Напоследък търговците от Бургас протестираха против Lafka.
Твърдят че е незаконна, защото не може един човек или фирма да притежава повече от един преместваем обект.Въпросите ми са :
1.Това наистина ли е така?
2.Само това ли е нарушението по ЗУТ.Нужно ли е преместваемите обекти да са предвидени в ПУП.Има ли ограничения на размерите на преместваемите обекти.
3.Има ли нарушение на други закони и наредби напр. за конкуренцията.
4.Допустимо ли е продажбата на алкохол и цигари извън масивни помещения и до училища и болници?
5.Доколко поставянето на самия предмет пред купувача се явява реклама?
- Дата и час: 01 Дек 2024, 05:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
lafka законна ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: lafka законна ли е?
Не знам как е уредено положението в другите градове, но в нашия обектите на Lafka са част от градската инфраструктура - намират се в специални кабинки към спирките на градския транспорт и заплащат наем на общината за заемане на тези кабинки.
Обектите съвсем не са преместваеми, доколкото същите са част от утвърдения план на града и представляват автобусни/тролейбусни спирки.
По останалите точки от питането ви няма съмнения.
Обектите съвсем не са преместваеми, доколкото същите са част от утвърдения план на града и представляват автобусни/тролейбусни спирки.
По останалите точки от питането ви няма съмнения.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Ако правилно Ви разбрах продажбата на алкохол и цигари може да се извършва при следните ограничания:
Да не е в близост до училища.
Да не е в немасивни /преместваеми/обекти.
Да се извършва без да се извършва реклама на тези стоки.
А отделно от това следва да не се извършва нелоялна конкуренция -като например пред масивен магазин който извършва продажба на такива стоки се постави барака или павилион.
И последното е това което са изтъкнали в Бургас ,че не може на една фирма да се даде правото да постави 100 павилиона понеже това е забранено в наредбите на общината.!?
А отделно от това следва да не се извършва нелоялна конкуренция -като например пред масивен магазин който извършва продажба на такива стоки се постави барака или павилион.
И последното е това което са изтъкнали в Бургас ,че не може на една фирма да се даде правото да постави 100 павилиона понеже това е забранено в наредбите на общината.!?
- doremy
- Младши потребител
doremy написа:Ако правилно Ви разбрах продажбата на алкохол и цигари може да се извършва при следните ограничания:
doremy По мое скромно мнение въпросите Ви касаят материи които са извън спецификата на "Строитилство и регулация" поради което би следвало морераторите да реагират.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Въпросите наистина излизат извън рамките на строителство и регулация, както е и с всеки обект който освен строителните норми следва да бъде съобразен и с други.Но си мисля, че модераторите ще оценят важноста на компетентното изясняване на този въпрос.Поставянето на бараки павильони и различни преместваеми съоръжения е най -честото нарушение на ЗУТ и според мене най -любимо на чиновниците.
Друго си е, като вземеш печата да уредиш шурето с барачка в централната градина.Явно може да се стигне до ситуация ,където цялата търговия да премине в бараките ,както става с lafka.След удара който понесоха дребните търговци от големите вериги сега се оформя нова форма на рекет.Интересно дали с три лафки подредени отпред може да се унищожи един супурмаркет.?Явно няма ограничение да се продават и други стоки в тях.А ако може така, кой ще строи супермаркет за милион и ще го зареди със стока за милион, ако може с три павилончета по 10х и още стока за по 10х да прави същия бизнес?
Друго си е, като вземеш печата да уредиш шурето с барачка в централната градина.Явно може да се стигне до ситуация ,където цялата търговия да премине в бараките ,както става с lafka.След удара който понесоха дребните търговци от големите вериги сега се оформя нова форма на рекет.Интересно дали с три лафки подредени отпред може да се унищожи един супурмаркет.?Явно няма ограничение да се продават и други стоки в тях.А ако може така, кой ще строи супермаркет за милион и ще го зареди със стока за милион, ако може с три павилончета по 10х и още стока за по 10х да прави същия бизнес?
- doremy
- Младши потребител
Аз НЕ гласувах за тези, които доведоха собственика на въпросното съоръжение (умишлено не използвам името, защото ако го правя ТАКА му помагам, чрез индексиранието в търсачките) до положението да е над закона. Така (вярвам , че) противодействах генерално. Нека всеки, който сега е срещу съоръжението да си помисли как е (без)действал на предходните парламентарни избори и има ли връзка м/у това му (без)действие и последиците.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
doremy написа:......Но си мисля, че модераторите ще оценят важноста......
Аз пък си мисля че те просто трябва да преместят темата другаде
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
doremy написа:Напоследък търговците от Бургас протестираха против Lafka.
Твърдят че е незаконна, защото не може един човек или фирма да притежава повече от един преместваем обект.Въпросите ми са :
1.Това наистина ли е така?
2.Само това ли е нарушението по ЗУТ.Нужно ли е преместваемите обекти да са предвидени в ПУП.Има ли ограничения на размерите на преместваемите обекти.
3.Има ли нарушение на други закони и наредби напр. за конкуренцията.
4.Допустимо ли е продажбата на алкохол и цигари извън масивни помещения и до училища и болници?
5.Доколко поставянето на самия предмет пред купувача се явява реклама?
1. Това, ще ме прощавате, къде го пише?
2. Няма нарушение по ЗУТ. Не, не е нужно - за тях се одобряват специални схеми, които нямат нищо общо с ПУП. За някои има, за други - не. Общинският съвет решава това.
3. Няма, като че ли. А законът за защита на конкуренцията едва ли е приложим в случая - друго е приложното му поле.
4. Допустимо е, разбира се - защо не?
5. В България няма легална дефиниция на понятието "реклама" - поради това няма еднозначен отговор на Вашия въпрос.
И, темата Ви наистина не е за този раздел - колкото и значима да е във Вашите очи.
-
vdggbg - Активен потребител
то не знам къде не го пише например ТУК
http://www.mediapool.bg/sadat-sprya-sta ... 17248.html
и на още 100 места.
От отговорите разбирм, че всичко е законно което ме радва:
Аз като повечето български граждани живея с мисълта, че в България законите непрекъснато се нарушават от държавата общините и от всеки когото не го мързи.Радвам се че най- сетне се появи lafka която е напълно законна.Следователно моите предположения относно последствията са верни.Много търговци ще гризнат дръвцето явно напълно законно.Кварталния супермаркет му сложиха една lafka точно пред входа/лицето му е 30 метра /.Пред входа на английската гимназия стои lafka като коледна елха с подаръци.Ако обаче законите са написани така, че това не е нарушение то явно парламента и общинските съвети не напразно ядат хлаба си -браво!!!
http://www.mediapool.bg/sadat-sprya-sta ... 17248.html
и на още 100 места.
От отговорите разбирм, че всичко е законно което ме радва:
Аз като повечето български граждани живея с мисълта, че в България законите непрекъснато се нарушават от държавата общините и от всеки когото не го мързи.Радвам се че най- сетне се появи lafka която е напълно законна.Следователно моите предположения относно последствията са верни.Много търговци ще гризнат дръвцето явно напълно законно.Кварталния супермаркет му сложиха една lafka точно пред входа/лицето му е 30 метра /.Пред входа на английската гимназия стои lafka като коледна елха с подаръци.Ако обаче законите са написани така, че това не е нарушение то явно парламента и общинските съвети не напразно ядат хлаба си -браво!!!
- doremy
- Младши потребител
"LAFKA" е за подиграФка,а според избягалите зад "Атлантика" от военните, е "ЕбаФка" с отруденият и ограбен народ.
- iliander
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|