начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разпределение на стажант-юристи - хаос в МП

Дискусии на тема съдебната власт в България

Разпределение на стажант-юристи - хаос в МП

Мнениеот softy » 04 Яну 2012, 20:09

В началото на месец декември миналата година много студенти в юридическите факултети на различните ВУЗ се дипломираха успешно. И естествено, на дневен ред пред тях бе започването на стажа за придобиване на юридическа правоспособност. Съгласно правилата на Министерство на правосъдието лицата, отговарящи на изискванията на чл. 295 от ЗСВ, подават в Министерство на правосъдието определени документи като срокът за подаване на документите е до 20 число на месеца, предшестващ началото на стажа. Министърът на правосъдието е длъжен да издаде заповед на основание чл. 297, ал. 1 от ЗСВ, за разпределяне на стажант-юриста към окръжния съд, в чийто съдебен район е постоянният му адрес. Заповедите на Министъра на правосъдието за разпределяне на стажант-юристите на стаж се изпращат служебно в съответния окръжен съд. Предполагам, че до 20.12.2011 година в Министерство на правосъдието са постъпили доста редовни заявления за започване на стаж. Всеки, подал заявление, получава картонче с входящия му номер и телефонен номер на МП за справки, и дори указание да се яви в първия работен ден на януари 2012 в съответния окръжен съд. Да, обаче заповед на министър Диана Ковачева за разпределение на съответното лице няма изпратена в съда. И се налага да звъниш на посочените телефони, но на тях никой не отговаря, или дава заето. Информация в сайта на МП няма. И така, принуждаваш се, ако държиш да започнеш стажа колкото си може по-скоро, да ходиш всеки ден в съответния окръжен съд, при съответния административен секретар, който също безуспешно търси контакт с Министерство на правосъдието. И информация няма, и пак няма…. Докога? Явно е, че съответните служители в МП са празнували след 20 декември и не е известно кога ще изпълнят задълженията си по ЗСВ.
softy
Младши потребител

Re: Разпределение на стажант-юристи - хаос в МП

Мнениеот valerieva_d » 15 Яну 2012, 19:33

Колко познато, на мен ми предстои този стаж. Изпратих си документите до МП, които на 15 са били там. И така от началото на Януари притеснявам всеки ден административния секретар на ОС Варна, който поне е любезен и отговаря с думите " Няма нови, обаде се утре" :|
valerieva_d
Потребител

Re: Разпределение на стажант-юристи - хаос в МП

Мнениеот azalia » 13 Дек 2012, 12:20

И на мен ми звучи много познато това, което пишете.
За съжаление и на мен ми предстои такъв стаж.
Представям си още отсега какво звънене ще бъде.
Следователно още отсега да си нямеря телефона на адм. секретар на ОС Плевен.
Ами ако той не е така любезен ....
azalia
Младши потребител

Назад към Съдебна власт