начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

помогнете със съвет!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помогнете със съвет!

Мнениеот самотен баща » 04 Ное 2004, 17:00

Имам дете от жена ,с която не съм сключвал брак.Малко след като се роди синът ни ,тя ни напусна.От тогава ,вече 5 години аз се грижа сам за детето,като тя идва на посещения.За тези 5 години ,не ни е помогнала с нищо.Не е купила на детето едно шоколадче дори.Зная ,че работи .Имам ли право по съдебен ред да търся издръжка от нея?А за минало време мога ли и за колко време назад мога да потърся?
Благодаря ви!
самотен баща

Re: помогнете със съвет!

Мнениеот danbe » 04 Ное 2004, 18:10

Господине,можете да заведете дело за издръжка.Освен посочените от Вас обстоятелства е необходимо да представите копие от акта за раждане на детето в който сте вписани като негови родители.Би трябвало ,ако не сте вписан в акта да сте припознали детето си.За да тръгне делото трябва да посочите адреса на майката за да бъде призована.Сигурно ще имате затруднения с установяване на заплатата й.Добре е да знаете къде работи за да може съдът да я задължи да представи документ или ако не се яви да поискате удостоверение от съда по силата на което да получите информация за заплатата и по месторабота.Издръжка може да се търси за минало време до една година до завеждане на иска,но трябва да бъде специално поискана.Размера на издържката която искате трябва да е от 30 до 80лв.
По тези дела обикновенно съдът е благоразположен към този който търси издръжка и то в интерес на детето.Има възможност ответника да ги отлага по общия ред ,но това да не Ви притеснява.Може би ще Ви поискат и на Вас да представите документ за доходите си.Има значение на колко години е детето.Ако още нещо не Ви е ясно питайте,но имайте предвид че не би било редно от форума да напишем молбата Ви.В АПИС мисля,че има примерен образец на такава молба.
danbe

Re: помогнете със съвет!

Мнениеот самотен баща » 05 Ное 2004, 01:22

Благодаря ви danbe бяхте изчерпателен и отговорихте на всичко което ме интересуваше.Детето е на 5 год.Смятам да искам максималната издръжка ,а съдът колкото прецени да ми даде.Благодаря ви!
самотен баща

Назад към Семейни казуси