начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Много интересен случай

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Много интересен случай

Мнениеот Геров » 15 Окт 2004, 21:59

Клеги,имам следният случай. Преди около 5 години клиента ми почти стигнал до развод като по това време единственото им дете било на година и половина. Разбрал ,че шансовете му да получи попечителство по нашето законодателство са нула той си взел детето и се преместил в друг град без да каже на някои къде е .
От тогава си гледа детето сам. Не знае има ли дело за отвличане срещу него. Какво да посъветвам човека?Има ли давностен срок за това? Благодеря на всички които се отзоват!
Геров

Re: Много интересен случай

Мнениеот LakeG » 15 Окт 2004, 22:09

Здравейте!
Ако има дело за принуда, то то ще е квалифицирано най-вероятно по чл.142, ал.2, т.3 от НК-но лице, което не е навършило 18години. Но не бива да забравяме, че престъплението по чл.142 има специфична цел-да лиши противозаконно отвлечения от свобода.Преценете и това обстоятелство във Вашия случай.А ако държите на въпроса за давността-наказанието, предвидено в закона за горната квалификация, е от 3 до 10г. лишаване от свобода и следователно давността за възбуждане на наказателно преследване ще бъде 10год./чл.80, ал.1, т.3, НК/, а давността за изпълнение на наложеното наказание/ако например клиентът Ви е бил осъден задочно/ също ще бъде 10г. /чл.82, ал.1, т.3/
Дано това Ви ориентира донякъде!Приятна вечер!
LakeG

Мнениеот Anastassia Terzieva » 15 Окт 2004, 22:20

kakvo da razbirame pod pochti stignal do razvod?
Anastassia Terzieva

Мнениеот .wkdjru » 15 Окт 2004, 22:40

Чл.142 НК: "Който отвлече лице с цел противозаконно ДА ГО ЛИШИ ОТ СВОБОДА, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години...".
Полагането на родителски грижи от единия съпруг без разрешението и знанието на другия съпруг едва ли може да се квалифицира като деяние "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" спрямо детето. Та какво е "лишаване от свобода"? Това е нещо като изтърпяване на наказание в режим на строг тъмничен затвор.
Каква е тая майка, която 5 години не се е интересувало къде е детото й - живо ли е, умряло ли е? Колкото и да е скапана системата ни, за 5 години ако тя беше подала сигнал, че детето й е в неизвестност и по всяка вероятност е отвлечено от съпруга й, за тези 5 години все щяха да го намерят - та България е само 111 х. кв. км. Пресата щеше да гърми - благодатна среда за жълтите новини.
Та каква принуда, какви 10 години, какви 5 лева?
Та той е полагал родителски грижи сам, и за това трябва да бъде наказан със затвор? Та той може да заведе дело за издръжка срещу половинката си. И ще е в правото си.
.wkdjru

Мнениеот донна2 » 15 Окт 2004, 22:41

Мисля ,че човека има нужда от психологична помощ ,посъветвай го да върне детето на майката ,не знам как ти звучи, но той не може да я замести ,нито това начин за запазване на брака .
донна2

Мнениеот донна2 » 15 Окт 2004, 22:49

Знаете ли това което сте написали е някак съшито с бели конци , ако беше преди 5 г. едва ли нямаше да го потърсят ,напротив много бързо щеше да бъде намерен и защо след като твърдите ,че той гледа детето не е поискал примерно съда да му определи издръжка и т.н. ,това дете освен майка има предполагам баба и дядо по майчина линия и те ли не се интересуват/не ми казвайте само ,че майката е пълен сирак и е "морално .................. " ,знаете ли какво си мисля ,че случаят е съвсем скорошен ,защото ако не е така въобще не би се притеснявал / Това дете ходи поне на детска градина ,има личен лекар и т.н. и никой не го е намерил все пак МВР си имат база данни и много лесно могат да те открият по ЕГН ..............
донна2

Мнениеот Койчо от Конаре » 16 Окт 2004, 01:19

Е тоя лаф "морално ..." много го обичат хората! Интересно, че го имат едва ли не за правен термин и законова предпоставка, за да останат децата при бащата. :-Р
И днеска ми го повтаряше лафа един.
Ми взел си детето, баща му е, не го е завлякъл насила, я! Абсолютно същото е, както ако си го беше взела майката. Спорове между родителите за родителски права се решават от ГРАЖДАНСКИЯ съд. И толкова.
Койчо от Конаре

Мнениеот gega » 16 Окт 2004, 08:40

Наистина много интересен случай, само за донна! Отново се раздаде:))))
gega

Мнениеот донна2 » 16 Окт 2004, 10:51

Здрасти гега как е здравето ,надявам се вече по-добре!
донна2

Назад към Семейни казуси