начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Поставяне на антипаркинг съоръжения

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поставяне на антипаркинг съоръжения

Мнениеот TheOldMan » 16 Авг 2012, 21:23

Ако може да помоля за услуга....
Става въпрос за поставяне на антипаркинг съоръжения (колчета) на тротоара покрай училища и детски градини. Някой дали ще може да подхвърли сламка - чие задължение е това, кой трябва да го финансира и най-вече къде нормативно е регламентирано поставянето на такива съоръжения (ако изобщо има нормативна уредба). Някакво решение на СОС ли е, наредба нечия? За София става въпрос.
Демек - кого да настъпим по мазола за да се свърши работата и как да се аргументираме така, че да не си прави оглушки? Че ей го де е 15-ти септември...
Благодаря предварително.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Поставяне на антипаркинг съоръжения

Мнениеот nk7702n » 16 Авг 2012, 21:33

nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 16 Авг 2012, 21:49

Четох я наредбата, но там е казано че е "забранено паркирането, престоя и т.н.". Ма той е забранен и ... пред Парламента да речем, ма там колци и огради няма наковани. Но за разлика от пред Парламента тази забрана масово не се спазва около училищата и пред всички от тях има парапети и/или огради.
Та въпроса ми конкретно е: има ли някаква наредба която изрично да регламентира нещо от рода на "Пред училища и детски заведения задължително се изграждат парапети и/или възпрепятстващи паркирането съоръжения". Щото така излиза че КАТ или Инспектората трябва само да глобяват паркиралите което е ... меко казано неефективно.

Има и още нещо:
Чл. 21. /1/ СО поставя напречни неравности за снижаване на скоростта на ППС, предпазни ограждения (верижен и тръбно-решетъчен парапет, антипаркингови елементи или бетонови саксии) по списък на улиците, утвърден от кмета на СО. Списъкът е ежегоден и съобразен с осигуреното финансиране на дейността в бюджета. Предложението се изготвя от комисия, назначена от кмета на СО, в която участват представители на СО и НПП-КАТ-СДВР.

Някой да знае къде да видя тоя списък? И как може определен тротоар да попадне в него? :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 16 Авг 2012, 22:03

На мен ми се случи нещо подобно и то по доста неприятен случай - пред училището в нашия квартал нямаше необходимата маркировка и обозначения. След дълго и безрезултатно сигнализиране с писма и жалби от учители и родители и след 2-3 инцидента с деца, инициирахме гражданска инициатива по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Общинският съвет по този начин бе задължен да вземе отношение и след 3 месеца вече нещата си дойдоха на мястото. Вярно - организация, чакане, време, нерви, обяснения, но сега децата и родителите са по-спокойни.
n6391
Потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Авг 2012, 22:21

TheOldMan написа:Четох я наредбата, но там е казано че е "забранено паркирането, престоя и т.н.". Ма той е забранен и ... пред Парламента да речем, ма там колци и огради няма наковани. Но за разлика от пред Парламента тази забрана масово не се спазва около училищата и пред всички от тях има парапети и/или огради.
Та въпроса ми конкретно е: има ли някаква наредба която изрично да регламентира нещо от рода на "Пред училища и детски заведения задължително се изграждат парапети и/или възпрепятстващи паркирането съоръжения". Щото така излиза че КАТ или Инспектората трябва само да глобяват паркиралите което е ... меко казано неефективно.

Има и още нещо:
Чл. 21. /1/ СО поставя напречни неравности за снижаване на скоростта на ППС, предпазни ограждения (верижен и тръбно-решетъчен парапет, антипаркингови елементи или бетонови саксии) по списък на улиците, утвърден от кмета на СО. Списъкът е ежегоден и съобразен с осигуреното финансиране на дейността в бюджета. Предложението се изготвя от комисия, назначена от кмета на СО, в която участват представители на СО и НПП-КАТ-СДВР.

Някой да знае къде да видя тоя списък? И как може определен тротоар да попадне в него? :)

http://sofiacouncil.bg/index.php?page=p ... tees&id=45
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот jasta13 » 17 Авг 2012, 11:34

На сайта на Столична община име едно "Виртуално деловодство" http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp
От "кухнята" знам, че не е куха структура 8) . Пробвайте там- колкото повече, толкова по- добре.
http://inspectorat-so.org/index.php?opt ... Itemid=29- Това пък е линк към сайта на Столичния инспекторат.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Авг 2012, 20:11

Столична община
Направление "ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНИ КОМУНИКАЦИИ"
Дирекция "ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА"
Отдел "Организация и безопасност на движението"
началник отдел: Петър Несторов
телефон: 983 1580 в. 113
имейл: pnestorov@sofia.bg

От опит, хората са свестни. Ако немогат да разрешат проблема, поне ще получите компетентна информация.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2012, 20:09

Явно трябва "право куме, в очи" ...
Съпругата ми постъпи наскоро на работа в една столична община. И като на всеки новобранец на нея й се прехвърлят всички "горещи картофи". Поредния картоф е новопостроено училище. Общината няма пари за парапетите (или може би наистина не е нейно задължение) и се търси някой, на който да му се вмени задължението да ги изгради. И трябва да се изготви мотивирано и защитимо писмо, с което картофа да се изтъркаля на нечие друго бюро. Та затова ми трябва член, алинея, наредба, която да се впише в писмото като мотив с който районната община настоява/задължава някой друг да извърши въпросната дейност.
Сори, ма .... това е реалността за съжаление. Ако някой има идеи на какво конкретно може да се "подпре" искането и към кой да бъде адресирано... с благодарност бих приел съвети. Защото при телефонни разговори нещата ще се размотават, отговорността ще се прехвърля до безкрай и най-накрая съпругата ми ще "опере пешкира" като най-неопитен във веригата. А както се досещате 15-ти септември е датата, на която или трябва да има парапет, или нечия глава да падне.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Авг 2012, 19:00

doc03 написа:В района, където работя проблемът с парапетите се реши с писмо от директорите на училищата (8 училища) до кмета на СО, а не до кмета на района. От дирекция "Транспортна инфраструктура" поставиха парапети, както и пътни преграждения (повечето гумени) с цел намаляване на скоростта. Направиха нови маркировки - пред 2 училища нови пешеходни пътеки със съответните пътни знаци и светлинна сигнализация.
Ако такова писмо е постъпило в районна община, то според мен не е правилно адресирано и следва да се препрати до коректния адресат. Някои от писмата относно промяна на организацията на движението (а то си е точно това) в съответните зони около някои от училищата (две от тях) първо бяха изпратени в районното, препратени бяха до кмета на района, а от там до СО.
Нещата станаха навсякъде, като периодът "от-до" беше почти година и половина.

Това от практиката.

+1
Не пречи да се обади и на отдел "Организация и безопасност на движението" към Дирекция ''ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА''. Те правят проектите, в час са. И са свестни, както казах по-горе. Един разговор няма да навреди.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Авг 2012, 23:33

Благодаря на всички включили се. Утре документацията ще бъде "изтъркаляна" по канален ред към кмета, дано някой припознае проблема като негов и вземе съответните мерки.
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право