начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

относно чл.94 от НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно чл.94 от НПК

Мнениеот kostova » 14 Окт 2004, 11:16

Много моля ако може някой да ми разясни следното:Призована съм за свидетел в НД от ОХ срещу брат ми.Преди време имах призовка да се явя в следствена служба и да дам показания във връзка с делото .Казах каквото трябваше.Сега следователят го е дал под съд.Аз съм призована в съда като свидетел без да съм го желала.Мога ли да се откажа и ако да в какъв срок преди насроченото дело трябва да подам молба.Освен това аз съм диабетик и едно явяване ще ме разстрои и отрази много на моето здраве.Мога ли да използвам и този факт ,за да не се явя пред съда.Изобщо как да постъпя.Благодаря на всички които ми помагат
kostova

Re: относно чл.94 от НПК

Мнениеот edit » 14 Окт 2004, 11:24

трябва да се явите, иначе ще Ви наложат глоба, но пред съдията може дзаявите че не желаете да давате показания
edit

Мнениеот neznayko » 15 Окт 2004, 22:44

Явяването ви е задължително.В противен случай както е посочил колегата може да Ви се наложи глоба и принудително довеждане,което ще доведе до по-силен стрес.
Но, при явяването си възползвайки се от рапоредбата на чл.94 от НПК може да откажете да свидетелствата отностно обстоятелства които биха уличили брат Ви в извършването на престъпление.
neznayko
Младши потребител

Мнениеот shveda » 16 Окт 2004, 13:25

Колегите са прави, присъединявам се към становищата им.
shveda
Потребител

Назад към Наказателно право