начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

обида

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обида

Мнениеот Диляна Райт » 19 Окт 2004, 23:38

Има ли смисъл да търся права, ако съм публично обиден, многократно, за това че съм измамник или първо трябва да докажа, че не съм!? А може би и двете заедно? Става въпрос за закупен имот, бившият собственик, на който без всякакво основание продължава да ни тормози...
Благодаря!
Диляна Райт

Re: обида

Мнениеот ziana » 20 Окт 2004, 09:23

Estestveno 4e ima smisal da tursite pravata si purvoto koeto trqbva da napravite e da podadete jalba v policiqta sre6tu tozi 4ovek. Za stastie v BG, kolkoto i nedostatuci da ima sistemata, ima i zakoni i na4ini za razre6avane na podoni problemi.
ziana

Мнениеот Anita_79 » 20 Окт 2004, 09:47

Вие не трябва да доказвате, че не сте измамник, а само, че сте се почуствал обиден от казаното. Този, който ви е обидил, ако докаже, че наистина сте измамник няма да бъде наказан.
Ако е казано във вашо присъствие е обида и то квалифициран случай.
Ако е във ваше отсъствие - клевета.
Anita_79

Мнениеот bgjurist » 20 Окт 2004, 10:46

Може и директно в съда, чрез тъжба.
bgjurist
Потребител

Мнениеот ippon » 25 Окт 2004, 19:32

И във ваше присъствие да е,след като ви препише престъпление/измамата е престъпление/ деянието се квалифицира като клевета ./виж.чл.147 НК/
ippon
Потребител

Мнениеот е » 29 Окт 2004, 14:54

Аз мисля, че е едновременно и обида и клевета. Щом се е почуствал обиден, това си е отделен състав. Съдете го, да видим дали друг път ще си позволява да прави така. Мисля, че е дошло вече време всеки да си търси правата и да слага на мястото им нарушителите. В Америка да кихнеш и веднага ако засегнеш нечии права те дава на съд. това е станало не с траене..... Дайте там 300 лв. на един адвокат и не се разправяйте повече. Всеки да си получи заслуженото.
е

Мнениеот Ваня » 29 Окт 2004, 16:08

А квалифицира ли се като набеждаване по 286 твърдение, че е извършено престъпление, ако това твърдение е направено пред административен съд?
Ваня

Мнениеот jeliomarinov » 30 Окт 2004, 03:54

обидата е накърняване на достойнството и честта на пострадалото лице като в случая се накърнява самооценката на лицето за себе си. в този случаи е без значение дали ще се докаже истинността на твърдението или не! при клеветата за разлика от обидата се засяга не самооценката, а общественото мнение спрямо лицето срещу което е извършено противоправното деяние. това е общественоопасно деяние, при което вече е необходимо клеветата да е неистинно твърдение, което ако бъде доказано, искът за клевета ще отпадне.
при вашият случаи е налице обида при квалифициращо вината обстоятелство, още повече, че доколкото разбрах деянието е извършено и пред орган на съда. още съм студент, но доколкото ми е известно при такова квалифициращо вината обстоятелство сумата е 7000лв., въпреки че едва ли ще се намери съдия да ви присъди такова обезщетение. по вероятна е сумата без последната цифра.
според мен е налице клевета в реална съвкупност с обида.
май написах доста за човек без практика, надявам се поне част от всичко това да отговаря на истината.
jeliomarinov
Младши потребител

Назад към Наказателно право