начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

Административен тормоз от съседи!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Административен тормоз от съседи!

Мнениеот ogo1234 » 19 Фев 2014, 15:49

Здравейте,
От скоро съм домоуправител на нашия вход и се сблъсквам с какви ли не малоумни истории.
Днес една възрастна съседка , която живее на последния етаж ми се оплака, че една кукумявка от 1-я етаж я е подложила на административен тормоз.
Преди 4 години възрастната съседка остъклила(покрила) терасата си отчасти и поради факта, че терасата била открита, лошо изпълнена и постоянно тече на комшията отдолу. Тогава кукумявката от първия пуснала оплакване до общината, че ремонта бил незаконен и се рушали "трегери".
От общината дошли, направили проверка и установили, че подобни неща няма. Имало становище от конструктор и всичко е по закон. Жената решила, че с това нещата приключват.
Вчера обаче кукумявката срещнала съседката и й съобщила, че пуснала жалба до РДНСК, защото всъщност разбрала, че не било "остъкляване" на балкон, а "преустройство".
Жената направо се е поболяла от притеснение, че сега може да я накарат да събаря всичко. В желанието си да направи добро сега й се изсипват куп проблеми.
Жената е пенсионерка и едвам свързва двата края, ще се радвам ако дадете някакви полезни съвети, защото много искам да й помогна.
ogo1234
Младши потребител

Re: Административен тормоз от съседи!

Мнениеот votpuska » 19 Фев 2014, 16:24

Най-добре ще помогнете на всички във входа, ако просто оставите компетентните органи да си свършат работата. Ако няма нищо нередно и не е създадена опасност за устойчивостта на сградата - от какво се притеснявате? Ако има - то по-добре да се изпълнят предписанията на РДНСК - нали за това е създаден този орган!
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот ogo1234 » 19 Фев 2014, 16:32

Това е ясно. Проблема е в друго.В административните процедури.
При остъкляване, те са едни, а при "преустройство" други.
В т.ч. при остъкляване трябва съгласие само на непосредствените съседи.(по нейните думи)
А при "преустройство" и решение на Общото събрание. Каквото няма, а със задна дата няма как да се проведе.
Всъщност за това ме потърси като Домоуправител.
Тя се страхува, че не конструктивно, а административно ще изкарат нещата нередни.
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот ogo1234 » 19 Фев 2014, 16:46

Да използвам да поставя и още един въпрос.
Въпросната кукумявка или по-скоро мъжът й, е поставил ограда с портал (върху общите части), който препречва достъпа към задния вход на кооперацията. Мотивът е че този вход бил само за тези които имат гаражи и/или паркират в двора.
В документацията, която ми предадоха не видях да има решение на ОС за тази ограда с порта, както и някакви разрешителни от общината или от където и да било
Ако е незаконна, мога ли като домоуправител да я отстраня?
Идеята ми е да ги заплаша, че ще демонтирам оградата, ако не престаната да тормозят жената.
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот ogo1234 » 16 Апр 2014, 13:37

Здравейте,
Аз отново ще Ви потормозя с този казус.
Съседката получи съобщение от общината, че ще идват на проверка заедно с РДНСК.
Но съобщението е адресирано не до нея като собственик, а до снаха й, която се води там на "постоянен адрес".
Освен това се оказва, че съседът, който е пуснал жалбата всъщност формално не е съсед, защото се води по адресна регистрация в съвсем друг квартал?
Не е ли юридически нонсенс това, съобщение със заплахи за глоби, към човек който не е собственик и няма отношение към собствеността на имота, а жалбата е от човек, който не е заинтересована страна?!?!?
То ако е така, аз ако нещо изкукам и си наумя, ще тръгна по улиците и де що видя остъклена тераса (те 99% са незаконни), ще започна да пускам жалби. Спокойно ще мога да входирам по няколко стотин на ден. Те какво навсякъде ли ще отидат на проверка? :lol:
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 16 Апр 2014, 14:10

Ще отидат на проверка където си преценят, но във всички случаи ще бъдат длъжни да ви отговорят какво са предприели и установили, ако не са предприели - защо. Ако не ви отговорят в срок можете да поискате да бъдат наказани с глоба по реда на АПК. А това което подавате въз основа на наблюденията ви от обикаляне по улиците няма да представлява жалба, а сигнал - разликата в правната същност между двете е драстична!
В случая ако в сигнала е посочена снахата като инициатор на остъкляването (да речем че тя е довела бригадата и е платила) ако се установи нарушение отговорността ще бъде за нея, макар че не собственик - тя е извършителя (още повече ако само тя живее в жилището а собственика (свекървата) - не). Така че с две думи: не, не е непременно нонсенс.
votpuska
Потребител

Мнениеот ogo1234 » 16 Апр 2014, 14:16

Добре, а каква е значение има "драстичната" разлика между "Жалба" и "Сигнал" като резултата е един и същ в крайна сметка?

А що се отнася до конкретния касуз: Възрастната жена си живее там, снахата и синът й само формално се водят там по адресна регистрация. Освен това как ще докажат, че тя е инициатора, а не собственика?
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 16 Апр 2014, 15:40

Жалба е когато са те пребили теб. Сигнал е когато видиш че един човек бие друг човек. Така ясно ли е?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ogo1234 » 17 Апр 2014, 23:47

То стана традиция сам да питам и сам да си отговарям.
Значи нямам право да пускам било сигнали, било жалби, ако не съм пряко заинтересован.
В конкретния случай, комшията няма адресна регистрация в блока но е собственик, следователно може да пусне да пусне жалба. сигнал или каквото си иска.
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Апр 2014, 15:51

ogo1234 написа:То стана традиция сам да питам и сам да си отговарям........
Не мислите ли че тази констатация е малко...как да кажа.....тревожна!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот votpuska » 18 Апр 2014, 22:11

хахахаха
Случаят е тежък, наистина.
Еми оги - за без пари толкоз.
Все пак ще ти пусна последно на примоция:
Най-изначалната разлика между жалба и сигнал, както на прост език ти обясни дядото, се състои в това, че за да подадеш жалба трябва да си легитимиран - пряко или косвено да си засегнат, за да имаш правен интерес. За сигнала - няма такова ограничение - всеки може да подава сигнали - както даваш за пример да си вървиш по улицата и понеже си нямаш работа да събираш впечатления за сигнали. Нещо, с което доста пенсионери си уплътняват ежедневието. :D :D
Е, определено е по-интересно отколкото да киснат по цял ден в клуба сред цигарен дим и миризма на вино да пляскат карти и да псуват под нос. :lol:
votpuska
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 19 Апр 2014, 10:51

Малоумните истории ще продължават докато има сгради в режим на ет.собственост и докато не се промени отношението на държавата към пространството, в което се случват. И не забравяйте, че освен че сте "домоуправител" или управител на ет.собственост ще трябва да отворите и Закона за упр. на ет.собственост. И...Че мандатът изтича след 2 години, а всяка година в края на едногодишния период ще отчитате не броя на малоумните истории, а ...свършеното. Възмездно или не. Успех.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот n_ikito » 19 Апр 2014, 11:18

lakavitsa написа:Малоумните истории ще продължават докато има сгради в режим на ет.собственост и докато не се промени отношението на държавата към пространството, в което се случват.

Първо трябва да си отговорим на въпросЪ, държавата ни е такава, защото ние сме такива :?: или ние сме такива, защото държавата ни е такава :?: :?: За мое съжаление си мисля, че е първото :oops: Така, че по-скоро трябва ние да си променим отношението към света, въобще....

п.п. Сори за спама...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 19 Апр 2014, 15:00

До преди 24 и 1/2 години ни пречеха четирите годишни времена и ония "западняците", сега прехвърляме вината в/у самите нас, видно от казаното от колегата под/над мен. Оплакващият се "домо"управител насочва погледа си в/у историите малоумните, без да споменава и дума за ЗУЕС и доколко районната/общинската администрация си гледа работата в съответния район, а покрай нея и периферните органи на РДНСК.
lakavitsa
Потребител

Назад към Строителство и регулация