- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем с незаконен строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
84 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
проблем с незаконен строеж
Здравейте.
Имам проблем и искам съвет.От ноември месец съседа взе да строи на границата на имотите ни тухлена стена.Има лятна кухня построена от кирпич и към нея имаше с общ покрив навес с една стена,която е към улицата.Стената имаше разрушени тухли и ги бутна и построи стената наново и още две нови стени.Тази стена ,която е от към нас е доста висока,ние имаме останала тухлена стена около1,60м от гараж-преди е имало гараж,но е бутнат заради строеж на къща( има документи за гаража и стената си е законна)Та проблема е,че уведомих Общината ,идваха на проверка и нищо-няма документи за строеж към датата на строителство.Има документи за основен ремонт от юли 2003г,но са изтекли.Писах втора жалба на която получих отговор май месец и строежа беше обявен за незаконен по чл.224 и 14 дневен срок за премахване.След изчакване на този срок отидох да проверя какво се случва,защото стената си стои-се оказа,че има издадено разрешително за основен ремонт с дата 1 юли 2012г.Писах писмо до РДНКС Пловдив и им определиха срок до 4 август за проверка от Общината,но отговора от Общината е-към датата на проверка няма започнат строеж и дъждовната вода е отведена в съседния имот??? което не е верно.Сега чакам отговор от РДНКС,но този отговор си е чиста лъжа,пратих и снимки в РДНКС.Моля кажете ми как да действам,за да реша този проблем.Днес като погледнах проекта с чертежите за основен ремонт,ами според мен не е основен ремонт на покрива,та те променят цялата конструкция и правят съвсем нова сграда-стоманобетонен покрив ,които тази сграда от кирпич няма да издържи,защото е пред срутване,тя се крепи на нашата стена,напукана е и пада хоросан и керемиди в имота ни,а там е входа за къщата ни.
По новия проект се изгражда изцяло нова сграда и се бута старата-така пише в проекта за разрешителното от техническия контрол изготвил проекта.
Ето и снимките
http://pisenxeto.snimka.bg/other/stroej.695161.28091990
Имам проблем и искам съвет.От ноември месец съседа взе да строи на границата на имотите ни тухлена стена.Има лятна кухня построена от кирпич и към нея имаше с общ покрив навес с една стена,която е към улицата.Стената имаше разрушени тухли и ги бутна и построи стената наново и още две нови стени.Тази стена ,която е от към нас е доста висока,ние имаме останала тухлена стена около1,60м от гараж-преди е имало гараж,но е бутнат заради строеж на къща( има документи за гаража и стената си е законна)Та проблема е,че уведомих Общината ,идваха на проверка и нищо-няма документи за строеж към датата на строителство.Има документи за основен ремонт от юли 2003г,но са изтекли.Писах втора жалба на която получих отговор май месец и строежа беше обявен за незаконен по чл.224 и 14 дневен срок за премахване.След изчакване на този срок отидох да проверя какво се случва,защото стената си стои-се оказа,че има издадено разрешително за основен ремонт с дата 1 юли 2012г.Писах писмо до РДНКС Пловдив и им определиха срок до 4 август за проверка от Общината,но отговора от Общината е-към датата на проверка няма започнат строеж и дъждовната вода е отведена в съседния имот??? което не е верно.Сега чакам отговор от РДНКС,но този отговор си е чиста лъжа,пратих и снимки в РДНКС.Моля кажете ми как да действам,за да реша този проблем.Днес като погледнах проекта с чертежите за основен ремонт,ами според мен не е основен ремонт на покрива,та те променят цялата конструкция и правят съвсем нова сграда-стоманобетонен покрив ,които тази сграда от кирпич няма да издържи,защото е пред срутване,тя се крепи на нашата стена,напукана е и пада хоросан и керемиди в имота ни,а там е входа за къщата ни.
По новия проект се изгражда изцяло нова сграда и се бута старата-така пише в проекта за разрешителното от техническия контрол изготвил проекта.
Ето и снимките
http://pisenxeto.snimka.bg/other/stroej.695161.28091990
- pisenxeto
- Младши потребител
Re: проблем с незаконен строеж
Има много неща които могат да се направят, ама дали си струва не знам.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ами за да питам,явно си струва да се направи всичко възможно.Не искам да вървя като в тунел и снега и дъжда да падат в имота ни и да не мога да имам една красива градинка ,а унищожена.
При тази височина на строежа и изменение на съществуващата сграда,която в последствие ще бъде съборена нацяло ,отстоянието е 3м по ЗУТ.
При тази височина на строежа и изменение на съществуващата сграда,която в последствие ще бъде съборена нацяло ,отстоянието е 3м по ЗУТ.
- pisenxeto
- Младши потребител
pisenxeto написа:Ами за да питам,явно си струва да се направи всичко възможно.Не искам да вървя като в тунел и снега и дъжда да падат в имота ни и да не мога да имам една красива градинка ,а унищожена.
Сезирайте органите на ДНСК за незаконно строителство. Като се направят на мотика - защото това е сигурно - пак заповядайте
-
Да питам пак-в какъв срок трябва да получа отговор от РДНСК?
Трябва ли те да дойдат на проверка на место,след като веднъж обекта е признат за незаконен от Общината?Дата на жалбата към РДНСК е 28.06.2012г.
Има разрешително за строеж от 1960г,но пише на разстояние 3м-не се чете на копието за какво е строежа,дали не е за къщата,защото лятната кухня е на границата и няма 3м?
Трябва ли те да дойдат на проверка на место,след като веднъж обекта е признат за незаконен от Общината?Дата на жалбата към РДНСК е 28.06.2012г.
Има разрешително за строеж от 1960г,но пише на разстояние 3м-не се чете на копието за какво е строежа,дали не е за къщата,защото лятната кухня е на границата и няма 3м?
- pisenxeto
- Младши потребител
Там е работата че има константна съдебна практика според която Вие като съсед не сте заинтересована страна да обжалвате действията еле бездействията на РДНСК иначе срока на реакция на ДНСК е според предвиденвото в АПК.
Последна промяна julyanvonemona на 26 Авг 2012, 16:40, променена общо 1 път
-
Може би, ако сградата е отпаднала по ПУП, може да се конституира като заинтересована страна. Вметка просто, избягвам да се меся в такива истории.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov погледнете в сайта където е публикувана снимка. Най-вероятно това допълващо застрояване въобще не е предвидено в ПУП, а е предмет на чисто незаконно строителство.
-
+1
Най-прилича на "забравена" от времето, преди да се построи основната съседска къща.
А и такова оттичане от покрива никога не е имало законно основание, и за търпимост неможе и дума да става.
Най-прилича на "забравена" от времето, преди да се построи основната съседска къща.
А и такова оттичане от покрива никога не е имало законно основание, и за търпимост неможе и дума да става.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:+1
Сакън тук става въпрос как това строителство да бъде премахнато, а не как да бъде оставено! Да ама законния ред е служебен и както по-горе казах, няма начин pisenxeto да го размърда, освен ако при благоприятно разположение на звездите не се случи нещо астрално!
-
[/quote]
освен ако при благоприятно разположение на звездите не се случи нещо астрално![/quote]
Благодаря все пак за отговорите-ще чакам пък да видим.Просто не искам вече дъждовната вода и снега да падат у нас,защото сме си направили градинка покрива се руши и падат керемиди и хоросан.
освен ако при благоприятно разположение на звездите не се случи нещо астрално![/quote]
Благодаря все пак за отговорите-ще чакам пък да видим.Просто не искам вече дъждовната вода и снега да падат у нас,защото сме си направили градинка покрива се руши и падат керемиди и хоросан.
- pisenxeto
- Младши потребител
Вчера бях в РДНСК и попитах какво става по случая и защо нямам отговор.Нямало да получа отговор от РДНСК,защото при проверката от Общината пише,че няма започнат строеж и дъждовната вода е отведена в съседния имот,а това не е вярно.При даване на подвеждаща и лъжлива информация от страна на Общината какво следва да направя аз като гражданин.Доколкото знам има наказания и санкции при издаване на документ с невярно съдържание по НК.Пуснала съм възражение още при получаване на отовора от страна на Общината,но защо след като има разминаване в информацията и приложени снимки на строителството РДНСК не извършва проверка на место ?Нали има писмо,което съм приложила от Общината,че е признала строежа за незаконен съгласно чл.224 от ЗУТ.
Моля за съвет какво да направя за да накарам институциите да изпълняват и спазват законите в тази държава?
Моля за съвет какво да направя за да накарам институциите да изпълняват и спазват законите в тази държава?
- pisenxeto
- Младши потребител
Не случайно по-горе писах за благоприятното разположение на звездите!
-
Да,това го разбрах,но тук има и нарушение спрямо Наказателния кодекс-невярна информация.Все пак общински служители и носят отговорност.Има санкции и наказания при нарушаване на правилата и нормите,към кой да се обърна за съдействие-адвокат или?Все пак тук сте компетентни и затова помолих за съвет от форума.
- pisenxeto
- Младши потребител
Да,това го разбрах,но тук има и нарушение спрямо Наказателния кодекс-невярна информация
pisenxeto не бъдете наивник! И представа нямате как се доказва вина по НК и колко са начините това да се осуети!
-
И това означава ли,че трябва да се примиря,защото няма справедливост в нашата държава?Да остава всичко и да се надявам на......
Как да си потърся правата и какво да направя-или нищо не може да се направи и да оставя всичко така и да се примиря,че това е положението?
Как да си потърся правата и какво да направя-или нищо не може да се направи и да оставя всичко така и да се примиря,че това е положението?
- pisenxeto
- Младши потребител
pisenxeto написа:И това означава ли,че трябва да се примиря,защото няма справедливост в нашата държава?Да остава всичко и да се надявам на......
Сложността на Вашия казус не произтича от съдържанието му. От предоставените от Вас мат'ряли за мен е 99,99% сигурно (както на времето избирахме др.Т.Живков) че построеното на границата е незаконен строеж. Лошото е, че е в съседен имот и Вие нямате права да се занимавате с него. Такава е и съдебната практика. Всичко е оставено на г-жа държавата - в лицето на ДНСК да се занимава служебно с този въпрос. Няма начин по съдебен ред да я принудите да се зенимае с това! Още по лошо е че ако се занимае и отговори че няма нарушения на закона, пак нищо не можете да направите. Можете да опитате атака по вътрешно-служебен ред (да жалите решението на съответното ниво на ДНСК пред по-горното такова), но това е празна работа, освен ако по някакви независими от Вас причини на съответния ръководител не му се клатят краката и вашето обжалване да послужи като повод да го задействат "в имто на справедливостта" . Моят съвет е събирайте информация за хората от ДНСК, включително и такава която попада по ударите на закона. Гледайте да не Ви хванат. Възползвайте се от сбраната информация за да злепоставите този който не Ви върши работа и т.н. Не съм учител по диверсионни акции, но вече на свободния книжен пазар се продава и такава литература. Прочетете нещо по въпроса, може да се окаже удобен инструмент за въздействие!
-
Благодаря Ви!
- pisenxeto
- Младши потребител
И пак имам нужда от съвет от вас.Писах до ДНСК и получих отговор писмо в което нареждат на РДНСК да извърши проверка и да отговори в определен срок.От РДНСК получих писмо,в което пише,че ще има проверка съвместно с длъжностни лица от Общината на 19 октовмри в 11часа ,първо по документи и после на место-е така и не дойдеха на место.Не ходих в Общината,първо поради това,че не знаех в коя стая ще бъде и не знам дали имам право да присъствам,и второ поради здравословен проблем.Моля за съвет как да постъпя,след като получа писмо -отговор,като крайна дата определена от ДНСК е 24 октомври ?
- pisenxeto
- Младши потребител
84 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Назад към Строителство и регулация
|
|