaria-weekly.com/archiv/04/30/6.htm
Административно наказателно производство при нарушение на митническото законодателство

Коментар на адвокат от България Наско Иванов - 708-856-1440

Въпрос:

Имам възможност да замина в САЩ. Мъжът от когото имам дете не дава съгласието си същото да дойде с мен. Възможно ли е да заведа дело за лишаване от родителски права на основание чл. 75, ал. 1, т. 2 от Семейния кодекс и колко дълго време продължава едно такова дело. Възможно ли е да продължи с години поради неявяване на бащата на заседанията? Ако бащата е лишен от родителски права, необходимо ли е все още неговото съгласие за заминаване на детето ми чужбина?

Отговор:

Лишаването от родителски права е една от най-тежките санкции за родителя, предвидени в Семейния кодекс. Налагането на такава мярка става от районния съд по местожителството на детето. На процеса задължително присъства и прокурор.

Като изключителна мярка за защита интереите на детето, съдът ще съблюдава дали едно лишаване от родителски права е в интерес на детето, и в този смисъл, не е достатъчно родителят просто да не дава издръжка. Необходимо е с цялостното си поведение, с отношението си към детето, с нравствените и моралните си възгледи да му въздейства изключително отрицателно и да поставят под съмнение психическото или физическото здраве на детото. Ето защо в никакъв случай едно дело за лишаване от родителски права няма да премине на едно или две съдебни заседания. Възможни са и допълнителни усложнения като нередовно призоваване на бащата, отлагане на заседания, поради заболявания на родителя или на неговия адвокат, назначаване на експертизи, разпитване на свидетели и прочие. Тоест половин година е минималният срок, в който може да протече един такъв процес и то само пред първата инстанция, а решението може да се обжалва на още две инстанции след това. Ако в случая имате разногласия с бащата относно пътуване на детето в чужбина, то далеч по-разумно е да се води спор на основание чл. 72 или чл. 74 от СК. Те нямат да отнемат технологично много по-кратко време, но шансът за успех е по-голям. Истина е, обаче, че ако спечелите процес по чл. 72 от СК и съдебното решение допуска да пътувате зад граница с детето, то при последващ спор за упражняването на родителските права ще е необходимо отново да се обърнете към съда. Ако обаче родителят е лишен от упражняването на родителските права, то последните се упражняват изцяло от другия родител и съгласието на лишения от права родител винаги не е необходимо. Същото е положението, ако родителят е ограничен в родителските си права, когато се касае да определеното от съда ограничение. Извън него обаче, родителят може да упражнява родителските си права наравно с другия родител.
донна2

Следваща

Назад към Семейни казуси