начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Забраната reformatio in pejus в производството по ЗАНН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забраната reformatio in pejus в производството по ЗАНН

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 16:16

С наказателно постановление по ЗДвП е наложена глоба в размер на 200 лв.+лишаване от право да управлява МПС.Районният съд преценява, че към момента на извършване на нарушението, предвиденото наказание в съответната разпоредба е само глоба до 300 лв.Обжалва само водачът.
Е ако съдът измени постановлението в частта на глобата, като я увеличи на 300 лв., и отмени лишаването от право да управлява МПС, влошава ли се положението на обжалващия по отношение на глобата? :| :| :| Аз смятам, че да.
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:35, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Re: Забраната reformation in pejus в производството по ЗАНН

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 16:20

Влошава се. Наистина ли съдът я е увеличил?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот A.Pato » 28 Фев 2011, 16:23

Приложил е по-благоприятната за дееца разпоредба на осн. чл. 3, ал. 2 ЗАНН.
A.Pato
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 16:32

Лишаването от права е по-леко наказание от глобата и според мен няма нищо благоприятно в това да ти увеличат глобата, дори ако ти махнат лишаването от права.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Фев 2011, 16:45

Ама никак не могат да ти "махнат" глобата, предвидена е и в двата закона :wink: Тук въпросът е кой е по-благоприятен - този, който предвижда само глоба или другият - който предвижда глоба и кумулативно ЛП. Как ще конкурираме размерът на глобата от една страна, с предвидени две кумулативни наказания, от друга :roll:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 28 Фев 2011, 16:47

A.Pato
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 16:49

Говорим за увеличаване на глобата от 200 на 300 лв., не за "махане".

Как ще конкурираме размерът на глобата от една страна, с предвидени две кумулативни наказания, от друга

Ми едното от двете кумулативни наказания е по-леко от всяка глоба, така че според мен ниската глоба е по-благоприятна, независимо с какво по-леко наказание е съчетана.
Кое е по-леко - 2 години лишаване от свобода и глоба 1000 лв., или 3 години лишаване от свобода без глоба? Същото е според мен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Фев 2011, 17:09

Първо, казва се "забрана за reformatio in pejus" (peius)

Второ, въпросът е амбивалентен:

- ако през цялото време е действала само санкция 300 лв., а АНО е наложил несъществуващо наказание, би трябвало съдът да отмени ЛПУМСП.

- ако обаче сме в хипотезата на различни закони и първоначално установеното наказание е в рамките на закона, следва да се индивидуализира наказанието по всеки един от двата закона и след това да се съпоставят. Ако са 200 + ЛПУМПС и 300, по-леко е второто, з-то е отпаднала кумулативната санкция.

Правилно iva_sh отбелязва, че отнемането на точки е друга бира. Промените бяха разгледани и тук: viewtopic.php?f=21&t=45492 (за разликата между реда - § 11 ЗИД и наказанието - 3 ІІ ЗАНН).
Последна промяна kontrol на 28 Фев 2011, 17:13, променена общо 1 път
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:11

Ако са 200 + ЛПУМПС и 300, по-леко е второто.

Щоооо? :D

по-леко е второто, з-то е отпаднала кумулативната санкция

Да, ама глобата е по-висока, а тя е по-тежкото от двете наказания.
500 или 1000 лева глоба без ЛУМПС пак ли е по-леко от 200 + лишаване?
Питам съвсем сериозно. :oops:
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:17, променена общо 2 пъти
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Забраната reformatio in pejus в производството по ЗАНН

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:14

От друга страна в ЗАНН(чл. 13 ЗАНН) глобата е предвидена като по-леко по вид наказание от лишаването от право да се упражнява определена дейност.При условие, че е обжалвано постановлението в цялост, а не само глобата съдът има основание да приеме, че не нарушава в цялост положението на обжалващия.
Никак не ми е ясно как прилагаме едновременно чл .3 от ЗАНН и § 11 от ЗДвП 8) 8) 8)
И в случая не става въпрос за обратно действие на по-благоприятния за дееца закон, а за точно обратното, действие на закона действал по време на извършване на нарушението, което по начало се е оказал и по-благоприятен.
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:36, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Фев 2011, 17:15

Извинявай, допълних си междувременно (но то го имаше в цитираната тема).

Е ти какво предлагаш - да се остави 200 + ЛПУМПС?

Глоба от типа "само 200" не е предвидено по нито един от последвалите закони (=обнародвани нормативни актове). Не може да се правят свободни съчетания.
Последна промяна kontrol на 28 Фев 2011, 17:18, променена общо 1 път
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:17

Да се остави, да. :roll:
В първия пост пише "само глоба до 300", така че би трябвало да може само 200, но ако не може - ясно, че при преценка коя е по-благоприятната разпоредба няма как да се правят "свободни съчетания", въпросът е дали наистина тази е по-благоприятната.
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:22, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:21

1. И аз съм учил латински.
2. Какво да направя като в повечето съдебни решения е прибавено "n"
Грешката е моя че се доверих на неграмотни магистрати.

ВНОХ дело N` 587 по описа за 2010 год Врачански ОС
На тази основа е изградено и правилото reformation in pejus, което не допуска след постановена присъда влошаване на положението на подсъдимия при липса на съответен протест. С оглед предходното въззивната инстанция не може да се произнесе по фактите и обстоятелствата свързани с предмета на доказване по делото.

Присъда № 133/05.02.2010 г. по НОХД № 2168/2009 год. на СлРС

В протеста не е било направено искане за утежняване положението на подс. П. относно определеното му наказание. Ето защо при настоящото разглеждане на делото важи забраната „reformation in pejus”, която е предвидена с цел да се осигурят реално правата на подсъдимия.

И още и още............................
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Фев 2011, 17:23

Леле, стана манджа в тази тема.

legallapsus - погледни цитираната тема по-горе тема. § 11 ЗИД се отнася до "реда", а не и до "условията", т.е. само за процесуалния ред, не и за материалните правила.

Би ли публикувал за кой член става дума, защото аз се обърках, че става дума за абсолютните глоби по ЗДвП.

Партакал :) - ами преценяваме ги по вид - една санкция е по-лека от две. И въобще не разсъждаваме относно размера. (Така поне Ненов, ОЧ, кн. 1, 1992, стр. 162, б. "а" - да я кръстим "лесно/първосигнално установени хипотези", подбуква "вв" /за разлика от б."б" - сложни случаи. Аз не се наемам да споря с него.)
Последна промяна kontrol на 28 Фев 2011, 17:28, променена общо 1 път
kontrol
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:24

Реформацио е, поне ние също сме го учили така. 8) Както и всички други подобни латински лафове - комоцио, акцио и пр.
Всъщност по-благоприятната последвала разпоредба и забраната за реформацио ин пеюс (много обичам с кирилица) при обжалване не са съвсем едно и също, но разбрахме се, де.
Горното е към по-предния пост, не към Контрол.
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:26, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:25

В случая ми се струва че най-доброто решение е глоба в размер на 200 лв, като пак е приложен стария закон.
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:34, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Фев 2011, 17:26

portokal написа:Ми едното от двете кумулативни наказания е по-леко от всяка глоба, така че според мен ниската глоба е по-благоприятна, независимо с какво по-леко наказание е съчетана.

В обсъждания случай става въпрос за предвидени наказания:
1. глоба + ЛП /единя закон/
2. глоба /другия/ - без кумулативно наказание
Разликата е в размера на глобата. Пробелмът идва от абсолютно определената сакнкция. /В НП няма такъв филм, но в ЗДвП се прожектира :wink: / Кой, според теб /може ли на "ти", ако не :oops: , не е проява на неуважение, моля, да не се приема така и ще бъде корегирано своевременно!/ е по-благоприятният закон? Когато търпиш две различни по характер наказания или, когато търпиш едно? Да, наистина мисля, че проблемът идва от вида на санкцията, така щото тук няма възможност за индивуализация - смята ти се обективно - на километър :).
Аз лично приемам, че по-благоприятен е законът, който предвижда налагане на един вид наказание.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:27

Когато търпиш две различни по характер наказания или, когато търпиш едно?

Зависи. Ако едното е по-тежко като вид и размер наказание, тогава - к`во, като е едно. 8)

Аз лично приемам, че по-благоприятен е законът, който предвижда налагане на един вид наказание.

Например само лишаване от свобода срещу пробация и глоба кумулативно? :P :P
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:29, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:27

Ми разбира се че не са едно и също нещо двете правила.
Въпросът е че когато съдът прецени че не е спазен чл. 3 ЗАНН, от какъв порок страда постановлението?
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:34, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:30

kontrol написа:Леле, стана манджа в тази тема.

legallapsus - погледни цитираната тема по-горе тема. § 11 ЗИД се отнася до "реда", а не и до "условията", т.е. само за процесуалния ред, не и за материалните правила.

Би ли публикувал за кой член става дума, защото аз се обърках, че става дума за абсолютните глоби по ЗДвП.

Партакал :) - ами преценяваме ги по вид - една санкция е по-лека от две. И въобще не разсъждаваме относно размера. (Така поне Ненов, ОЧ, кн. 1, 1992, стр. 162, б. "а" - да я кръстим "лесно/първосигнално установени хипотези", подбуква "вв" /за разлика от б."б" - сложни случаи. Аз не се наемам да споря с него.)

чл.182 ал.1 т.5
legallapsus
Младши потребител

Следваща

Назад към Административно право