начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Искане за съгласие за сключено застрояване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искане за съгласие за сключено застрояване

Мнениеот honey_honey » 20 Юни 2014, 13:57

Здравейте, интересувам се от следния проблем. 6 имота, свързани посредством сключено застрояване. 5 от 6-тте са съборени, останал е само 6-тия имот/моят/. Разбрах обаче, че новото застрояване няма да е сключено, а ще има нов план. До мен точно ще се поставя от готовите къщи.
Питането ми е - трябва ли да останалите собственици да искат съгласието ми за този нов архитектурен план/всеки имот е с отделно УПИ/? Аз лично няма да строя, но ми е важно да знам какво ще се строи все пак около мен, което няма да е същото, както преди.
Извинявам се, ако съм поставила неясно питането си, но ако разбирах, нямаше да питам.
Благодаря за всеки отговор!
honey_honey
Нов потребител

Re: Искане за съгласие за сключено застрояване

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2014, 14:44

Ако застрояването е с височина над 10м., никой няма да иска съгласие от никого. Ако не си/сте съгласен/на. Можете да обжалвате ПУП когато Ви го обявят, можете да възразите. Ще уважат възражението Ви само ако сте открили нарушение на закона - иначе не!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот honey_honey » 20 Юни 2014, 15:26

julyanvonemona написа:Ако застрояването е с височина над 10м., никой няма да иска съгласие от никого. Ако не си/сте съгласен/на. Можете да обжалвате ПУП когато Ви го обявят, можете да възразите. Ще уважат възражението Ви само ако сте открили нарушение на закона - иначе не!

преди къщите са били на по 2 жилищни етажа с покрив.всичките свързани на калкан. сега до мен в съседния имот ще се поставя готова къщичка, около 40 квм. , едноетажна. няма да е свързана на калкан с мен. след като няма да е свърана с моят имот, не се налага да давам разрешение за поставянето на тази готова къщичка, правилно ли рабирам?
и още, необходимо ли е разрешение от общината за промяна -преди е имало двуетажна сграда , свързана с моя имот, а сега ще е съвсем различно.

много се извинявам ако не се справям с обясненията.
honey_honey
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2014, 15:54

Идете в общината и помолете да ви направят справка от ПУП- плана за застрояване не от кадастъра или кадастралната карта, а повтарям от плана за застрояване. Ако том е посочено че къщите са ви на калкан, значи съседът ви няма право до строи самостоятелно освен по реда на чл.чл. 49 и 50 ЗУТ иначе строежът му по смисъла на чл.225 (2) т.1 ЗУТ ще е незаконен независимо че общината може да му е издала разрешение за строеж.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот honey_honey » 20 Юни 2014, 16:04

julyanvonemona написа:Идете в общината и помолете да ви направят справка от ПУП- плана за застрояване не от кадастъра или кадастралната карта, а повтарям от плана за застрояване. Ако том е посочено че къщите са ви на калкан, значи съседът ви няма право до строи самостоятелно освен по реда на чл.чл. 49 и 50 ЗУТ иначе строежът му по смисъла на чл.225 (2) т.1 ЗУТ ще е незаконен независимо че общината може да му е издала разрешение за строеж.

Безкрайно съм ви благодарна за ценната информация!
honey_honey
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2014, 17:19

Ако по бъдещ план за застрояване се предвижда свободно такова, то къщата Ви губи устройственият си статут, с всички последствия от това.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот honey_honey » 20 Юни 2014, 18:11

emilgrigorov написа:Ако по бъдещ план за застрояване се предвижда свободно такова, то къщата Ви губи устройственият си статут, с всички последствия от това.

извинете пълната ми неграмотност, но изобщо не разбирам изречението.

къде и кое да е свободно??? и защо моята къща да губи устройствен статут? тя си е на мястото си. останалите имоти бяха съборени.
honey_honey
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2014, 18:33

emilgrigorov написа:Ако по бъдещ план за застрояване се предвижда свободно такова, то къщата Ви губи устройственият си статут, с всички последствия от това.

От малкото казано по темата, надушвам че става въпрос за малък град от типа на Трявна или Асеновград например или за запазен център на голям град, какъвто е Пловдив или Варна например където в кварталите от преди 09.09.1944г. се е запазило свързаното застрояване и във връзка с това в плана за застрояване (застроителния план) веригата от къщи в тесните имоти от около по 250-300кв.м. са дадени в тъмнокафяв цвят свързано със запазващ се характер и начин на застрояване, така че горният ти пост emilgrigorov едва ли отразява вярно предположение.
Г-жо honey_honey съгласно закона начина на застрояването в УПИ е свободно или свързано. "Свободно" е тогава, когато сградите са на разстояние от страничните регулационни граници, а "свързано" е тогава когато сградите са на калкан.
Г-н emilgrigorov иска да каже, че ако по плана на застрояване обратно на съществувалото положение сега застрояването е дадено свободно, то Вие ако се наложи да строите отново ще трябва да се дръпнете от страничните регулационни граници на някакво разстояние - в зависимост от определената пак там височина ("характер" на застрояването). Заварената Ви сграда никой не може да пипа, освен ако я отчужди при условията и по реда на предвидения в закона ред.
И още нещо! Проверете по плана за регулация, какво се предвижда в имота Ви и ако е нещо написано с червени букви и линии ми се обадете на лични съобщения.
PS Очаквам в темата да вземе участие една доктринер/ица и да развие под-тема със заглавие "значение и смисъл на lex.bg".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация