начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

семеен кодекс - издъжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

семеен кодекс - издъжка

Мнениеот Frankko » 17 Фев 2005, 21:54

Здравейте, моля ви да ми отговорите на един въпрос. Знам че издръжка за дете се плаща до навършване на 18 години питамето ми, ако дродължи да учи във висше учебно заведение то следва ли да се плаща издръжка?
Frankko

Re: семеен кодекс - издъжка

Мнениеот psiho » 17 Фев 2005, 23:45

Semeen kodeks- 82 al.2 Moje do navyr6vane na 25 godini.
psiho

Мнениеот Baraba » 17 Фев 2005, 23:52

... или - до прекъсване,, ако е по-рано..
Baraba

Мнениеот галина » 18 Фев 2005, 21:22

И не на последно място ,родителят да може да я заплаща,т.е.това да съставлява за него особена трудност.В много случаи съдът отхвърля иска,като недоказан,поради факта,че родителят има друго семейство,други лица на които дължи издръжка по закон и не би могъл да зплаща исканата от детето сума.
галина

Мнениеот ДОННА2 » 19 Фев 2005, 09:39

Имам приятелка ,чието дете навърши пълнолетие и подаде иск за издръжка , за да докаже ,че бащата има възможност да плаща тая издръжка ,беши изискана писмена информация от общината за семейното му положение ,данъчното за декларирани недвижими имоти ,ОСЗГ за притежаваните зем. земи , НОИ , интересното беше ,че призовката беше подписана от бабата на детето със забележката ,че синът и е в болница.
От НОИ заявиха ,че нямат данни от незнам си там коя година ответника да се е осигурявал ,не бяха внасяни и здравните вноски. Ответника не се яви в СЗ.
Така ,че съда реши ,че може да плаща издръжка , бащата нямаше друго семейство ,имаше имоти и то не е един/данъците за които бяха платени / ,не представи документ ,че се е лекувал или боледува /интересно ами ако беше така ,след като не е осигурен здравно би следвало да има възможност да си плати лечението / .
ДОННА2

Мнениеот shveda » 19 Фев 2005, 11:00

Детето трябва да учи по държвна поръчка, ако е в частно ВУЗ, съдът избягва да присъжда издръжка.
shveda
Потребител

Мнениеот Frankko » 20 Фев 2005, 11:31

Благподаря, за информацията, която получих от Вас!
Моля Ви само да ми поясните един въпрос. Имам да вземам пари от осъдения родител 8 месеца на зад заедно с лихвите. Върху какъв процент, и като сложна лихва ли - със натрупване, или обикновенно сумирам, но незнам процента на лихвата.
Frankko

Мнениеот донна2 » 20 Фев 2005, 11:40

лихвата се изчислява -основният лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 10 пункта

нормативна база

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 8 АПРИЛ 1994 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАКОННАТА ЛИХВА ПО ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ В ЛЕВОВЕ И ВЪВ ВАЛУТА
донна2

Мнениеот галина » 20 Фев 2005, 12:25

Щом като имате да вземате,предполагам,че имате образувано изпълнително производство.Поискайте от съдията да назначи експертиза с вещо лице,която да даде експертно заключение относно дължимите до този момент лихви.
галина

Мнениеот донна2 » 20 Фев 2005, 12:42

При нас в СИС имат програма за изчисляване на лихвите , така че ги изчисляват веднага и е безплатно ,но ако поиска експертиза независимо ,че става въпрос за издръжка СИ ще определи взискателя да внесе депозит за ВЛ , е вярно после длъжника ще трябва да възстанови разходите на взискателя по ИД ,но докато това стане ..........
донна2

Мнениеот monteskio » 20 Фев 2005, 14:12

След навършване на 18г. за родителят не съставлява изрично задфължение да дава издръжка на детето си. Същата може да се предсотавя, само и единствено ако СЪДЪТ прецени, че не съставлява особенно затруднение за родителя.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Az i to от провинцията » 20 Фев 2005, 20:41

около 3 % годишна..
Az i to от провинцията

семеен кодекс

Мнениеот Диана Георгиева » 21 Фев 2005, 13:33

Здравейте.Ето и моя въпрос:
По време на брака е направено дарение на един от съпрузите от неговите родители. При развод това дарение счита ли се за обща семейна собственост и ако да при какви условия.
Моля, ако има литература която би ме запознала по-обстойно с този въпрос да ми я препоръчате.
Предварително благодаря.
Диана Георгиева

Re: семеен кодекс

Мнениеот донна2 » 21 Фев 2005, 13:37

за Диана Георгиева
пусни си нова тема инъче става хаос тая е за издръжка
донна2

Мнениеот i_ca » 21 Фев 2005, 13:53

Ами защото има тежест на доказване и преценка на това, дали страната не есъздала пречки за установяванетона определени обстоятелства. А от това, че не си е плащал осигуровките по никакъв начин не доказва, че няма средства да дава издръжка!
i_ca

Мнениеот 4545 » 21 Фев 2005, 16:28

Ако е "чисто" дарение, то дареният имот представлява лично имущество на съпруга, в полза на който е направено.
4545

Мнениеот галина » 21 Фев 2005, 18:48

За Диана: Придобитото чрез дарение и по наследство не е семейна имуществена общност.С една дума това е лично имущество на съпруга.
галина

Мнениеот Милена » 08 Мар 2005, 13:12

Здравейте!Имам въпрос,но не съм сигурна,че тук трябва да го напиша.И все пак...Мога ли да искам издръжка за детето ни от съпругът ми,с който сме разделени от 6 месеца,но все още имаме брак?
Милена

Мнениеот галина » 08 Мар 2005, 18:51

Да можете! Това го попитахте и на друго място
галина

Назад към Семейни казуси