начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

q da vidim

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

q da vidim

Мнениеот p_dimitrova » 04 Ное 2004, 22:56

исках да ви питам..според вас залогът и ипотеката вещни права ли са или не?при положение 4е не предизвикват право на разпореждане от страна на залогоприемателят(да ре4ем в случаите на залог),но пък от др страна има такава вероятност за в бъдеще??????????????????????????
p_dimitrova
Младши потребител

Re: q da vidim

Мнениеот reni » 04 Ное 2004, 23:44

това май беше един от споровете в правната теория:))-виж за едното становище Венедиков за другото май Кожухаров...
reni
Младши потребител

Мнениеот mnogotypi » 05 Ное 2004, 11:19

Според Кожухаров е вещно право
mnogotypi
Потребител

Мнениеот advokat_vr » 05 Ное 2004, 11:22

Сигурното е, че залогът и ипотеката са вещни тежести, а учредяването им се доближават по правната си същност до действия на разпореждане със съответните движими или недвижими вещи.
advokat_vr

Мнениеот evgo » 05 Ное 2004, 12:33

Наистина в теорията и практиката има различни мнения, както и в различните нормативни документи.
Едно от мненията е, че: Ипотеката и залога са 1.акцесорни и неделими вещни права, 2.имат обезпечителен характер по определено задължение и 3.обезпечените с ипотека или залог вземания могат да се удовлетворяват само по реда предвиден в ГПК и ЗОЗ /за особените залози/
В повечето случаи се говори за ипотека и залог като вещни тежести.
В нормативните документи единствено в Кодекса за търговско корабоплаване съм срещал определение за морската ипотека като "вещно право".
Независимо от начина им на изказване обаче, същността им е ясна, а според мен те са вещни тежести и условни вещни права.
evgo

Мнениеот ан » 05 Ное 2004, 13:16

Условни вещни права не съществуват /освен в учебниците/. Залогът и ипотеката са обезпечителни способи във връзка, с които възникват единствено облигационни отношения.
ан

Re: evgo

Мнениеот ggrn » 05 Ное 2004, 13:51

evgo, като видя/чуя словосъчетанието "нормативен документ" и насръхвам, хайде малко повече култура на изказа, все пак юристи сме... а не журналисти, нищо лично иначе.
ggrn
Нов потребител

Мнениеот evgo » 05 Ное 2004, 14:52

За първото съм съгласен, но не и за второто:
Облигационните отношения са тези, във връзка с които възникват обезпечителните сделки - те затова и са акцесорни, второстеренни, зависещи от главното.
evgo

Re: evgo

Мнениеот evgo » 05 Ное 2004, 15:02

ggrn, Приемам критиката, иначе какво ще кажеш за ипотеката и залога?
evgo

Мнениеот ggrn » 05 Ное 2004, 15:12

Ще кажа, че доколкото ефектите на 2та института са ясни на всички заинтересувани, споренето за същността им е без особено значение.
ggrn
Нов потребител

Re: ya drugo podobno da vidim

Мнениеот ste » 05 Ное 2004, 15:18

Хайде сега, колеги, да си споделим що за право е правото на задържане...
Вещно ли е? Какви са му ефектите? А наемателят ползва ли го нещо от чл. 90-91 от ЗЗД?
ste

Re: ya drugo podobno da vidim

Мнениеот adresat » 05 Ное 2004, 15:25

Вярно е, че съществува спор в правната теория досежно същността на залога и ипотеката. Аз съм съгласна със становището, че са по принцип облигационни права, които имамат единственото предназначение - да обезпечат вземането на кредитора. Освен това правната им уредба е в ЗЗД. Само в един случай залогът има характер на вещно право- когато заложената вещта е оставена за пазене у длъжника.
adresat

Мнениеот lu » 06 Ное 2004, 22:05

Също мисля, че е по скоро облигационно отношение, тъй като при даване на залог или учредяване на ипотека в полза н някой, се прави с намерение за връщане, а не за прехвърляне на вещни права. Ако не искам да имам имота направо ще го продам. Частен случай е когато се заобикаля закона сразлични предварителни договорки.
lu

Назад към Ипотека