начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Въпрос от ЗДВП.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос от ЗДВП.

Мнениеот kiaratiara » 23 Юли 2011, 11:20

Здравейте!

Имам следният казус. На картинката по - долу е нарисувано едно кръстовище, което се среща на доста места в София. Въпросът ми е с червено или със синьо е обозначено правилното преминаване през кръстовището и защо?

Това, което успях да намеря из правилника за прилагане на ЗДВП е: "Платно за движение" - част от пътя, предназначена за движение на пътни превозни средства. От тук следва логиката ми, че синята зона, разчертана като такава и разделена с непрекъсната линия от останалите ленти за движение, не е част от платното за движение.

Изображение
kiaratiara
Нов потребител

Re: Въпрос от ЗДВП.

Мнениеот glubomirov » 23 Юли 2011, 21:22

Има хоризонтална маркировка преди кръстовището.
Ако няма вертикална такава следва да се спазва хоризонталната.
Обаче - това "синя зона", което е нарисувано места за паркиране ли са и имаше ли МПС паркирано на първото място след кръстовището ?
И каква е тази непрекъсната линия ? Ако е успоредна на лентите за движение за да я пресечете, така или иначе трябва вече да е преминато кръстовището и МПС да се намира в ляво от тази линия.
Дайте малко яснота какъв точно е казусът.

А картинката сте я докарали № 1 !!!! :D
glubomirov
Потребител

Мнениеот kiaratiara » 24 Юли 2011, 09:01

Привет!
За да е най - ясно казвам къде е кръстовището. Вертикалата на картинката е бул. Пенчо славейков, а хоризонталата - бул. Прага. Подобно кръстовище е и Дондуков с Васил Левски. Давам го за пример, тъй като по лични спомени, синята зона там, не е отделена с непрекъсната бяла линия от лентата за движение. Относно хоризонталната маркировка не съм сигурна дали я има, а как точно следва да се спазва вертикалната, не Ви разбрах :)

Паркирани коли на Синята зона има винаги, започват от самото кръстовище.(П. Славейков и Прага) Най - дясната лента е за направо и надясно, разбираме го не по табела, а по светофара. Възниква следният проблем. До съвсем скоро аз считах, че е редно от най - дясното платно за движение, след преминаване на кръстовището, да навляза в най - дясното платно за движение. Оказа се, че такова нещо в закона няма никъде. С две думи никой не се интереува от личната ми логика :). Бих искала да знам кой е с предимство в случая, човекът от дясната лента или този от средната лента. Защото и двамата обикновено се бутат в една и съща лента, така както е показано с червените стрелки.

Дискутирах въпроса многократно, но уви, никой не успя да ми даде еднозначен отговор с цитат от закона.
kiaratiara
Нов потребител

Мнениеот glubomirov » 24 Юли 2011, 16:06

Вертикалната маркировка са пътните знаци. Двете маркировки - тази на пътя (хоризонталната) и знаците (вертикалната), ако влизат в колизия се зачита вертикалната. Ако има светофар и той показва различно от вертикалната маркировка (знаците) - зачита се светофарът. Това накратко за маркировките. :!:

След като в синята зона има МПС, този от дясната лента трябва да го заибиколи. Това означава, че той заобикаля препятствие, което е от неговата страна на движение. :idea: Друг е въпросът, че същият се явява дясностоящ на този от средната лента. Това е като да карате един до друг с някой, Вие сте в дясно, някой да спре пред Вас и трябва да го заобиколите и да се престроите от дясната в средната лента. Казусът е същият, но докъде има значение, че е в кръстовище ....

Интересно ми стана. Ще сондирам .. "професионално мнение" и ще кажа. :D
glubomirov
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юли 2011, 17:00

При условие че преди светофара има 2 ленти за направо и след светофара пак има 2 ленти за движение, елементарната логика подсказва че движещия се в дясната лента трябва да продължи с "лека чупка" по дясната лента за движение, не в тази за "синя зона". Този от средната лента (лявата за движение направо) трябва да заеме най-лявата лента след кръстовището. Демек - синьото на илюстрацията е правилното.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kiaratiara » 25 Юли 2011, 12:34

TheOldMan, елементарната логика наистина е такава. Още повече, че ако съдим по собствен опит пътните ленти се строят така, че ако има 3 за направо от едната страна, има и най - малко 3 за направо от другата страна. Там където това е невъзможно, се отбелязва с подходящите пътни знаци или пътна маркировка, като се приканва драгия шофьор да се пристрои.

Веднага давам за пример следващо кръстовище, това на бул. Пейо Яворов с улица Стоян Михайловски. Там бяла табела указва лентите, а именно най - лявата лента е за направо и наляво. "Мислената траектория" за направо (от най - лява лента) би ни забила буквално в стълба между насрещното и нашето платно.

В този ред на мисли, подчертавам, че на мястото на синята зона би могло да тои абсолютно всичко
glubomirov написа:След като в синята зона има МПС, този от дясната лента трябва да го заибиколи. Това означава, че той заобикаля препятствие, което е от неговата страна на движение.

За съжаление трябва да Ви оборя, тъй като препятствие по смисъла на ЗДВП е:

19. "Препятствие на пътя" е нарушаване целостта на пътното покритие, както и предмети,
вещества или други подобни, които се намират на пътя и създават опасност за движението.

Всъщност, не знам до колко Ви оборвам, но Синята Зона е и нещо друго:

Кратковременно платено паркиране "СИНЯ ЗОНА" се въвежда на улици, площади и паркинги - публична общинска собственост (чл. 45, ал.1 от Наредба за движение в СО, http://www.sofiatraffic.bg/media/upload ... 9_7_09.pdf)

Т.е. Синята зона е част от пътя, тъй като:
"Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено
използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата
се приравняват и улиците.

А за касусът, който предлагате, ако не се извършва в кръстовище, съвсем редно е да чакам, аз не съм с предимство. Как обаче се процедира в кръстовище, където пътните ленти не са разчертани и напрактика няма пътни ленти? Една позната ме насочи с "мисленото продължение" на пешеходните пътеки, тъй като това е упоменато в закона, но дали има сила да се прилага в този случай?

И съвсем накрая бих добавила онова което открих, а именно, че:
"Маневра" е изменение... на положението на пътното превозно средство
спрямо пътя и останалите участници в движението, като: потегляне, преминаване в
съседна пътна лента, завиване и други подобни.

Правя ли или не правя маневрка?
kiaratiara
Нов потребител

Мнениеот glubomirov » 25 Юли 2011, 13:57

МПС, паркирано в синята зона ще е препятствие. Не самата зона.
glubomirov
Потребител

Мнениеот kiaratiara » 25 Юли 2011, 14:14

glubomirov написа:МПС, паркирано в синята зона ще е препятствие. Не самата зона.

Ако е така, за съжаление, водачът от дясната лента отнема предимство "криввайки".
Тогава защо строят по няколко ленти за направо? В крайна сметка цялата лента пак чака благоволението да я "пуснат" да мине. Това е малко като принципа на кръговото кръстовище у нас. С предимство е дясно стоящият, което в един момент води само до навлизане на коли в кръговото, но не и до тяхното излизане. Разбира се, в Бг не пропускат да ги орегулират, но въпросът е до кога и към кого трябва да се обърнат гражданите за подобни алогични законови разпоредби?
kiaratiara
Нов потребител

Мнениеот glubomirov » 25 Юли 2011, 15:06

Две от мненията ми се потвърдиха.
Третото не.
И така.
1. Неправилно е обозначена синята зона, предвид близостта на първия паркиран автомобил до кръстовището. Самото паркиране там е нарушение. 2. Би трябвало синята зона да започва на 15-30 метра от кръстовището, за да могат МПС да се престрояват в ляво с минимален конфликт с движещите се направо в средната лента. Ето го и второто нарушение, което се прави поради погрешно маркирана синя зона - престрояване в кръстовището.
За третото. Аз считам, че маркировката преди кръстовището е неправилна - би трябвало дясната лента да се маркира само за десен завой, средната за движение направо, а лявата за направо и за ляв завой. Момчетата от КАТ твърдят, че не е нужно да се променя маркировката, а този, който заобикаля синята зона ще изчаква движещите се направо. При положение, че няма паркирали МПС движението направо, през синята зона не е забранено.
glubomirov
Потребител

Мнениеот kiaratiara » 25 Юли 2011, 18:18

Ох, много време изгубих да търся нещо, което ми се струваше, че бях прочела относно 1.
Някъде ми се мярна в закона или в правилника, че паркирането е разрешено ако с табела е указано, че може. На ужасно много места в Сф синята зона започва на 2 метра от кръстовището. За това си мисля, че ще потърся внимателно този текст.

Само едно нещо ми убягва. Какво значи да карам "направо" в кръстовище? Моя волан бие на ляво. Идеално ще ми дойде въпросната лента.

В крайна сметка ситуацията се изясни и тя е влудяващо тъпа. В момента мога да изброя още 5 възлови кръстовища с подобни "уредици".

glubomirov, мерси за помоща. Не ми хареса изводът, но важното е, че все пак се стигна до такъв!
kiaratiara
Нов потребител

Мнениеот glubomirov » 25 Юли 2011, 18:33

Според един топ-катаджия :P , нарушение, санкционирано с АУАН, ако е провокирано от такива неуредици се обжалва доста добре. Обаче най-важното е да осигуриш предимство на тези в ляво и да не те ударят, защото при това положение и да не е на място синята зона ...... лошо :P
Киара-Тиара, карай внимателно и всичко ще бъде ОК :wink:
glubomirov
Потребител

Мнениеот kiaratiara » 25 Юли 2011, 20:58

Бях споменала за кръстовището на бул. Пейо Яворов и ул. Стоян Михайловски. Ако се движите по булеварда посока ТВ кулата и сте в най - лявата лента, позволена за наляво и направо, ще забиете в един стълб.

Предният случай беше характерен с наличието на синя зона, която позволява (или не) движение по нея. Но за съжаление на моето фиатче не са му пораснали крила все още :D

п.п. Черпя с диня за предния коментар! Открила съм най - вкусната диня този сезон, продават я до пазара Иван Вазов. Ще съжалявате ако не опитате :P
kiaratiara
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Юли 2011, 21:33

Съгласно Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии :
Чл. 69. Броят на пътните ленти за движение в изходящия клон е равен на броя на входящите в него ленти за движение от клона с максимален брой пътни ленти, насочени към него

Така че спокойно може да се приеме, че има 2 входящи ленти и 2 изходящи. Синята зона не се брои за пътна лента в този случай, така че паркирането в нея може да започне от границата на самото кръстовище.

А колко по-лесно за всички щеше да бъде да се нанесе маркировка вътре в кръстовището - прекъснати линии, които да указват коя лента къде продължава след него... Ма с тоя латекс дето я нанасят ще изкара няколко седмици макс.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право