начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Осъдихме НОИ. Има ли срок за изпълнение на съдебното решение

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осъдихме НОИ. Има ли срок за изпълнение на съдебното решение

Мнениеот michel1 » 23 Фев 2013, 23:40

Здравейте!
Съпругата ми спечели дело във Върховния административен съд срещу РУСО-Бургас.
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/c4ca14fa9c0f7a15c2257b1000527615?OpenDocument
Съдът оставя в сила решението на Бургаския административен съд, който отмени разпореждане на ръководителя на контрола по разходите на ДОО, с което е разпоредено внасянето на сумата по ревизионен акт за начет в размер на 1593 лева, от които 1460 лева главница и 132 лева лихва, представляваща (според РУСО) направомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност поради бременност и раждане. РУСО-Бургас е осъден да плати и разноските по делото. Решението на ВАС е публикувано в сайта на съда. Миналата седмица уведомихме РУСО с молба, в която призовахме РУСО да изпълни съдебното решение. Съпругата ми е внесла по банков път по-голямата част от тези 1593 лева. След като ревизионния акт е отменен, РУСО би трябвало да ни върне тези пари. Какъв е срока за това?
Освен акта за начет, от РУСО (от Ръководителя по изплащането на обезщетенията и помощите в РУСО) съпругата ми получи и разпореждане, с което на основание чл. 40, ал.3 от КСО и чл.31 ал.1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО е отказано отпускане на парично обезщетение поради бременност и раждане по чл. 50 и чл. 51 от КСО по подадено заявление-декларация за остатъка от 135 до 410 календарни дни. Това разпореждане също го обжалвахме и получихме Решение от директора на РУСО-Бургас, в което пише, че административното производство по жалбата ни се спира на основание чл. 54, ал.1, т. 5 от АПК и чл. 117, ал.3 от КСО. Като мотив за спирането бе изтъкнат факта, че тогава все още нямаше решение на Бургаския административен съд и на ВАС по въпроса дали съпругата ми е осигурено лице. След като спечелихме делото обаче, служителка от РУСО Бургас е обадила на съпругата ми по телефона, за да я накара да пусне ново заявление-декларация за остатъка от 135 до 410 календарни дни. Защо е нужно да подава ново заявление, след като вече е подала, и какви ще са последствията ако все пак го подаде? Има ли срок, в който РУСО трябва да възобнови административното производство по жалбата ни срещу отказа за изплащане на обезщетение за отглеждане на малко дете? Има ли срок, в който РУСО трябва да ни възстанови внесените заради неправомерния ревизионен акт средства? След като те начисляват лихва, не би ли трябвало да ни ги върнат с лихва? Можем ли да ги съдим за вреди или за пропуснати ползи?
Ще съм ви много благодарен, ако ми дадете съвет!
michel1
Нов потребител

Назад към Административно право