Изрично създавам нова тема, не искам да пиша в тема "Закони за инвалидите", защото самото понятие ме дразни. Пък и тук смятам, да развия малко по-различна гледна точка. Аз съм студент по право в Нов Български Университет и заедно с колеги от неправителствени организации в страната, подготвихме Законопроект за Лична помощ, като качествено нова услуга за хората с увреждания.
Първо, в България не се прави разлика между човек с увреждане и социално слаб. Никой властимащ не може да разпростре логичния си разсъдък върху съждението, че увреждането е функционален дефицит, т.е. увреждането представлява невъзможността определени физиологични функции да се изпълняват от тялото точно и екзактно. Това е увреждането. Докато социалното подпомагане в България, насочено към социално слабите наваксва СОЦИАЛНИ дефицити. Социалният дефицит е много различен от функционалния. Това, че човек не може да си движи ръцете, примерно, не го прави социално слаб. Не го определя като невъзможен за включване в общността. Напротив. Човека с увреждане може всичко, каквото могат и останалите хора. Проблемът е, че държавата абдикира и не желае да даде възможността на хората с увреждания да са преди всичко Хора.
Един от механизмите за предоставяне на тази възможност е да се появи услугата "Лична помощ". Това е много различно от правените до сега програми. Досегашните програми поставят човека с увреждане на последно място в собствения му живот. Той има най-малко право на глас за това как ще се управлява живота му. Това, което предлагаме е коренно различно. Смятаме, че всеки човек има правото да управлява сам живота си и решенията в него. От това кога да ставаш от кревата и кога ще се храниш, до това къде да работиш и дали да учиш. Дали ще пиеш бира или чай. Това се прави, като на хората с увреждания се даде възможността да наемата и освобождават личните си асистенти. Трябва държавата да подсигури пари за лични асистенти, които ще се разходват САМО за това, не за дограма, а човека с увреждане да наема и освобождава хората, които ще му помагат да става от кревата, да се храни, облича и т.н. ежедневни функции, които човекът не може да извършва сам. Той ще управлява асистентите, казвайки и определяйки кога, как и какво ще се случва в ежедневието му. А човек освободен от дилемата "кой ще ме вдигне от кревата?" може да насочи вниманието и енергията си към по-важните житейски решения. Може да работи, да учи, ще плаща данъци, асистентите му ще плащат данъци, роднините му няма да го обгрижват, а ще го третират равноправно и респективно ще имат време да работят и, изненада, да плащат данъци.
Хората с увреждания са един огромен неизползван ресурс. В момента държавата дава "социално подпомагане" на "социално слабите инвалиди", като по този начин разходва пари без да има ефект от тях. Те отиват за хляб и сирене, понеже за друго не стигат. Т.е. това са загубени пари и хората разчитат на тия смешни 200 лева, за да оцелеят. А ако държавата им даде възможността да управляват сами живота си, което е рожденно право на всички хора без увреждания, а на хората с увреждания видимо е забранено, тогава всички тези хора ще работят, ще изкарват пари, ще създават семейства, ще плащат данъци и то само, защото държавата е Инвестирала в тях. Инвестирала. А в момента тя налива пари от пусто в празно, не върши реално това, което трябва да се свърши и в крайна сметка всички губим. А обществото продължава да си задава въпроси, като "какво пак искат тия инвалиди?!".
За инвалидите, не знам. Хората с увреждания, като мен, искаме да се признае рожденното ни право да сме хора. Хората с увреждания, могат всичко, което можете и вие. Само инвестирайте в тях и ще разберете. Това предлагаме ние с проекта за Закон за личната помощ. Сега остава властимащите да поразсъждават върху него.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Хората с увреждания
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Хората с увреждания
http://kichashki.blog.bg
Глътка свеж коментарен въздух.
Глътка свеж коментарен въздух.
- kichashki
- Нов потребител
Re: Хората с увреждания
Желая Ви успех в реализацията на проекта!
- katerinakuch
- Активен потребител
Поздравявам Ви и Ви желая успех!
Това е толкова красиво написано и така контрастира с грозното лице на социалната ни политика, такова , каквото аз съм го видял! Не смея дори и да мечтая за такова нещо.
Относно наливането на пари от пусто в празно ,бих искал да Ви запитам: Гледахте ли предаването Открито на В. Ахчиева на 15.09.09г.относно злоупотреби при отпускане на помощни средства за хора с увреждания. Ако не сте , може да го видите на сайта на БНТ. Разследването на екипа показа как се източват средства от ДБ и се наливат в частни фирми чрез съставяне на документи с невярно садържание и как законовата уредба създава условия за това. В тази законова уредба на първо място са поставени интересите на тези фирми доставчици, а човека с увреждане стои не на последно място , а извън нея.Тя действително се нуждае от пренаписване , зашото сама генирира икорупция.
Аз имам в дома си възрастен човек, който се нуждаеше от такива средства и затова имам поглед над нещата. Това , което се вижда и с простото око на неспециалиста при допир с проблема са завишените цени на ПС.При реална цена на един стол или количка 50 долара, те стигат до нуждаешия се на цена 300-400лв.Нали разбирате къде отива разликата.Фирмите-доставчици се нуждаят от лиценз, а лиценз не се дава на всеки, който мине покрай АСП. Дава се срещу заплащане...И всичко това го плаща бълтарския данъкоплатец.
Най-дразнещото обаче е , че тези ПС нуждаещият се получава едва когато нуждата му от тях вече е отпаднала и напрактика такива средства остават в дома му като ненужни вещи. А данъкоплатецът продължава да плаща за закупуването на нови и нови...защото за някой това е печеливш бизнис.
Има още много неща , който бих искал да коментирам. Ако желаеге дискусията ни може да продължи.
Това е толкова красиво написано и така контрастира с грозното лице на социалната ни политика, такова , каквото аз съм го видял! Не смея дори и да мечтая за такова нещо.
Относно наливането на пари от пусто в празно ,бих искал да Ви запитам: Гледахте ли предаването Открито на В. Ахчиева на 15.09.09г.относно злоупотреби при отпускане на помощни средства за хора с увреждания. Ако не сте , може да го видите на сайта на БНТ. Разследването на екипа показа как се източват средства от ДБ и се наливат в частни фирми чрез съставяне на документи с невярно садържание и как законовата уредба създава условия за това. В тази законова уредба на първо място са поставени интересите на тези фирми доставчици, а човека с увреждане стои не на последно място , а извън нея.Тя действително се нуждае от пренаписване , зашото сама генирира икорупция.
Аз имам в дома си възрастен човек, който се нуждаеше от такива средства и затова имам поглед над нещата. Това , което се вижда и с простото око на неспециалиста при допир с проблема са завишените цени на ПС.При реална цена на един стол или количка 50 долара, те стигат до нуждаешия се на цена 300-400лв.Нали разбирате къде отива разликата.Фирмите-доставчици се нуждаят от лиценз, а лиценз не се дава на всеки, който мине покрай АСП. Дава се срещу заплащане...И всичко това го плаща бълтарския данъкоплатец.
Най-дразнещото обаче е , че тези ПС нуждаещият се получава едва когато нуждата му от тях вече е отпаднала и напрактика такива средства остават в дома му като ненужни вещи. А данъкоплатецът продължава да плаща за закупуването на нови и нови...защото за някой това е печеливш бизнис.
Има още много неща , който бих искал да коментирам. Ако желаеге дискусията ни може да продължи.
- ivan33
- Потребител
съд за всички крадци!
всъщност аз не искам хората ограбващи държавата задължително в затвора
аз искам парите обратно
ПАРИТЕ
парите да се върнат обратно.
това са милиони и се лесно проследими и изискуеми
запор на всички имоти на замесени
ако имота е на братовчедка на баба му - разследване и на нея - откъде са парите
ако не можеш да докажеш откъде са парите - имота се взима
точка.
абс същото и с банкови сметки - ако баш крадеца няма нищо по банковата си сметка, ще му проследя транзакциите в миналото. ще проследя транзакциите по фирмените сметки.
ДАЙТЕ МИ ВЛАСТ ДА ВИДЯ информацията - всичките откраднати пари ще ги намеря
дайте ми власт да запорирам имущество - всички намерени пари ще ги върна обратно.
и това е толкова лесно - става за секунди без да ставаш от стола.
всъщност аз не искам хората ограбващи държавата задължително в затвора
аз искам парите обратно
ПАРИТЕ
парите да се върнат обратно.
това са милиони и се лесно проследими и изискуеми
запор на всички имоти на замесени
ако имота е на братовчедка на баба му - разследване и на нея - откъде са парите
ако не можеш да докажеш откъде са парите - имота се взима
точка.
абс същото и с банкови сметки - ако баш крадеца няма нищо по банковата си сметка, ще му проследя транзакциите в миналото. ще проследя транзакциите по фирмените сметки.
ДАЙТЕ МИ ВЛАСТ ДА ВИДЯ информацията - всичките откраднати пари ще ги намеря
дайте ми власт да запорирам имущество - всички намерени пари ще ги върна обратно.
и това е толкова лесно - става за секунди без да ставаш от стола.
- korry
- Потребител
Чудесно написано! Пожелавам Ви успех! Ще се радвам да прочета проекта, ако го публикувате.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
искам да ви дам някои насоки относно проблеми, с които реално се сблъсквам и се надявам да бъдат разрешени
Ще ми се основно мото на инвалидите, а и не само да бъде: Основно задължение на гражданите е да се научат как да използват държавата си!
Проблема с който аз се сблъсквам е факта, че нямам абс никаква информация извън интернет, която да ме насочва към средствата за социално-икономическа защита и другите интеграционни мерки предвидени в ЗИХУ и ППЗИХУ. Всъщност за наличието на тези мери и ЗИХУ аз разбрах...вчера.
(а съм инвалид с ТЕЛК от 4 дек 2009)
Така например разбрах че инвалидите имат право на безплатна винетка. Но това го разбрах вчера. А срока за подаване на молби е 31 дек! Да не говорим за другите видове добавки и подпомагане.
Ще ми се да се създадат плакати, информационни табла, брошурки - които да бъдат разположени на видно място в болниците, в ТЕЛК комисиите, в НОИ, в НАП, в дирекциите Социално подпомагане, в клубовете на инвалидите.
Те трябва да информират на достъпен език за всички видове добавки и помощи за които да се кандидатства.
Въпросните табла всеки ги знае. Един голям плакат, приканващ за внимание, а отдолу преградки пълни с всякакви брошурки, за които се следи да бъдат постоянно пълни.
Иска ми се в този проект да се заложи тотална промяна в поведението на държавата и институциите й спрямо нейните граждани. Големи билбордове и плакати с надписи: "Проверихте ли, дали може да получите социално подпомагане?". Сегашната политика е изключително отчуждена предполагаща че гражданине ще се информира от близък или интернет че примерно има право на винетка и после да почне да ходи да си търси това право. На мен никой в соц грижи не ми каза че имам право на нея, когато кандидатствам за месечна соц помощ.
Всъщност служителката ми обясни че трябва да положа 9 подписа за 9 месеца в бюро по труда преди да я получа. А аз бях този който й каза - НЕ! Имам право да получа помщта веднага! АМИ АКО НЕ ЗНАЕХ! Сега нямаше да получавам месечна помощ!
Нека всички инвалиди първо се информират за абсолютно всички конкретни социално-икономически средства за тяхната защита, и върху тази основа започнат да се трудят за пари или доброволно.
Надявам се създателите на проектите да се водят от тази основна мисъл.
Ще ми се основно мото на инвалидите, а и не само да бъде: Основно задължение на гражданите е да се научат как да използват държавата си!
Проблема с който аз се сблъсквам е факта, че нямам абс никаква информация извън интернет, която да ме насочва към средствата за социално-икономическа защита и другите интеграционни мерки предвидени в ЗИХУ и ППЗИХУ. Всъщност за наличието на тези мери и ЗИХУ аз разбрах...вчера.
(а съм инвалид с ТЕЛК от 4 дек 2009)
Така например разбрах че инвалидите имат право на безплатна винетка. Но това го разбрах вчера. А срока за подаване на молби е 31 дек! Да не говорим за другите видове добавки и подпомагане.
Ще ми се да се създадат плакати, информационни табла, брошурки - които да бъдат разположени на видно място в болниците, в ТЕЛК комисиите, в НОИ, в НАП, в дирекциите Социално подпомагане, в клубовете на инвалидите.
Те трябва да информират на достъпен език за всички видове добавки и помощи за които да се кандидатства.
Въпросните табла всеки ги знае. Един голям плакат, приканващ за внимание, а отдолу преградки пълни с всякакви брошурки, за които се следи да бъдат постоянно пълни.
Иска ми се в този проект да се заложи тотална промяна в поведението на държавата и институциите й спрямо нейните граждани. Големи билбордове и плакати с надписи: "Проверихте ли, дали може да получите социално подпомагане?". Сегашната политика е изключително отчуждена предполагаща че гражданине ще се информира от близък или интернет че примерно има право на винетка и после да почне да ходи да си търси това право. На мен никой в соц грижи не ми каза че имам право на нея, когато кандидатствам за месечна соц помощ.
Всъщност служителката ми обясни че трябва да положа 9 подписа за 9 месеца в бюро по труда преди да я получа. А аз бях този който й каза - НЕ! Имам право да получа помщта веднага! АМИ АКО НЕ ЗНАЕХ! Сега нямаше да получавам месечна помощ!
Нека всички инвалиди първо се информират за абсолютно всички конкретни социално-икономически средства за тяхната защита, и върху тази основа започнат да се трудят за пари или доброволно.
Надявам се създателите на проектите да се водят от тази основна мисъл.
- korry
- Потребител
Така например разбрах че инвалидите имат право на безплатна винетка. Но това го разбрах вчера. А срока за подаване на молби е 31 дек! Да не говорим за другите видове добавки и подпомагане.,
Срокът не е 31 декември. Провери по -добре . Молби може да се подават през цялата година, принцпно хората ги подават по рано за да могат да си ползват винетките..
Срокът не е 31 декември. Провери по -добре . Молби може да се подават през цялата година, принцпно хората ги подават по рано за да могат да си ползват винетките..
- patilan4o
- Младши потребител
Поздравления млади колега,
темата която сте отворил е доста интересна. Наистина в последните години у нас законодателството в областта на социалната политика се развива доста динамично. Е, като всичко ново у нас и малко хаотично. Все пак докъто има млади хора като Вас, чиято ангажираност с проблемите на обществото и инициативност ражда подобни проекти, ще има и надежда, че скоро ще се доближим до развитите страни.
Работя в сферата на социалната политика вече 2 години. Работя като юрисконсулт в общинска администрация - Дирекция "Социална политика" на Община Пловдив. Искам да изразя категоричното си съгласие с всичко написано от Вас. Иска ми се да вярвам, че скоро у нас всеки ще осъзнае собствената си роля в това общество и ще разбере колко е важен.
Бих искал да се запозная с направеният проект за въпросната услуга - "Лична помощ".
Желая успех на начинанието Ви.
темата която сте отворил е доста интересна. Наистина в последните години у нас законодателството в областта на социалната политика се развива доста динамично. Е, като всичко ново у нас и малко хаотично. Все пак докъто има млади хора като Вас, чиято ангажираност с проблемите на обществото и инициативност ражда подобни проекти, ще има и надежда, че скоро ще се доближим до развитите страни.
Работя в сферата на социалната политика вече 2 години. Работя като юрисконсулт в общинска администрация - Дирекция "Социална политика" на Община Пловдив. Искам да изразя категоричното си съгласие с всичко написано от Вас. Иска ми се да вярвам, че скоро у нас всеки ще осъзнае собствената си роля в това общество и ще разбере колко е важен.
Бих искал да се запозная с направеният проект за въпросната услуга - "Лична помощ".
Желая успех на начинанието Ви.
- geo_stoilov
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|