начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Върната част на бивши собственици по параграф 8 от ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Върната част на бивши собственици по параграф 8 от ЗУТ

Мнениеот nedbmw69 » 13 Мар 2014, 11:44

Здравейте търся решение на проблем, който ни създаде държавата, след като върна на комшията една част от нашия имот придобит навремето (1988г) с отстъпено право на стоеж. Навремето при социализма е имало отчуждителна процедура и са им били отнети части от имота за да се направи нов регулационен план. Общината след време раздава урегулирани парцели с "отстъпено право на строеж", като ние срещу заплащане придобиваме право да строим и да ползваме дадения ни терен (540кв.м.) По скицата на дадения ни терен ни бе маркирано мястото и заградихме имота. В една част от него поради денивилацията спрямо комшията си направихме подпорна стена за да изравним част от терена. Когато решихме да закупим терена от държавата(2005г) се оказа, че въпросния комшия е подал заявление за промяна на плана за регулация, като е използвал параграф 8 от Закона за устройство на териториите и е заявил искане за промяна на имотните граници, както са били преди отчуждаването им. Или регулационнта линия да минава по кадастралната. Да обаче това засяга 20кв.м от нашия имот там където имаме изградена от дълги години подпорна стена и насадени дръвчета.Та да си дойдем на въпроса! Понеже баща ми през 2005 се бе заел да събира документите за закупуване на държавната земя за да не сме вече с "Отстъпеното право на строеж" и да придобием собственост на терена, се е случило следното: Получихме Съобщение, че е изработен "проект" за нов план за Регулация, като в него е отнето въпросното ни парче от терена, и ако искаме може да подадем писмени възражения и искания по въпросния проект. Баща ми е подал такова възражение но някакъв експертен съвет от общината го е отхвърлил. След около месец сме получили(така и не го намерих в къщи, а го открих в преписките в общината) ново съобщение, което гласи, че вече е изработен нов План за регулация и в него се потвърждава отнемането на тези наши 20кв. м. Ако искаме пак в 14 дневен срок ни съобщават ,че може да обжалваме чрез Общината пред Окръжния съд този вече въведен "план за регулация". До тук добре но моя баща ги е надробил едни и не е реагирал, като не е подал добре мотивирана жалба (някой му казал, че не било редно сега да подава жалба щото значело "държавата да съди държавата" ) и по този начин е оставил това парче земя на комшията, платил е останалата част от терена (520кв.м) и това е. И така след вече девет години от както е въведен новия План за Регулация все още до скоро си ползвахме целия терен, но преди около 15 дена нашия комшия си загради, мястото (повече от дадените му 20кв.м.) без да ни уведоми. Сега питането ми е, може ли по съдебен път да си върнем тези 20кв метра, които засягат част от подпорната ни стена, а също и нашите дървета?
nedbmw69
Младши потребител

Re: Върната част на бивши собственици по параграф 8 от ЗУТ

Мнениеот Melly » 13 Мар 2014, 12:44

Бегом при адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Мар 2014, 13:16

Melly написа:Бегом при адвокат.

:D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nedbmw69 » 13 Мар 2014, 16:08

:? Ох... вече бях при адвокат, уж разбиращ имотните казуси, щото е и работил преди години в общината. Той ме и упъти да ида в общината и да издиря преписките, като му ги донесох погледна ги и видя, че не сме обжалвали заповедта за Регулациония План и ми каза, че не можел да направи нищо по моя проблем макар, че имал много развинтена фантазия. :| не може да помогне. Първия път ми взе 20лв, а втория път ми каза да си тръгвам, че вече, щял да ме "таксува" за дето пак го занимавам. :D
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот Melly » 13 Мар 2014, 18:41

Колегата, който ви е дал този отговор навярно е бил от отбора на "големите разбирачи" като регистриралия участие в темата ви юзър с хилещата се имотиконка. Той (julyanvonemona )може само да ви сваля звезди от небето. Опасен е за "употреба" от вЪпросителите.
В едно съм убедена, че не са "изчезващ вид" адвокатите, които биха могли да решат проблема ви. Но не и по преразказ, както вие сте постъпил/а тук във форума.

П.П. Предварително оповестявам, че нямам свободно време и е безпредметно да правите опити да се свържете с мен.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Мар 2014, 19:34

Melly написа:....В едно съм убедена, че не са "изчезващ вид" адвокатите, които биха могли да решат проблема ви. Но не и по преразказ, както вие сте постъпил/а тук във форума.

П.П. Предварително оповестявам, че нямам свободно време и е безпредметно да правите опити да се свържете с мен.

:D Уважаема Melly аз само се подсмихвам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 14 Мар 2014, 20:06

nedbmw69 написа::? Ох... вече бях при адвокат, уж разбиращ имотните казуси, щото е и работил преди години в общината. Той ме и упъти да ида в общината и да издиря преписките, като му ги донесох погледна ги и видя, че не сме обжалвали заповедта за Регулациония План и ми каза, че не можел да направи нищо по моя проблем макар, че имал много развинтена фантазия. :| не може да помогне. Първия път ми взе 20лв, а втория път ми каза да си тръгвам, че вече, щял да ме "таксува" за дето пак го занимавам. :D

Имате известни шансове - но наистина е въпрос на "висш пилотаж" в тази област. Намерете читав адвокат - и, по възможност такъв, който е работил не в общината, а срещу нея - ако ме разбирате...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот nedbmw69 » 14 Мар 2014, 20:34

Да май сте прав, този който ми препоръчаха, явно не иска да влиза в конфронтация с общински служители, особено с тези, които са разписали заповедта за Регулационния план. :D
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Мар 2014, 08:11

nedbmw69 написа:....явно не иска да влиза в конфронтация с общински служители, особено с тези,....

Има и нещо друго, което следва да вземете под внимание!
Пазарната икономика развърза всички ръце и обикновените граждани по закон добиха възможност да станат сериозни икономически субекти. Кой как и по какъв намчин е успял не е интересно, с това се занимават в разните политически партии. Важното е че свободата на инициативата и съсредоточаването на ресурси у икономическите субекти (гражданите сдружени в най-различни фирми), в едно с новото законодателство възникнало с това, доведе със себе си и отделни, често пъти противоречиви интереси. Навсякъде по света - и това е съвсем нормално - тези противоречиви интереси се регулират с договорните отношения, а договорите се сставят от адвокатите. Съвсем нормално при това положение е адвокатското тяло да се насочи към този сегмент от професията и обърнете внимание! Договорите управляват материални и ликвидни ресурси за милиони левове. На този фон се явявате Вие с вашите 20 кв.м. придаваемо по регулация място, което сте пропуснали да го уредите до 01.10.2001г. и съседът Ви ,чрез този план за регулация, -е направил необходимото по §8 (2) ПР на ЗУТ да си го върне обратно.
"Висшия пилотаж" за който говори колегата vdggbg се свежда до това някой адвокат да открие някаква фундаментална от гледна точка на действащият закон грешка, която негодниците общинари да са допуснали при одобряването на този план за регулация и по този начин да го събори по съдебен ред. Но вероятността за фундаментална грешка във Вашия казус, поне така както сте го описал, клони към нула.
За мен това е causa perduta, а и за какво, аз ако съм адвокат (архитект съм) да се захващам с тези пършиви 20 кв.м. и да си развалям дослука с регионалното божество наречено кмет на общината (!?), когато примерно само за уреждане на едни митнически незгоди, сполетяли някой нещастник от потока ще взема сериозни пари - несравними с това което ще взема от Вашия казус. В този аспект АЗ разглеждам и изказването
Melly написа:П.П. Предварително оповестявам, че нямам свободно време и е безпредметно да правите опити да се свържете с мен.
Разбра ли защо се подсмихвам Melly :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nedbmw69 » 17 Мар 2014, 01:13

Хм.. тези "пършиви" 20кв. м. както се изразявате за нас са важни, защото Първо са на ниво нашия двор, който пък е по висок с около 2, 5 метра от ниво двора на съседа, и Второ там в общината без да разгледат подробно мотивите ни, когато сме пуснали възражението относно проекта за промяна на плана за Регулация са върнали част от нашия терен на човек, който притежава повече от 3000кв. м. двор и едва ли са му нужни още 20кв. метра. Представете си, че имате една голяма тераса, която сте изградили с много труд и средства и в един момент някой казва, че част от нея е вече на друг собственик. :shock: и има право да загради и влезе във владение, като се намести у вас. За нас е още по важно да си върнем въпросната част поради това, че комшията е върл кучкарин притежаващ над 10бр кучета, гледа ги по безобразен начин често лаят и ни смущават спокойствието. Повечето псета са навързани току под подпорната ни стена или около 25 метра от къщата ни. До някаква степен стената отразява звука от лаенето им, а ако си сложи и куче вече във върната му част на ниво нашия двор вече, ще е прекалено. Не еднократно сме подавали жалби в общината и в полицията заради кучешкия терор но за сега няма почти никакъв резултат.
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2014, 08:51

nedbmw69! От някогашен офицер от ДС съм чул подигравателно да казва:
"Който приказва си подлага гърба за бой, а който пише си подлага г..а за е...е!". Изглежда, това предупреждение не е изгубило своята актуалност и в днешно време, защото ако аз съм "върлият кучкарин" ще съборя вашата подпорна стена на часа и то не само заради това, че същата по силата на §8 (1) ДР на ЗУТ е на моя територия, а и защото подпорната стена по смисъла на §5т.38 ДР на ЗУТ е строителство, а 99,9999% съм сигурен че за това строителство на Вас никога не е издавано разрешение за строеж. Може да съм "въръл кучкарин", но пък съм съвестен гражданин и не мога да търпя на моя земя да съществува незаконно по смисъла на чл.225 (2) т.2 ЗУТ строителство. И понеже съм добър човек,когото Вие с жалбите си срещу кучетата ми, не сте успял да изкарате "извън релси" ще Ви кажа че това аз да премахна незаконното строителство от двора ми е по- добрият вариант за Вас. По-лошият е, ако ми нахрумти да предупредя за незаконното строителство органите на общината или ДНСК. При достатъчно добра маневреност от моя страна, подпорната стена ще бъде премахната за Ваша сметка! Радвайте се, че "върлият кучкарин" не съм аз, а и на това, че трудно се ядосвам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nedbmw69 » 17 Мар 2014, 11:09

За да бъдете "върлия кучкарин" в нашия случай първо няма да сте "добрият човек" :? Същия този кучкарин е всеизвестен егоцентрик и безумник в района притежаващ оръжие(ловец)и тормозещ много местни хора с наглото си поведение на феодал. Мога да ви кажа, че покрай конфликтите, които ни създава това лице, и според мен и моето семейство, тенденциозно умишлени съм стигнал до заключението, че е даже по опасен от този, който уби полицая и рани още трима в Лясковец, понеже е обвързан. А относно тази мъдрост, която ви е казал ченгето от ДС тя е угодна само за едно "тоталитарно" общество. Аз обаче мога да ви кажа една друга мисъл, която пък е валидна за едно "гражданско общество" и тя е: " Мълчанието е злато но има неща пред, които е престъпно да замълчаваме" Сега вие, ако имате амфинитет към лошите хора и обичате да им помагате си е ваш избор. Но аз от вас съвет няма да взема и моля не ми спамете темата с неща, които са морално неприемливи.
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2014, 20:03

nedbmw69 написа:.....моля не ми спамете темата с неща, които са морално неприемливи.

Моралът в никакъв случай не е обществена а личностна категория.Така че аз, Вие или Филанкишията имаме различни морални ценности, а в момента хич не ме интересува т.н.общественият морал. Важното е умението да се справиш с социума, та бил той тоталитарен или граждански, фашистки, империалистически, демократичен или феодален. От всички места на света, най-обичам "моята камбанария". Тя има свойството да се монтира във всеки социум и от нея нещата изглеждат така както аз решавам! С други думи "Всеки за себе си Бог за всички".
Все пак, един съвет който заслужавате да Ви дам. Ето го! Съвсем реална за Вас е опасността, ако: докато разсъждавате върху крайъгълните камъни на тоталитарното или гражданското общество, вашият съсед-кучкарин съумее да използва статуса на подпорната стена, който описах в предишният си пост; пък Вие както искате го приемайте. Мога да Ви обещая и, че ако по някаква случайност кучкарина ме намери да му дам съвет срещу Вас - няма да го направя, не защото се солидаризирам с Вас, а просто защото той не може да ми плати достатъчно за глупостите с които ще ме кара да се занимавам. Запазвам Ви и правото, да продължавате да ми давате нравствени наставления. Забавно ми е!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nedbmw69 » 13 Май 2014, 23:11

Така... след още малко ходене по мъките в обърканата ни от закони държава се оказва, че не само предават на комшията част от нашия имот (20кв.м.) придобит преди време с отстъпено право на строеж, ами му предават и още 20кв. метра заради грешки в чертането при промяна регулационния план. Мащаба е 1000/1 и там всеки милиметър е един метър. Вече всичко било вкарано в кадастъра в цифров вид и това е. Така ми казват от геодезическата фирма, която мислех да викам да измерват. Преди време са измервали примитивно и допустими грешки до 10% били позволени така казват от Общината. Да но нашия имот, който закупихме от държавата е 520кв. м. а сега заради грешките е станал на 499 кв. м. А когато го взехме с Отстъпеното право платихме 540кв. м. В общината не искат да си оправят грешките и това е. На комшията са му разширили имота заради тези "грешки" поне с още 80 кв. м., като част от тях са от нашия имот. Това, ако е правова държава здраве му кажи. И никой не иска да оправи тази бъркотия в, която ни накиснаха тъпите несправедливи закони в тази СМОТАНА държава.
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2014, 05:26

nedbmw69 написа:....че не само предават на комшията част от нашия имот (20кв.м.) придобит преди време с отстъпено право на строеж, ами....
Помислете си само, колко много глупост има в горния пасаж от Вашия пост.
Вие сте придобили правото на строеж върху имот, а не правото на собственост върху имот. След придобиване от страна на вашите наследодатели на правото на строеж, правото на собственост върху същия имот си е останало на държавата (след 1995г. - на общината) и това в тази
nedbmw69 написа:СМОТАНА
държава е било и е така, по време на "монархо-фашизма", после - на "реалният социализъм" и сега - на "демокрацията". Така че устоичивост в правните принципи на тази
nedbmw69 написа:СМОТАНА
държава има, а това че Вие не знаете за тях и се движите само в пространството на собствената си визия за нещата, си е лично Ваш проблем.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nedbmw69 » 14 Май 2014, 10:04

Господин Julyenvenemona престане да ми тълкувате нещата според вашите си възгледи. Много точно и ясно съм обяснил всичко за проблема още в предишните си постове. Ако не можете да кажете нещо смислено за да излезем от тази каша, в която ни натопи ДЪРЖАВАТА с нейните си двузначни закони по добре замълчете, както правят другите, които четат тука. Вие явно сте изгубили чувството си за справедливост, и няма останало нищо детско и чисто в душата ви и пречупвате всичко през вашата си призмата, която сте формирали според ситуацията в обществото за да се нагодите или промените във ваша полза статуквото. Те такива, като вас изгубили човешкия си облик явно ги мислят тези недомислици в законите и после докарват дълги лутания и страдания на хората. Да ви кажа, ако сте пред мен и ми бръщолевите тези глупости бих ви забил един в наглата физиономия за да се стреснете. И да знаете това най вероятно, ще ви помогне да видите света с други очи. :)
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот Melly » 14 Май 2014, 11:12

Да но нашия имот, който закупихме от държавата е 520кв. м. а сега заради грешките е станал на 499 кв. м. А когато го взехме с Отстъпеното право платихме 540кв. м.

Това е същественото, което юзър "Емонски" (бел. моя) не може да "вдене". Прав/а сте, nedbmw69, че епистоларните му излияния създават усещане у вас за душевна нечистоплътност... Толкова много се е възвисил в собствените си очи, че... няма сила, която да го "приземи".
Сега, по същество.
Засегнато ви е правото на собственост и защитата му е по съдебен ред. Обърнете се към колега и той ще предприеме нужното след като се запознае в детайли с фактологията и документите ви за собственост.

Успех!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 14 Май 2014, 11:34

Аз така и не разбрах - мястото ли е платено, (и ако "да" - кое място - поземленият имот, или урегулирания такъв?) или правото на строеж върху него?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Май 2014, 11:53

vdggbg написа:Аз така и не разбрах - мястото ли е платено, (и ако "да" - кое място - поземленият имот, или урегулирания такъв?) или правото на строеж върху него?

Отговорът на въпроса ти е от компетентността на адвокат.
Целта на този форум е на питащите да бъдат давани насоки. Подробностите по казуса са дадени в достатъчна степен. Който разбрал - разбрал. Който не е разбрал - здраве да е.
Както писах по-горе, подробностите ще са обект на изследване от юрист, и то от действащ такъв с адвокатска правоспособност, извън този формат.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2014, 12:04

Melly написа:.... Толкова много се е възвисил в собствените си очи, че... няма сила, която да го "приземи"....

Melly, нали знаеш! Това аз наричам "поглед от моята камбанария", следователно в мисловен и душевен аспект за МЕН там е центъра на битието. Погледнато от същата тази камбанария обаче трябва да призная, че извадката ти от поста на nedbmw69 е от съществено значение за посоката в която следва да се търси решението на поставения от него/нея казус.
Какво да се прави? Друг юзър веднъж ме категоризира като "сенилен старец" и точно тук бих искал да обърна внимание на nedbmw69 относно това, че ако ми забие един и т.н. има голяма вероятност да ме лиши от живот. След този момент за мен е все едно, но споменът за " моята камбанария" ще остане да живее и след това.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация