Бих искала да ви помоля за някаква информация относно процедурите по установяване на бащинство.
Бащата на дъщеря ми никога не е бил мой съпруг,когато тя се роди живеехме заедно,но носи имената ми и той не я призна за свое дете по причини,свързани с тогавашното му семейно положение.В последствие се разделихме,но той категорично отказва да се грижи по какъвто и да е начин за дъщеря ни,което е основната причина да търся правно решение на проблема.
Моля ви,обяснете ми с какво трябва да започна и какви са шансовете ми,както и евентуалните разходи по делото?Дали фактът,че бащата не работи никъде, защото се занимава с покупко-продажба без да има регистрирана фирма или каквито и да е документи ,ще обезсмисли искането ми за издръжка,приемайки го за неплатежоспособен?
Благодаря ви предварително и моля за помощ още веднъж!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Установяване на бащинство.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Установяване на бащинство.
Теа, бащата, стига да е известен /т.е да го има вписан в акта за раждане на детето или да е установен за такъв в последващо съд. решение/ дължи издръжка независимо от доходите си, евентуално други деца. Шансовете ти са големи, но размерът на издръжката можа да не надвишава 50лв. Установяването на бащинството се извършва по съдебен ред, доказва се с всички доказателствени средства - разбирай от свидетели до експертиза, което оказва и влияние върху разходите.
- ella
МилаТеа, за съжаление от въпроса ти не става ясно на каква възраст е дъщеря ти. Хипотезите при предявяване на иск за установяване на бащинство са две - 1. Ако не са минали три години от раждането на детето, майката има активната легитимация да предяви иск за установяване на произхода на собственото си дете от сочения от нея като баща мъж. 2. Ако са минали 3 години от раждането на детето, то майката вече няма право да предяви иск за произход от свое име. Правото принадлежи единствено и само на детето и то може да предяви този иск до навършване на 21 годишна възраст. Обаче, до навършване на пълнолетие на детето майката е негов законен представител, така, че и в този случай пред теб стои възможността да подадеш иск за установавяне на произход от бащата от името на дъщеря си като неин законен представител - чл.41 СК.
В процеса ще ти се наложи да доказваш, че във вероятния момент на зачеването ти си била в близки отношения със сочения от теб като баща мъж и т.н.
Съветвам те, решиш ли се на дело, да ползваш задължително адвокатска помощ.
Искът трябва да подадеш пред окръжния съд по местожителството на мъжа, срещу когото ще водиш делото.
При спечелване на делото и определяне на издръжка не се притеснявай ако бащата си пасува и не плаща. След 3 месеца бездействие имаш право да поискаш издръжката да получаваш от общината, пък тя ще му мисли как да си вземе парите от него.
В процеса ще ти се наложи да доказваш, че във вероятния момент на зачеването ти си била в близки отношения със сочения от теб като баща мъж и т.н.
Съветвам те, решиш ли се на дело, да ползваш задължително адвокатска помощ.
Искът трябва да подадеш пред окръжния съд по местожителството на мъжа, срещу когото ще водиш делото.
При спечелване на делото и определяне на издръжка не се притеснявай ако бащата си пасува и не плаща. След 3 месеца бездействие имаш право да поискаш издръжката да получаваш от общината, пък тя ще му мисли как да си вземе парите от него.
- Ирена
Сърдечно благодаря и на двете ви и се извинявам за неясния си въпрос.
Да,дъщеря ми няма навършени три години,а близките ни отношения с бащата са всеизвестни на всички през последните 7-8 години.
Пояснявам:той не е признал детето и тепърва предстои доказването на бащинството му.
Четох някъде,че таксата,която се внася в съда е 15 лева.А дали някой знае приблизително колко ще е възнаграждението на представляващия ме адвокат?Може би тук трябва да вметна,че практически съм без доходи,защото съм в НЕплатен отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 3годишна възраст.
Благодаря още веднъж!
Да,дъщеря ми няма навършени три години,а близките ни отношения с бащата са всеизвестни на всички през последните 7-8 години.
Пояснявам:той не е признал детето и тепърва предстои доказването на бащинството му.
Четох някъде,че таксата,която се внася в съда е 15 лева.А дали някой знае приблизително колко ще е възнаграждението на представляващия ме адвокат?Може би тук трябва да вметна,че практически съм без доходи,защото съм в НЕплатен отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 3годишна възраст.
Благодаря още веднъж!
- Теа
В този случай ти имаш правата на свой иск срещу бащата. Това, че всички са знаели не значи нищо, ти се съсредоточи към много конкретни двама или трима приятели, които ще установяват близките ви, интимни отношения и факта, че той пред тях е съобщавал, че детето е негово. За заплащането - понеже иска ще бъде неоценяем в пари държавната такса е 5 лв. , можеш да помолиш председателя на съда, с оглед на факта, че нямаш доходи да те освободи от държ. такса. колкото до адвокатския хонорар - минимума по тарифата на висшия адвокатски съвет е 100 лв. , над това е вече пазарлък :) Но с исковата молба можеш да поискаш, ако съда я уважи да ти присъди и направените разноски, каквито са адв. хонорар и д.т. , така, че дерзай!
- Ирена
Много,ама много благодаря!:) За първи път получавам помощ толкова бързо,точно и с човещина! Благодаря искрено...
- Теа
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|