начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

КАЗУС-ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ please! please! please!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КАЗУС-ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ please! please! please!

Мнениеот Tanya-R » 21 Яну 2005, 19:25

Имаме държ. служители, които работят в Дирекция Х. Дейността в Дирекцията е устроена в два отдела. Единият от тези отдели има два сектора. Въпросните държ. служители работят в единия сектор-А, както следва: 1- началник сектор, и другите 4 са с еднакви експертни длъжности, равни по ранг. На двама от експертите, последователно и непрекъснато в продължение на последната 1година и половина се възлага изпълнение на други задачи в държ. служба, предмет на дейност в другия сектор-Б към същия отдел. Това възлагане става със заповеди/писмени, а също и устни/ на директора на Дирекцията, но не и с Запо-веди на Органа по назначаването. Другите двама от експертите никога не са "командировани" вън от сектора си и са изпълнявали само задачите в сектора, в който са били оставени.
В един прекрасен ден тези последните са поканени да преминат, и те преминават на работа със същата експертна длъжност, със същите длъжностни задачи, т. е. изпълняват същата работа, със същата заплата, в същата канцелария, НО са по Щатно- в другия сектор-Б. И всичко е много тайно! Никой не научава за това, както началник-сектора на сектора А, в който до сега/повече от 4 години /са работили, така и колегите от новия за тях сектор.Само 1 месец след тяхното прехвърляне, пристига заповед за съкращение на "оставащите" трима в сектор А - ЧЛ.106 АЛ.1 ОТ ЗДСл.Съобщава им се, че се закрива звеното и те са съкратени. Де факто единият от експертите е все още "командирован" в сектор-Б, където работи от 1 1/2 година, другият експерт заедно с началник-сектора-А работят този последен 1месец една и съща работа заедно с вече "телепортираните" по щатно свои колеги. Заведено е дело пред СГС за неправомерно съкращение. ВЪПРОСЪТ Е:
ТАКА СЪКРАТЕНИТЕ ДЪРЖ. СЛУЖИТЕЛИ имат ли правното основание ДА ДОКАЖАТ, ЧЕ Е ЗАПОВЕДТА Е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА И ДА СПЕЧЕЛЯТ ДЕЛОТО?
Благодаря ви, че ме изтърпяхте за дългото изложение.
Tanya-R

Re: КАЗУС-ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ please! please! please!

Мнениеот playback » 21 Яну 2005, 20:20

Не съм компетентен по въпросите на държавната служба/в частност незаконното уволнение/, но ми е интересно да разбера дали не говориш за АДВ?
playback

Мнениеот Tanya-R » 21 Яну 2005, 21:52

Защо мислиш че е АДВ?
Tanya-R

Мнениеот камериерка_та » 21 Яну 2005, 22:55

Миличка не бих искала да те обезсърчавам, но според мен твоят казус е бита кауза...говоря от скромния си опит за явяване по дела от такъв характер...не ти остава нищо друго освен да си сложиш шапката невидимка и да се явиш в съдебно заседание, ако това за теб е задължително...или пък да шиканираш процеса - дълго, продължително, използвайки изкуството на добър "фокусник"...пожелавам успех!
камериерка_та

Мнениеот playback » 21 Яну 2005, 23:29

Защото ми е познат метода на действие там...Познах ли?:(((
playback

Мнениеот донна2 » 21 Яну 2005, 23:56

106 ал.1 коя точка 1 или 2 ,не съм виждала заповедта ,какви са ви мотивите ,че е неправилно ,че има прехвърлени служите ли , от написаното не смея да кажа ,че имате много голям шанс а не съм и виждала документите така ,че може да се окаже ,че греша .
Предполагам ,че става въпрос за съкращаване на длъжността ,уволнението ви ще бъде законосъобразно ако съкращаването на длъжността е реално ,тоест АКО ДЛЪЖНОСТА ДЕЙСТВИТЕЛНО Е СЪКРАТЕНА И ТОВА Е ОТРАЗЕНО В ЩАТНОТО РАЗПИСАНИЕ.
донна2

Мнениеот Tanya-R » 22 Яну 2005, 00:02

Мда... Право в десетката! Кого от шефовете и методите му познаваш там?
И какво друго в "стил АДВ" се прави там? Интересно е и би могло да помогне за делото.

Но ще се радвам да получа отговор на казуса си!
Tanya-R

Мнениеот Tanya-R » 22 Яну 2005, 00:20

Donna, в заповедите на съкратените не е посочен член от ЗДСл за прекратяване на служ. правоотношение, а само цитиран текста на закона " причини- съкращаване на длъжността". По надолу е посочено на осн. чл. 106, ал.4 от ЗДСл да се изплати обезщетение за неспазено предизвестие в размер на 1 брутна заплата. Но реално съкратените не са били предизвестени по никакъв начин, а им е връчено заповед за прекратяване на сл. правотн.
Значи в щатното от 2000г насам до към края на м. Септември 2004г тези 4 експерти и 1 началник са си в сектора-А. Понеже прехвърлят по щатното двамата в другия сектор-Б, в щатното на въпросния сектор-А от 01.10.2004г остават двама експерти+ началника си.
Към 01.11.2004г. съкращават целия сектор-А. Дейността, с която се е занимавал сектор-А е нормативно уредена в ДПК, да се издават удостоверения по чл. 157 ДПК. КАКВО ЗНАЧИ ДЕЙНОСТТА ДА Е ДЕЙСТВИТЕЛНО СЪКРАТЕНА?
НАЛИ ДА НЕ СЕ ИЗВЪРШВА ВЕЧЕ СЪЩАТА ДЕЙНОСТ?
НО не би! Прехвърлените двама експерти в сектор-Б продължават и изпълняват същата длъжност, която се е изпълнявал и преди от сектор-А.
Tanya-R

Мнениеот playback » 22 Яну 2005, 00:21

Преобразувани са цели отдели чрез "реорганизация"/справка отделите "Продажби" преди около 2 години.Сега се говореше за "реформа" в секторите "Удостоверения".Пиша всичко в кавички, защото цялата организация си е едни големи кавички...А и не е нужно да реформират отдел,за да те изгонят-погледни статистиката по дирекции след проверка на инспектората и броя на "напусналите" служители...Искрено се надявам,че някой ще успее да Ви помогне за казуса!!!
playback

Мнениеот донна2 » 22 Яну 2005, 00:42

В литературата е застъпено ,че е съществен пропуск на закона ,че в чл.106 не е посочена изричната писмена форма на предизвестието ,и че цитирам Трудови отношения и държавна служба 2001 ИК "Труд и право " стр.570 "Въпреки допуснатия пропуск от законодателя се надяваме,че в практиката предизвестието ,дадено от органа по назначаването ще бъде в писмена форма по аналогия от чл.105 от ЗДСл........... "
Но това е само теория ,така че може да се лавира .

Ако а е написано във заповедта според мен е правилно ,такава е практиката ,по тоя начин се действа и при прекратяване на ТПО , записва се в заповедта ,че за неспазен срок на предизвестието се дължи обезщетение........
донна2

Мнениеот Tanya-R » 22 Яну 2005, 00:52

Все пак има ли действително съкращение на длъжността? И ако има, защо в държ. служба спасените от закриването на сектор- А двама служителя остават да изпълняват на същата длъжност/като на съкратените/ старите функции от уж съкратения сектор???
Това ще има ли успех като се атакува в съда????
Tanya-R

Мнениеот донна2 » 22 Яну 2005, 01:06

това може да е пълно преустановяване на дейността на администрацията или преустановяване на дейността на съответно звено /да речем въпросния сектор/

тоест във вашия случай има акриване на обособено звено във дадената администрация
донна2

Мнениеот Tanya-R » 22 Яну 2005, 01:17

Мила Donna, има ли действително съкращение на длъжността и отпадане на характеризиращите я функции?
Има ли смисъл да се води дело?
Tanya-R

Мнениеот donna » 22 Яну 2005, 01:25

Без да видя документите не бих могла да кажа каквото и да е , от написаното си признавам ,че не съм много сигурна ,че ще спечелите ,както го чета май добре са си уредили нещата .
Нищо не ви пречи да опитате , все пак ако нямате средства да заплатите защитата обърнете се синдикат /който и да е / те ако искат могат да поемат защитата ,а за Русе знам ,че не отказват по принцип .

Между другото разбрах ,че скоро в Русе се е провел конкурс за данъчни инспектори , но е бил така обявен ,че ако нямаш познат да ти каже забрави ,че ще знаеш за него.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 22 Яну 2005, 01:29

имайте предвид ,че КТ се прилага субсидиарно ,така че не виждам проблем да се обърнете към синдикатите
donna
Старши потребител

Мнениеот Tanya-R » 22 Яну 2005, 02:01

Благодаря ти Donna! Ти направи достатъчно. Разбира се, ще изчакам още малко и адвокатката казва, че до делото/вероятно ще бъде май-юни / ще се натрупа достатъчно практика по такива казуси за държ. служители и така че ще решавам тогава.

А що се касае за данъчното- аз бях на конкурса. Тъй като имам там доста съученички и др. познати, минавайки веднъж от там научих, че се очаква да се обяви до 2-3 конкурс. Беше обявен на тяхното табло в Дирекцията им - за 3 бр., които са по майчинство и още други 3 бр. които са били незаети към 31. 12. 2004г. До края на декември приемаха документи и списъка беше обявен с допуснатите кандидати -67 души.
На 19. т.м. беше писмения - отивам, но комисията и лично шефа на ТДД-то обяви, че допуснатите са 68, а пък кандидатствуваме за 3 бр. /майчинство/. /!?/

Теста беше лесен. Не ми достигнаха 2 точки за да се явя на устен. Аз не се готвих сериозно, защото кандидатствах от любопитство за да видя как стават тия изпити и с какви въпроси е теста. Но продължавам да търся и ровя в Интернет за работа. Чакам някъде нещо, но да видим....

Благодарности още веднъж! Бъди строго нежна с детето и да се облича добре, че стана много студено.
Успех в твоето поприще! Може да се видим пак в чата, или пък да ти пусна някой mail4e.
Tanya
Tanya-R

Мнениеот donna » 22 Яну 2005, 02:14

успех и на тебе , завела си делото ,нищо не губиш ,както ти написах по-горе не съм видяла документите , така че ти желая успех и късмет

може да се окаже ,че си в хипотезата на чл.87а от ЗДЛс
Чл. 87а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) При преобразуване на администрация, при преминаване на дейност от една администрация в друга, както и при преминаване на дейност от закрита администрация в друга, служебното правоотношение с държавния служител не се прекратява.

тогава уволнението ще е незаконосъобразно
donna
Старши потребител

Назад към Административно право