- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДДС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
ДДС
Можете ли да ми кажете дали при /продажба/ тоест износ от страната на български продукти се плаща ДДС и дали митата при износ се считат кредити по отшение на държавната финансова администрация. Интересува ме и при /закупуване/ тоест внос какво се плаща и дали има разлика в ДДС -то за държави членки и неплечник на ЕС.
- диди
Re: ДДС
Iznosat e neoblagaema sdelka - cl. 7 ZDDS. Cl. 8 opredelja kakvo e iznos. Pri iznos ne mozhesh da imash mita.
Otnosno vnosa: cl. 23, t. 3 ZDDS - ne se dalzhi DDS kogato v zakon ili mezhd. dogovor e predvideno osvobozhdavane ot danaci. Ogranicenie za darzhavata njama.
Sledva da imate predvid i rezhima po cl. 92 ot ZDDS.
Otnosno vnosa: cl. 23, t. 3 ZDDS - ne se dalzhi DDS kogato v zakon ili mezhd. dogovor e predvideno osvobozhdavane ot danaci. Ogranicenie za darzhavata njama.
Sledva da imate predvid i rezhima po cl. 92 ot ZDDS.
- iata
- Потребител
Само малко да се позаяждам ;-) - износът не е необлагаема сделка, а е облагаема сделка със ставка нула. Което ще рече, че освен дето не дължите данък, можете и да ползвате данъчен кредит. А вносителят после ще си плати в другата държава ДДС върху цялата стойност на стоката .
При внос май точно от Европейския съюз има някакви облекчения, така съм чувал. Не знам в кой договор са уговорени, или може да е с български нормативен акт. Но все ще има някой във форума, който да знае. :-)
При внос май точно от Европейския съюз има някакви облекчения, така съм чувал. Не знам в кой договор са уговорени, или може да е с български нормативен акт. Но все ще има някой във форума, който да знае. :-)
- Койчо от Конаре
При внос на стока с произход от Европейския съюз не се дължат мита, но тези стоки не са освободени от ДДС,/ освен ако това не е изрично предвидено в закон или международен договор/. За да се ползвате от тази преференцията при вноса следва да представите съответен документ, като доказателство за произхода на стоката - евросертификат или декларация за произход изготвена от износителя върху фактура или друг търговски документ, съгл. изискванията на чл.16 от Протокол № 4 към Европейското споразумение за асоцииране.
Благодаря на всички, само за уточнение ;
-значи при износ не се дължи ДДС или ставката е нула и мита не се дължат, данъка ще трябва да бъде платен от чуждестранния вносител?
-при внос не се плащат мита, но се дължи ДДС, което предполагам ще бъде начислено на границата с облагаемата ставка от стедициониера?
Бихте ли могли да ми кажете къде точно мога да проверя размера на митата и всички необходими документи за внос на хранителни стоки от Италия.
Благодаря на всички
-значи при износ не се дължи ДДС или ставката е нула и мита не се дължат, данъка ще трябва да бъде платен от чуждестранния вносител?
-при внос не се плащат мита, но се дължи ДДС, което предполагам ще бъде начислено на границата с облагаемата ставка от стедициониера?
Бихте ли могли да ми кажете къде точно мога да проверя размера на митата и всички необходими документи за внос на хранителни стоки от Италия.
Благодаря на всички
- диди
Вносните митни сборове , дължими при възникване на митническото задължение,се основават на Митническата тарифа.Трябва да погледнете там в коя позиция се класира съответната стока . Относно необходимите документи при деклариране на режим внос проверете в ППЗМ.
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|