начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

акт за липса на документи за самоличност

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

акт за липса на документи за самоличност

Мнениеот georgi90 » 10 Дек 2010, 14:06

Здравеите
Ще помоля за малко помощ хората запознати със закона и тези които имат подобни случаи да споделя какво мислят за проблема
Случаят е следния:
На 09.11.2010 полицай в цивилни дрехи доиде в заведението където работи брат ми, в това време аз също бях там за мое нещастие, тук трябва да уточня че същото това заведение се намира в двора на адреса на които съм регистриран и и в личната ми карта е вписан същият този адрес, та този господин влезе и директно се отправи към брат ми, без да се представя преди това , поиска личната карта на друго лице която брат ми беше взел като залог, и понеже аз незнаех кои е този човек възразих, което очевидно го ядоса, и почти насила за един миг изкара някаква значка но не се представи със имена и прочие, в краина сметка поиска да види личната ми карта, а тя се оказа вкъщи ( на по малко от десетина метра ), след пет минути вече беше повикал патрулка с четирима полицаи :shock:, които ни написаха актовете пред дома ми
Наказателно постановление излезе и на двамата са ни начислили глоби от по 60 лв.
Моля по информираните да ме опътите, до каква степен аз имам вина, излизат ли те от правата си, и с размера на тази глоба, и какво мога да предприема в такъв случай.
Сумата също не е малка и нямам никакво желание да пълня джобовете на властта.
Благодаря предварително !
georgi90
Нов потребител

Re: акт за липса на документи за самоличност

Мнениеот nk7702n » 10 Дек 2010, 14:54

Вижте в Закона за българските документи за самоличност, в чл. 80 от същия закон са предвидени глоби от 50 до 300 лева за нарушения, едно от които е непредставяне на документ за самоличност при поискване от длъжностни лица, друг е въпросът за какво точно нарушение е съставено наказателното постановление на брат Ви! Моето мнение е, че тази история звучи малко нагласено и се явява прилагане на ненужна административна принуда за постигане на друга цел в нечий интерес! Аз до този момент ,въпреки разпоредбата в посочения закон, не съм чувала за кой знае колко много случаи някой да е глобяван за непредставяне на лична карта, но в при Вас поне на пръв поглед полицаите са действали законосъобразно по отношение на ВАС, за брат Ви не се разбира за какво му е наложена точно глоба! При всички случаи имате възможност да се обърнете към адвокат и да обжалвате постановлението по АПК! Успех!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Дек 2010, 15:46

Само още нещо - никой няма право да оставя в залог, или да приема като залог документ за самоличност. Така че брат ви е "сурвакан" като приел в залог документа.
А ваше задължение е да носите документ за самоличност на всички обществени места. Макар че заведението е в двора ви, щом сте на място, където човек не чука/звъни за да влезе, ви трябва документ.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот georgi90 » 10 Дек 2010, 17:15

Благодаря за нненията !
Да разбирам че вината си е изцяло негова, в случая за личната карта дето е приел като залог, ясно е в закона и ще трябва да си плати наказанието
Но в моя случай, за това че не нося документ за самоличност в непосредствена близост до домът ми, и в какви размери варират глобите.
Все пак ще прочета закона за българските документи за самоличност, за да разбера има ли смисъл да се обръщам към адвокат и да обжалвам по АПК
georgi90
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Дек 2010, 18:48

Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
...
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) приеме или даде в залог или преотстъпи български личен документ;
5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.

И двамата сте по един и същи член, предвиждащ едно и също наказание.
И се опитах да ви обясня по-горе - "непосредствена близост" е като "малко бременна"... Или имате врата, където полицая звъни и пита "Вие ли сте г-н Иванов" (щото така пише на табелката на вратата), или сте на място където полицая пита "Вие кой сте? Документ, с който го доказвате?".
В първия случай е ясно, че вие сте г-н Иванов, или сте човек, който г-н Иванов е пуснал в дома си, и съответно ви знае кой сте. Във втория всеки може да каже, че живее тук...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот tanas » 10 Дек 2010, 19:05

На мен преди години ми правиха такъв акт за неносене на лични документи бяха в камиона а аз излизах от плажа.Акта ми написаха защото попитах полицая кой ще ми гарантира,че няма да ми ги откраднат и къде да ги сложа?Досещате се къде ми каза да си ги държа.
Подписах без възражения и ми наложиха глоба 50.00 лв. но докато се разтакаваше преписката то мина давностния срок и така не ги платих тия пари/не че не съм имал голямо желание де :D /
/не съм юрист /
tanas
Младши потребител

Мнениеот georgi90 » 10 Дек 2010, 19:22

TheOldMan написа:
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
...
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) приеме или даде в залог или преотстъпи български личен документ;
5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.

И двамата сте по един и същи член, предвиждащ едно и също наказание.
И се опитах да ви обясня по-горе - "непосредствена близост" е като "малко бременна"... Или имате врата, където полицая звъни и пита "Вие ли сте г-н Иванов" (щото така пише на табелката на вратата), или сте на място където полицая пита "Вие кой сте? Документ, с който го доказвате?".
В първия случай е ясно, че вие сте г-н Иванов, или сте човек, който г-н Иванов е пуснал в дома си, и съответно ви знае кой сте. Във втория всеки може да каже, че живее тук...

окей, значи ще трябва да платя глобата, бесен съм само защото е почти за "нищо". Бях чувал за 50 метра от вкъщи и не очаквах да ме проверят пред нас, по принцип винаги нося документите си за самоличност.
Попитах за ченгето дето ме провери и разбрах че се мисли за недосегаем, посещава игрални зали по време на патрул с униформа, бие шамари наляво надясно и т.н., исках просто да разбера има ли как да им се опъна.

Приятен ден !
georgi90
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Дек 2010, 21:00

Естествено, че може да им се опъвате, но трябва да сте готов да изтърпите и дребните неудобства. Просто отказвате да говорите с полицая, мълчите "като риба" насреща му, и гледате да има възможно повече хора около вас. Отказвате да подписвате каквото и да било. Полицая ще трябва да ви заведе в районното за установяване на самоличността. А там ще трябва да обяснява защо точно ви е довел, да пише обяснения, изобщо една купчина бумаги. Вие през това ще настоявате да ви се спазват всичко правила - някой да уведоми посочен от вас човек за задържането ви, да бъде съставен протокол за задържане, да бъде подписан от свидетел, после втори протокол за претърсване и изземване (дори и на колана и връзките на обувките, щото с тях не могат да ви вкарат в клетката), отново подписан от свидетел... Изобщо ако ви е скучно и няма с какво да се занимавате, може да си осигурите незабравима вечер и нощ, макар и в не много приятна компания :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 10 Дек 2010, 21:40

И в крайна сметка, едновременно с "незабравимите спомени" пак ще осъмнете с АУАН в ръка :twisted: .......
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот lexy21 » 11 Дек 2010, 03:46

TheOldMan написа: после втори протокол за претърсване и изземване (дори и на колана и връзките на обувките, щото с тях не могат да ви вкарат в клетката), отново подписан от свидетел...

Е, не е точно такъв протокола, нито пък Ви се изземват колана и връзките на обувките :D, да речем, че личен обиск се прави, но това са подробности разни... С останалото се солидаризирам. Очевидно някой се е оплакал, че му се задържа личната карта като "залог" от брат Ви. Дали официално е сигнализирал или по приятелски - не се знае, поне описната фактическа обстановка, ако й дадем вяра :wink: , сочи на втората хипотеза. Факт е, че и той, и Вие сте в нарушение. А модата "документи за самоличност - залог" не е от вчера и не от вчера е незаконна.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 11 Дек 2010, 10:17

С оглед безопасността на задържаното лице колана и връзките на обувките се "изземват" временно - за срока на задържането по чл.63 от ЗМВР. После се връщат срещу разписка:
Приложение № 3

към чл. 19, ал. 6

РАЗПИСКА

за върнати вещи и пари на задържано лице

Подписаният .........................................................,

(име, презиме, фамилия)

удостоверявам, че получих обратно:

1. Следните вещи:

.....................................................................

2. Сума пари ....... словом ........................ лв. от служителя

.....................................................................

(длъжност, име, презиме, фамилия)

.......... 200... г.
Предал: .................

гр.........
(подпис на служителя)

200... г.

(подпис)

Получил: ..................

(подпис на зад. лице) .....

200 ... г.

(подпис)
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот milf69 » 11 Дек 2010, 11:17

Жертва сте на тъпа ченгесарска постановка ! Когато отиваш до контейнера за битови отпадъци, за да си изхвърлиш боклука носиш ли си личната карта ?!
milf69
Младши потребител

Мнениеот georgi90 » 11 Дек 2010, 14:41

Да, определено си беше постановка, но това стана и отчасти защото го изнервих когато започнах да възравявам и един вид се изрепчих ( та тои не се представи и аз нямах представа че е полицай, очевидно е очаквал да го зная по презумция, както казах и преди тоя тип хвърчи из града ), попита ме " ти в качеството си на какъв се обаждаш ", аз го попитах същото, в този момент показа значка, но пак си спести имена и длъжност.
Както и да е, стана ми ясно че в случая нищо не мога да направя освен да платя глупавата глоба
Благодаря за отзивите !
georgi90
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 26 Дек 2010, 23:20

milf69 написа:Жертва сте на тъпа ченгесарска постановка ! Когато отиваш до контейнера за битови отпадъци, за да си изхвърлиш боклука носиш ли си личната карта ?!

Едно е да си хвърляш боклука, друго да си в заведение. Да би мирно седяло....
nikiboy
Потребител

Мнениеот kuzdov » 27 Дек 2010, 00:07

Всъщност не е друго. Дали си хвърляш боклука или си на нудистки плаж, все тая :wink: ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Назад към Административно право