начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Дистанционно подписване на договор?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дистанционно подписване на договор?

Мнениеот elmobg » 04 Авг 2011, 08:43

Здравейте - имам следния въпрос.
Имам фирма, която предлага услуги на други фирми, така нареченото B2B.
До сега работим, като на клиент предоставяме договор в 2 екземпляра, и договора се подписва от двете страни, за всеки по един екземпляр.

Във връзка с разширяването на дейността на фирмата имам следния въпрос.
Искаме да започнем да обслужваме клиенти, които не са в нашия град.
Как се процедира с договора в този случай?

Ако го изпратя на клиент без подпис и печат, той го попълни и ми го изпрати подписан по email. Така аз ще имам подписано сканирано копие, а той неподписан от мен оригинал - това достатъчно легитимен вариант ли е, или трябва да се процедира по някакъв друг начин.

В същата насока имам въпрос за граждански договор - смятам да използвам същата процедура за наши служители от друг град. Ако имам от тях сканирано копие от техния подписан граждански договор - това достатъчно ли е юридически погледнато?

Ако не, въпросът ми е как се процедира с договор между клиенти и граждански договори, когато са в различни градове и няма възможност за личен контакт?
Знам, че в Америка се признава за легитимен документ изпратен факс с подпис и печат, работили сме по този начин - в България коя е формата, която се признава легално в този случай?

Предварително ви благодаря!
elmobg
Нов потребител

Re: Дистанционно подписване на договор?

Мнениеот iliander » 13 Авг 2011, 11:10

издаването на електронен подпис в страната е неясна процедура има оторозирани фирми и струва около 50-60лв. на носител-флашка или диск.
В Естония са много напред по този въпрос и изповядват сделки по интернет,но в аграрна страна като "нашата",където МВР конфискува сървъри и повечето "униформени" разбират и се интересуват най-вече от ДВГ и автомобили е разбираемо,защо Интернет услугите и информационното обслужване НЕРАБОТИ!
iliander
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 18 Авг 2011, 12:03

За целта съществуват Български пощи или куриери.
Тъй като сключвам много договори от разстояние, процедирам така:
Условията на договора се уговарят в мейл. При постигане на консенсус и окончателно утвърждаване на всички клаузи в договора, едната страна разпечатва на хартия в два екземпляра и поставя подпис и печат. Праща по пощата и двата екземпляра на другата страна за подпис и печат. При вече подписан договор и от двете страни втората страна праща единия екз. на първата и - готово.
Варианта със скенирване и по имейл не върши работа, тъй като при едно евентуално съдебно производство трябва да разполагате с оригиналите на документите.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Авг 2011, 12:13

andy70 написа:За целта съществуват Български пощи или куриери.
Тъй като сключвам много договори от разстояние, процедирам така:
Условията на договора се уговарят в мейл. При постигане на консенсус и окончателно утвърждаване на всички клаузи в договора, едната страна разпечатва на хартия в два екземпляра и поставя подпис и печат. Праща по пощата и двата екземпляра на другата страна за подпис и печат. При вече подписан договор и от двете страни втората страна праща единия екз. на първата и - готово.
Варианта със скенирване и по имейл не върши работа, тъй като при едно евентуално съдебно производство трябва да разполагате с оригиналите на документите.

+1 Никакъв проблем, а последните години се наложи като практика при мен.
По този начин и договори с нот. удостоверяване на подписи( уточнявам- до сега само за арендна и наем съм ползвала) са сключвали мои клиенти. Малко по-тромаво е, но до сега нямам отказ при вписването им.
Гост.
Старши потребител

Назад към Административно право