начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

Прехвърляне от таван в жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне от таван в жилище

Мнениеот shemkov » 04 Апр 2014, 23:44

Здравейте на всички !
Имам малък проблем и ще ми е нужна малко помощ. Искам да закупя тавански етаж който се води като таван - разговарях с архитект и той ми каза,че за да го закупя трябва да се прехвърли в жилище а за да се прехвърли в жилище ще ми трябва съгласието на всички в кооперацията. Аз стени няма да бутам и изобщо няма да правя преустройство на стаите, просто искам да си го преименувам на жилище за да мога да го закупя от продавача.
Та има ли нещо такова за съгласието и подписите на хората които живеят в кооперацията?
Наскоро разговарях с един комшия който преди 2 години е направил същото за да си продаде тавана но не му са трябвали подписи на хората от къщата!
Моля ако някой има яснота по въпроса нека я сподели. Ще съм безкрайно благодарен.
Поздрави
shemkov
Нов потребител

Re: Прехвърляне от таван в жилище

Мнениеот emilgrigorov » 05 Апр 2014, 08:39

Дори да успеете да закупите тавана (разговаряйте с нотариус или адвокат, с конкретика), пред вас си стои проблемът с ползването.
Чистото решение е следното:
Сегашният собственик изготвя проект. Този проект се съгласува с Енерго, ВиК по отношение новите мощности. Получава съгласие от собствениците в сградата. И следва да бъде одобрен от общината.
По този проект купувате, след като е одобрен.
После:
1. Изваждате си разрешение за строеж;
2. Правите преустрайствата, които планирате и са предвидени в проекта;
3. Въвеждате в експлоатация преустроеният в жилище таван (Акт 16)

Това, като документи, ще струва около 20 евро на квадратен метър. А като време, ще отнеме 3-6 месеца, плюс част от времето за ремонта.

Приятелски съвет: По-добре сега получете необходимите съгласия, а не после, когато отношенията в сградата вече са влошени, и има безброй жалби.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Апр 2014, 17:16

Ако тавана е отделна собственост а не обща част и бъде закупен от собственика не Ви трябва никакво съгласие от никого.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот shemkov » 05 Апр 2014, 20:46

Мен лично ме интересува дали тавана може да бъде преустановен в жилище без да е нужно подписване на хората в кооперацията! Тъй като имаме спречкване с един от живущите. Държа да отбележа,че няма да се прави никакво преструкториране на сградата
shemkov
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Апр 2014, 22:36

Я дайте първо да се разберем какво точно разбирате под "таван" и какво реално представлява. Защото под това наименование се включва какво ли не и второ не всяко помещение е годно да бъде жилище.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Апр 2014, 07:53

Също така, кога е строена сградата, и от кога таванът се ползва за жилище?
Годините?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Апр 2014, 14:01

shemkov написа:....Мен лично ме интересува дали тавана може да бъде преустановен в жилище без да е нужно подписване на хората в кооперацията! ...

Тавана може да бъде преустроен (а не преустановен!) в жилище при определени тихнически условия и без да търсите подписите на останалите собственици,също така и при посочените условия в предишния ми пост. Иначе -не!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 06 Апр 2014, 14:27

Извън конкретиката, (в общия случай) таванските помещения са прилежащи към съответен обект в сградата. Те могат да бъдат предмет на сделка, при определени условия.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Апр 2014, 15:35

n_ikito написа:Извън конкретиката, (в общия случай) таванските помещения са прилежащи към съответен обект в сградата. Те могат да бъдат предмет на сделка, при определени условия.

Твърде малко са съобщените в темата параметри за да може да се каже какво и как, а това че питащият не го разбира въпреки цялата кореспонденция си е негов проблем!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация