Клеги,имам следният случай. Преди около 5 години клиента ми почти стигнал до развод като по това време единственото им дете било на година и половина. Разбрал ,че шансовете му да получи попечителство по нашето законодателство са нула той си взел детето и се преместил в друг град без да каже на някои къде е .
От тогава си гледа детето сам. Не знае има ли дело за отвличане срещу него. Какво да посъветвам човека?Има ли давностен срок за това? Благодеря на всички които се отзоват!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Много интересен случай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Много интересен случай
Здравейте!
Ако има дело за принуда, то то ще е квалифицирано най-вероятно по чл.142, ал.2, т.3 от НК-но лице, което не е навършило 18години. Но не бива да забравяме, че престъплението по чл.142 има специфична цел-да лиши противозаконно отвлечения от свобода.Преценете и това обстоятелство във Вашия случай.А ако държите на въпроса за давността-наказанието, предвидено в закона за горната квалификация, е от 3 до 10г. лишаване от свобода и следователно давността за възбуждане на наказателно преследване ще бъде 10год./чл.80, ал.1, т.3, НК/, а давността за изпълнение на наложеното наказание/ако например клиентът Ви е бил осъден задочно/ също ще бъде 10г. /чл.82, ал.1, т.3/
Дано това Ви ориентира донякъде!Приятна вечер!
Ако има дело за принуда, то то ще е квалифицирано най-вероятно по чл.142, ал.2, т.3 от НК-но лице, което не е навършило 18години. Но не бива да забравяме, че престъплението по чл.142 има специфична цел-да лиши противозаконно отвлечения от свобода.Преценете и това обстоятелство във Вашия случай.А ако държите на въпроса за давността-наказанието, предвидено в закона за горната квалификация, е от 3 до 10г. лишаване от свобода и следователно давността за възбуждане на наказателно преследване ще бъде 10год./чл.80, ал.1, т.3, НК/, а давността за изпълнение на наложеното наказание/ако например клиентът Ви е бил осъден задочно/ също ще бъде 10г. /чл.82, ал.1, т.3/
Дано това Ви ориентира донякъде!Приятна вечер!
- LakeG
Чл.142 НК: "Който отвлече лице с цел противозаконно ДА ГО ЛИШИ ОТ СВОБОДА, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години...".
Полагането на родителски грижи от единия съпруг без разрешението и знанието на другия съпруг едва ли може да се квалифицира като деяние "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" спрямо детето. Та какво е "лишаване от свобода"? Това е нещо като изтърпяване на наказание в режим на строг тъмничен затвор.
Каква е тая майка, която 5 години не се е интересувало къде е детото й - живо ли е, умряло ли е? Колкото и да е скапана системата ни, за 5 години ако тя беше подала сигнал, че детето й е в неизвестност и по всяка вероятност е отвлечено от съпруга й, за тези 5 години все щяха да го намерят - та България е само 111 х. кв. км. Пресата щеше да гърми - благодатна среда за жълтите новини.
Та каква принуда, какви 10 години, какви 5 лева?
Та той е полагал родителски грижи сам, и за това трябва да бъде наказан със затвор? Та той може да заведе дело за издръжка срещу половинката си. И ще е в правото си.
Полагането на родителски грижи от единия съпруг без разрешението и знанието на другия съпруг едва ли може да се квалифицира като деяние "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" спрямо детето. Та какво е "лишаване от свобода"? Това е нещо като изтърпяване на наказание в режим на строг тъмничен затвор.
Каква е тая майка, която 5 години не се е интересувало къде е детото й - живо ли е, умряло ли е? Колкото и да е скапана системата ни, за 5 години ако тя беше подала сигнал, че детето й е в неизвестност и по всяка вероятност е отвлечено от съпруга й, за тези 5 години все щяха да го намерят - та България е само 111 х. кв. км. Пресата щеше да гърми - благодатна среда за жълтите новини.
Та каква принуда, какви 10 години, какви 5 лева?
Та той е полагал родителски грижи сам, и за това трябва да бъде наказан със затвор? Та той може да заведе дело за издръжка срещу половинката си. И ще е в правото си.
- .wkdjru
Мисля ,че човека има нужда от психологична помощ ,посъветвай го да върне детето на майката ,не знам как ти звучи, но той не може да я замести ,нито това начин за запазване на брака .
- донна2
Знаете ли това което сте написали е някак съшито с бели конци , ако беше преди 5 г. едва ли нямаше да го потърсят ,напротив много бързо щеше да бъде намерен и защо след като твърдите ,че той гледа детето не е поискал примерно съда да му определи издръжка и т.н. ,това дете освен майка има предполагам баба и дядо по майчина линия и те ли не се интересуват/не ми казвайте само ,че майката е пълен сирак и е "морално .................. " ,знаете ли какво си мисля ,че случаят е съвсем скорошен ,защото ако не е така въобще не би се притеснявал / Това дете ходи поне на детска градина ,има личен лекар и т.н. и никой не го е намерил все пак МВР си имат база данни и много лесно могат да те открият по ЕГН ..............
- донна2
Е тоя лаф "морално ..." много го обичат хората! Интересно, че го имат едва ли не за правен термин и законова предпоставка, за да останат децата при бащата. :-Р
И днеска ми го повтаряше лафа един.
Ми взел си детето, баща му е, не го е завлякъл насила, я! Абсолютно същото е, както ако си го беше взела майката. Спорове между родителите за родителски права се решават от ГРАЖДАНСКИЯ съд. И толкова.
И днеска ми го повтаряше лафа един.
Ми взел си детето, баща му е, не го е завлякъл насила, я! Абсолютно същото е, както ако си го беше взела майката. Спорове между родителите за родителски права се решават от ГРАЖДАНСКИЯ съд. И толкова.
- Койчо от Конаре
Наистина много интересен случай, само за донна! Отново се раздаде:))))
- gega
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|