начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

издръжка на дете след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка на дете след развод

Мнениеот yordanova » 26 Мар 2004, 13:08

Разведох се февруари 2002 г. Имам дете на 13 години, с което живея в жилището на моите родители.
Според съдебното решение бащата дължи издръжка на детето от септември 2001г. До днес е платил 8 издръжки 4 от които принудително чрез запор на заплатата му.
Моля за съвет има ли начин, с който бащата да бъде принуден издължи издръжката имайки предвид че:
- не притежава недвижима собственост ( живее в наследствено жилище на бившия ми свекър)
- обикновено работи без трудов договор, а и за мен е трудно да следя и научавам къде е новата му месторабота
- два пъти е бил на лечение в клиника за алкохолизъм .....чувала съм, че е възможно по време на престоя/лечението му в клиниката да се подаде молба и издръжката да се изплаща от социално осигуряване.
Има ли възможност да предявя иск към родителите на бившия ми съпруг за плащане на издръжката имайки предвид че, имат частна аптека и не разчитат само на пенсиите си?
yordanova
Нов потребител

Re: издръжка на дете след развод

Мнениеот adv_ » 26 Мар 2004, 13:14

imate vazmojnost da iskate izplashtaneto na izdrajkata ot obshtinata.
jurist@mail.bg
adv_

Мнениеот Гери » 26 Мар 2004, 13:19

Здравейте, при така описаната от Вас ситуация единствената възможност е да бъде образувано изпълнително дело за неплатената до този момент издръжка. В този случай ще можете да поискате от държавата, (която чрез общината) ще поеме изаплащането на присъдената ви издръжка вместо бащата на детето. Процедурата за това е подробно описана в специална наредба (Наредба за изплащане от Държавата на присъдена издръжка), като същата можете да прочетете на страниците на нашия сайт - http://www.consult-bg.com/index.php?mode=readlaw&id=63
Тук трябва да отбележим, че неплащането на издръжка представлява и престъпление по нашето право, което в чл. 183 от НК казва "Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с поправителен труд или с пробация." Можете да подадете тъжба пред съответният районен съд за това, но основно средство си остава започването на изпълнително дело и получаване на дължимата ви издръжка от държавата чрез съответната община.

След като започнете да получавате издръжката на детето от общината поискайте и увеличението и!
Поздрави
Гери

Мнениеот yordanova » 26 Мар 2004, 15:38

Прочетох наредбата. Ще опитам този вариант. Дококото разбирам последствията за длъжника на издръжката няма да са никак приятни......и за мен също, но съм длъжна да го направя заради детето, защото то е ощетеното и ако сега позволя да го пребрегва баща му, "утре" то ще приеме за нормално и другите да се отнасят така към него.
Благодаря Ви !
yordanova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси