начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

погасителна давност за битови сметки

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

погасителна давност за битови сметки

Мнениеот annima » 18 Юни 2012, 10:25

Здравейте! Имам наследствен имот необитаем от 7-8 години , за който не е плащан данък сгради и смет, а така също се е натрупала сметка за вода на база. Сега искам да ремонтирам имота и да платя задълженията, но как бих могла да платя само за последните 3 години, поради изтекла давност, само по съдебен път, или с някаква молба? Нямам угризения, тъй като през тези години не е изразходвана нито капка вода, ток или смет.Извинявам се за хаотичното писмо, но нямам нужната терминология.Благодаря на хората, които безвъзмездно предлагат знания и опит!
annima
Младши потребител

Re: погасителна давност за битови сметки

Мнениеот TheOldMan » 18 Юни 2012, 12:39

Ако имота има водомер (а това трябва да е така по закон), то при следващия отчет инкасатора ще види че няма разход не би трябвало да плащате нищо.
За данъка - имота си е бил ваш, правилно е да плащате данъци за него дори и да не сте го ползвали. Да, таксата смет е малко несправедливо да се плаща.
Та... честно бибило да си платите дължимото, но щом сте решили да не го плащате ....
Най-безболезнения начин не да отидете на касата на дружеството и да поискате да платите само сметките за последните 3 години. Ако ви откажат - поискайте среша с началника или с някой отговорен кадър, който да ви обясни защо не желаят да приемат плащанията ви само за дадения период, а искат да плащате всичко. Обяснете че не можете да платите всичко, и ще плащата когато имате възможност по 1-2 сметки накуп. Запомнете - жената на касата е само изпълнител, от нея нищо не зависи, не спорете с нея. Търсете началника.
Ако успеете да заплатите сметките само от последните 3 години, другите и да ги дължите - никой съд няма да се занимава с искания към вас, дори и дружеството да се опита да направи нещо.
По същия начин може да процедирате и с общината - платете си данъка за тая и миналата година, обяснете че не можете да платите повече в момента, наесен платете за още една година назад и другите задължения просто ги забравете. Е, там може и да ви създадат някои въртели ако след време поискате някаква справка от тях... както вие не искате да плащате законно дължимия данък, те пък могат да ви откажат законово дължимата справка ... и ще трябва да ходите на съд.
Не приемайте да плащате "първо старите сметки, после новите". Можете да платите която си поискате сметка, никой няма право да ви иска да плащате в определен ред. Ако не щат така както вие предлагате - не плащайте нищо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: погасителна давност за битови сметки

Мнениеот chadel » 18 Юни 2012, 13:27

TheOldMan написа:Ако успеете да заплатите сметките само от последните 3 години, другите и да ги дължите - никой съд няма да се занимава с искания към вас, дори и дружеството да се опита да направи нещо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!

Само да посоча, че давността не се прилага служебно и ето защо, съдът ще се занимае и още как! И ако длъжникът проспи срока за възражения... ще дължи всичко!
chadel
Потребител

Назад към Административно право