- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Загубих си личната карта...
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Загубих си личната карта...
Загубих си личната карта...Моля ви кажете ми какво да правя,къде да ида и колко ще ми струва,че вече се побърквам...
- Evrasia
Re: Загубих си личната карта...
Отиди в РПУ - то , обслужващо района, където живееш и кажи , че си изгубила личната карта. най- вероятно това ще ти се наложи да го обясниш първо на дежурния на портала. Той ще те упъти към кого да се обърнеш. След това ще ти направят акт, че си изгубила личната карта и ще те глобят. Глобите не са много високи. И след това си изваждаш нова лична карта. Глобата може да отъпвеш ако заявиш, че картата е загубена. Тогава ще има проверка по случая и ако се установи, че липсват данни за престъпление прокуратурата ще откаже да образува наказателно производство и ще върне преписката за налагане на административното наказание. Глобата е около 10-20 лв.
- blg
"Глобата може да отъпвеш..."
На мен ми дръпнаха чантата от рамото, в РПУ-то дори не ми оспориха този факт (на кражбата), и въпреки това ме глобиха "за това, че са и ОТКРАДНАЛИ български документ за самоличност". Не помогна дори възражението ми, че нямам вина за "административното си нарушение". Длъжна ли съм да се боря с всички крадци? Или да предвиждам кой и къде ще ме обере и овреме да бягам? Ама ето, глобиха ме 10 лева. :-Р
В Евроазиатското ;-) РПУ може да са по-разбрани, не знам.
На мен ми дръпнаха чантата от рамото, в РПУ-то дори не ми оспориха този факт (на кражбата), и въпреки това ме глобиха "за това, че са и ОТКРАДНАЛИ български документ за самоличност". Не помогна дори възражението ми, че нямам вина за "административното си нарушение". Длъжна ли съм да се боря с всички крадци? Или да предвиждам кой и къде ще ме обере и овреме да бягам? Ама ето, глобиха ме 10 лева. :-Р
В Евроазиатското ;-) РПУ може да са по-разбрани, не знам.
- М
И да добавя - още по-голяма е вероятността да те глобят именно ако картата е загубена. Защото тогава сам си виновен за изгубването. За да те глобят, трябва да имаш вина за случилото се.
И те изнудват ;-) - не ти издават нова л.к., докато не платиш глобата.
И те изнудват ;-) - не ти издават нова л.к., докато не платиш глобата.
- М
Здравейте!
Искам да помоля за помощ (съвет).
Казуса е следния: жена ми не си е извадила лична карта и е още със зеления си паспорт от предишното време...ще ви помоля да миспестите поне коментарите...
След много разправии в къщи най-после тя се съгласи да предприеме процедурата по вадене на лична карта, но се оказа, че няма удостоверение за раждане-някъде е забутано и не можем да го намерим.Какво да направим, след като прочетох, че удостоверение за раждане се вади след като се представи документ за самоличност а тя няма валиден такъв?
Поздрави на всички!
В.Спиридонов
Искам да помоля за помощ (съвет).
Казуса е следния: жена ми не си е извадила лична карта и е още със зеления си паспорт от предишното време...ще ви помоля да миспестите поне коментарите...
След много разправии в къщи най-после тя се съгласи да предприеме процедурата по вадене на лична карта, но се оказа, че няма удостоверение за раждане-някъде е забутано и не можем да го намерим.Какво да направим, след като прочетох, че удостоверение за раждане се вади след като се представи документ за самоличност а тя няма валиден такъв?
Поздрави на всички!
В.Спиридонов
- walery
- Нов потребител
Ами тъй като по ЗАНН нарушението ( че не се е сдобила с български документ по самоличност съгласно ЗЧРБ ) е доста отдавна и има давност - глоба няма да имате.
Но тук идва проблема - след като е загубила акта си за раждане, и ако и зеления паспорт не е у вас - тогава по съдебен ред трябва да докажете че тя е българска гражданка, свидетели да заявят пред съда как се казва, къде е родена и т.н.... общо взето доста сложна ситуация.
На колко години е тя? Защо не си е сменила паспорта досега? До банка, институция не е ли ходила? Абе хора, ще стане беля не може я погребете бе, една кола ще ви бутне, ни болница ни...
Абе сериозно ли питате това?
Но тук идва проблема - след като е загубила акта си за раждане, и ако и зеления паспорт не е у вас - тогава по съдебен ред трябва да докажете че тя е българска гражданка, свидетели да заявят пред съда как се казва, къде е родена и т.н.... общо взето доста сложна ситуация.
На колко години е тя? Защо не си е сменила паспорта досега? До банка, институция не е ли ходила? Абе хора, ще стане беля не може я погребете бе, една кола ще ви бутне, ни болница ни...
Абе сериозно ли питате това?
- nikiboy
- Потребител
По принцип ако жената е възрастна мисля, че оставиха възможност да си ползва стария паспорт.
А иначе всичко подлежи на обжалване- и отказа да ти издадат акт за раждане и отказа да ти направят нов документ за самоличност.
А иначе всичко подлежи на обжалване- и отказа да ти издадат акт за раждане и отказа да ти направят нов документ за самоличност.
- pitasht
- Активен потребител
ако е възрастна - Да, но дали си пишем с 80 годишния й съпруг?
- nikiboy
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|