начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Разваляне на договор от възложителя проради просрочие

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разваляне на договор от възложителя проради просрочие

Мнениеот dianakarcheva » 01 Юни 2012, 22:28

Сключих договор с мебелна фирма за изработка, доставка и монтаж на кухня. Договорът е със срок на изпълнение 20 работни дни за изработката и още 7, след това, за доставката и монтажът (общо 27 работни дни). Този срок изтече на 30-ти Май. Когато изтече 20 дневният срок за изработка, се обадих по телефона до мебелната фирма, за да попитам кога мога да очаквам монтажната група. По телефона служителката, с която разговарях, ми съобщи, че са изчерпали плота в цвета, който бях заявила (още месец преди това!!!), и ми предложи друг. Приех с мисълта, че все пак ще получа кухнята в срока определен в договора, но уви това не се случи. Вчера отново се обаждах до мебелната фирма, за да попитам дали имат готовност да монтират кухнята. По телефона служителката ми каза, че плота е пристигнал и е предала кухнята на монтажната група, и че те ще се свържат с мен за уточняване на дата за монтаж, но до момента никой не се е свързал с мен.
Тъй като вече не ми се вярва, че скоро някой изобщо ще ме потърси, мога ли да разваля сключения договор поради неизпълнението му в срок от страна на изпълнителя и да изискам възстановяване в двоен размер на капарото, което съм платила (според чл. 93 от ЗЗД).
dianakarcheva
Младши потребител

Re: Разваляне на договор от възложителя проради просрочие

Мнениеот neutralen » 01 Юни 2012, 22:54

Липсва основание за разваляне на договора/чл.87, ал.4 от ЗЗД/. Ако все пак искате да развалите договора, то това става по реда на чл.87 ал.1 от ЗЗД.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот dianakarcheva » 01 Юни 2012, 23:39

neutralen написа:Липсва основание за разваляне на договора/чл.87, ал.4 от ЗЗД/. Ако все пак искате да развалите договора, то това става по реда на чл.87 ал.1 от ЗЗД.

Благодаря Ви за отговора :-).

Погледнах чл.87(4) ЗЗД. Той гласи:
Разваляне на договора не се допуща, когато неизпълнената част от задължението е незначителна с оглед интереса на кредитора.

В смисъл, това че крайния срок по договора е изтекъл, а аз нямам нищо, се разглежда като незначително с оглед моя интерес? Ако съм разбрала правилно.
dianakarcheva
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Юни 2012, 00:15

Тази разпоредба е приложима, когато неизпълнената част от задължението е незначителна, че да се иска разваляне в цялост на договора.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 02 Юни 2012, 08:51

Ако срока за вас е фатален, налице е основание за разваляне на договора по реда на чл.87 ал.2 от ЗЗД, но от изложеното от вас не става дума за такова нещо, а за хипотезата на чл.79 от ЗЗД - длъжника е изпаднал в забава, поради което имате право на обезщетение/неустойка/ за забавата. Все пак кухненското обзавеждане е изработено по размерите на вашата кухня и не може да бъде монтирано на друг клиент, поради което неспазването на срока според мен е незначителна част от договора/чл.87 ал.4 от ЗЗД/. Споровете по изпълнение на договорите следва да се решават дружески между страните за да не се стига до съд, където делата продължават години и струват много пари и нерви. Иначе както ви писах преди това - имате право да развалите договора по реда на чл.87 ал.1 от ЗЗД, въпреки, че липсва основание за това по изложените по-горе съображения.
neutralen
Активен потребител

Назад към Административно право