начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Екзекватура-помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Екзекватура-помощ

Мнениеот tanyav » 16 Сеп 2003, 16:25

Скъпи колеги,
казусът е следният - една жена - българка се омъжва за кипърски гражданин в Кипър, но след време се развежда в кипърски съд. Жената има издадена лична карта с името на съпруга и - вече бивш и иска да и се издаде такава без да носи фамилията на съпруга.
На жената е казано,че трябва да подаде молба за признаване на решението на чуждестранния съд за развод.
Колеги, подадохме молба и приложихме решението на кипърския съд - преведено и легализирано и сега Брачното отделение на СГС е насрочило дело. Моля ви помогнете ми - какво трябва да се говори на това дело и кои са страните?
Мислех, че това е само охранително производство.
Моля ви помогнете,ако можете.

Благодаря ви предварително
tanyav
Младши потребител

Re: Екзекватура-помощ

Мнениеот dvm_78 » 16 Сеп 2003, 16:51

Таня, не се притеснявай, защото на основание чл. 303, ал.1 от ГПК и чл.25 и 26 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела между България и Кипър, решението на кипърския съд за разод ще бъде признато.
Ако договора го нямаш мога да ти го изпратя, но ми отговори до половин час някъде, че след това си тръгвам:)
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот tanyav » 17 Сеп 2003, 12:22

Благодаря ти за успокоението, но мен ме учудва това какво ще правим в съдебното заседание, ако трябва да идват и бившите съпрузи няма да стане, защото и двамата не са в България, момичето е оставило пълномощно на майка си. Аз се чудя как ще се явя в съда без пълномощно и какво да кажа.
Можеш да ме намериш в ICQ, ако ползваш, номера ми е 94034199
А договора щего потърся имам Сиела

Поздрав
tanyav
Младши потребител

Мнениеот bgjurist » 18 Сеп 2003, 17:04

Съгласно чл.303, ал.4-ГПК, не е необходимо наличието на договор между страната ни и друга държава досежно бракоразводните решения. А какво да говорите на делото, бих ви казал след сключване на договор за правна помощ с мен, тъй като това вече е бизнес.
bgjurist
Потребител

Мнениеот tanyav » 19 Сеп 2003, 11:00

Благодаря колега, но просто не ми е възможно да платя на някого за това дело, защото въпросното момиче ми е приятелка и дори аз не знам точно колко ще ми плати. Знам че такова поведение е укорително, но съм в началото на кариерата си и все още не мога да разграничавам бизнес от приятелството.
Благодаря за помощта
tanyav
Младши потребител

Мнениеот freedom » 19 Сеп 2003, 11:19

4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) Решение по брачен иск на чуждестранен съд, отнасящо се до български граждани, се признава и без наличието на условията по ал. 1, ако по време на предявяване на иска ответникът е имал местожителство в страната, където е постановено решението.

bgjurist казуса явно е друг, видимо от поста на таня.

Таня разгледай Живко Сталев ГПП "Езекватура". няма нужда да се притесняваш, т.к. целта ти е признаване на чуждо съдебно решение, не спор, след признаването му то ще има сила на наше. В чуждото решение уртеден лие въпросът с името на съпругата, деца издръжка?
freedom

Мнениеот freedom » 19 Сеп 2003, 11:23

Ако пълномощното позволява, да те упълномощи като адвокат.Ако не, подготви всичко и жената да се яви сама (писменно) и да поддържа .
freedom

Мнениеот tanyav » 19 Сеп 2003, 11:38

Благодаря много колега,

Момичето няма деца, така че не е проблем, общи имоти също не са имали, всичко е уредено от тази страна.
Ще попрочета повечко Сталев.
много Ви благодаря за съвета
tanyav
Младши потребител

Мнениеот dvm_78 » 19 Сеп 2003, 12:14

EEEEEEEE, Желев, Желев-ти наистина си много упорито момче и не мога да не те скастря-ако си беше направил труда да прочетеш общите условия на Лекс. БГ, щеше да си направиш правилният извод, че това, което вършиш противоречи на всякакви писани и неписани правила!
Тук ще цитирам само две норми(и двете са от Закона за адвокатурата):
Чл. 28. Адвокатът не може да използва за своята дейност търговска реклама.
и още:
Чл. 35. (1) Адвокатите оказват безплатна правна помощ на:
1. материално затруднени лица;
2. лица, които имат право на издръжка.
(2) Адвокатите могат да оказват безплатна правна помощ на близки и роднини и на друг юрист.
........
Обърни особено внимание на втората част от ал.2 на чл.35, тъй като г-ца Таня Велева ни е колежка!!!
Не, че е императив това, което гласи ал.2, но явно всякаква човещина е избягала завинаги от теб!!
Следейки форумите в Лекс, виждам, че се изказваш за щяло и нещяло и то по всяко време на денонощието.От това си правя извода, че едва ли си твърде зает и нещо си го позакъсал откъм клиенти.
То това си личи и от факта, че всячески се опитваш да изкрънкаш клиенти от форумите на Лекс.БГ.
Ех, бедни ми Желев защо се получава така?!?!?!
Но ето ти и един БЕЗПЛАТЕН PR СЪВЕТ от мен:
(Не се обиждай, но...)....обръсни мустака, за да внушаваш повече доверие у потенциалните клиенти-току-виж това би се отразило положително на "адвокатския маркетинг"!
Преведено на разбираем за теб език-може да доведе до това да се продаваш по-добре.
bgjurist написа:
>
> Съгласно чл.303, ал.4-ГПК, не е необходимо наличието на
> договор между страната ни и друга държава досежно
> бракоразводните решения. А какво да говорите на делото, бих
> ви казал след сключване на договор за правна помощ с мен, тъй
> като това вече е бизнес.
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот freedom » 19 Сеп 2003, 13:21

Съгласен съм, независимо от ЗА трябва да си помагаме (безвъзмездно).
Възнаграждение между колеги е допустимо, но при съвместна работа.
За "bgjurist"................................................няма да кажа нищо .

Правете любов, а не война!
freedom

Мнениеот bgjurist » 22 Сеп 2003, 12:58

tanyav, извинявам се - не знаех, че си колежка. Обади ми се на 0889 644 763, ако те интересуват подробности за екзекватурата; гарантирам ти, че ще е безвъзмездно. Колкото на колегите, обвиняващи ме в извършването на реклама, ще им противопоставя чл.57, ал.1 и 2-КРБ, а също и ще ги помоля да ми дадат ЛЕГАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ на рекламата, че нещо не мога да го намеря... Между другото, 666666 сформира купон на 25.09. (вижте форума). Вероятно ще присъствам и съм готов да отговарям на всякакви въпроси (не безвъзмездно! >-I ). Така че, довиждане! ;-)
bgjurist
Потребител

Назад към Семейни казуси