начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

здравни осигуровки

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

здравни осигуровки

Мнениеот Мая » 06 Окт 2004, 16:05

Синът ми (25 годишен) е редовен аспирант от август 2003г в САЩ. Стипендията му покрива и здравните осигуровки там. Но тука няма осигуровки откакто замина. Аспирантурата му е 5 години. Някой може ли да ми каже какви осигуровки дължи? прекъсва ли му се осигурителния стаж за това време? и трябва ли да плаща два пъти - тука и там
Мая

Re: здравни осигуровки

Мнениеот sunshine_75 » 07 Окт 2004, 11:41

Изчакайте и не плащайте нищо-нещата са в процес на изясняване, тъй като са "недомислени" от законодателя....
sunshine_75
Потребител

Мнениеот донна2 » 07 Окт 2004, 13:06

Не зная дали м/у САЩ и РБ има двустранна спогодба или по договор по които страна е България.
За докторанти които не са учащи по двустранни спогодби или по договори, по които страна е България, се внасят вноски само за периодите, през които са били в България.

№ 94-Г-447-1 от 31.12.2003 г. относно здравното осигуряване на учащите в чужбина български граждани

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 33 - 34, чл. 40 ЗЗО, писмо № 91-01-48 от 3.04.2000 г.

На основание чл. 33, т. 1 и чл. 34, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са всички български граждани, които не са граждани и на друга държава, като задължението за осигуряване възниква от влизането на закона в сила.
Съгласно съвместно писмо на Националния осигурителен институт № 91-01-48 от 3.04.2000 г. и Националната здравноосигурителна каса № 33-00-16 от 3.04.2000 г., българските граждани, учащи се в чужбина, подлежат на осигуряване по Закона за здравното осигуряване само за периода на пребиваване в България, за сметка на родителите си до навършването на 26-годишна възраст по реда на чл. 40, ал. 1, т. 13 от Закона за здравното осигуряване в редакцията му до 31.12.2002 г.
В случая за времето, през което лицето учи в чужбина до навършване на 26-годишна възраст, то подлежи на здравно осигуряване по българското законодателство за периодите, през които е в България.
След навършване на 26-годишна възраст, в случай че няма доходи, върху които се дължат здравни осигуровки, подлежи на осигуряване по реда на чл. 40, ал. 1, т. 15 в редакцията му до 31.12.2002 г., а след тази дата - по чл. 40, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване. Осигурителните вноски са изцяло за негова сметка и се внасят върху доход не по-малък от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

за да проверите какви точно здравни вноски дължи идете на страницата на НОИ
там има възможност за проверка по ЕГН
донна2

Мнениеот vesina4 » 12 Окт 2004, 14:33

Мен също ме интересува този въпрос. Когато съм била в платено майчинство съм била и студентка редовно обучение държавна поръчка. Майчинството ми се плащаше от университета, а сега в страницата на НОИ по ЕГН виждам, че за този период дължа здравни осигуровки???? Защо е така?
vesina4
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 12 Окт 2004, 18:53

би следвало ЗО да е било за сметка на бюджета ,както и за сметка на бюджета се осигуряват студентите едовно обучение до 26г. възраст
идете в НОИ със студентската си книжка и акта за раждане за да оправят нещата
донна2

Мнениеот Гери » 12 Окт 2004, 21:05

Вероятно защото не сте подавали декларация за ЗО в университета (подава се всеки семестър). Ако е така не е фатално, просто отивате при Инспектор стипендии и пускате молба за целия период.
Гери

Мнениеот Tzvetelina » 12 Окт 2004, 21:45

Мая написа:
>
> Синът ми (25 годишен) е редовен аспирант от август 2003г в
> САЩ. Стипендията му покрива и здравните осигуровки там. Но
> тука няма осигуровки откакто замина. Аспирантурата му е 5
> години. Някой може ли да ми каже какви осигуровки дължи?
> прекъсва ли му се осигурителния стаж за това време? и трябва
> ли да плаща два пъти - тука и там
Tzvetelina

Мнениеот stili » 13 Окт 2004, 12:31

Поне до този момент за голямо съжаление синът Ви дължи здлавно осигур. вноски в България независимо от това, че в момента отсъства от България.Размера на здравната осигуровка е 12.00 лв. на месец на база осиг. доход 200.00 лв. като самоосигуряващ се.
stili

Мнениеот hedera » 13 Окт 2004, 12:51

осигуровки наистина се дължат,но при представяне на документ за обучението и задграничен паспорт,който доказва пребиваването в чужбина се опростяват.В документа от университета трябва да е вписан срока на обучение.Това става като представите документите в съответното НОИ, една моя позната учи в САЩ магистратура и миналата седмица по този начин осигуровките,които дължеше бяха опростени.
hedera

Мнениеот лунатик » 15 Окт 2004, 08:02

От днешната преса (в. Стандарт):

Длъжниците към здравната каса ще възстановяват правата си, ако внесат накуп данък здраве поне за три месеца. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, приети от Министерския съвет вчера..............
Гурбетчиите, които излизат в странство за повече от 183 дни за срок от 12 месеца, могат да не плащат данък здраве за съответната календарна година, ако предварително са подали заявление в НОИ. При завръщането си те ще възстановят здравните си права след шест последователни вноски или ако внесат накуп данъка за една годин
лунатик

Назад към Семейни казуси