- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преместване на жици средно напрежение от имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Преместване на жици средно напрежение от имот
Здравейте,
На път съм да закупя имот в регулация. През единия му край минават жици средно напрежение (20КV). Срещнах на едно място, че такъв далекопровод е незаконно да минава през места в регулация, а трябвало да минава поне на метър отстояние от регулационната карта на града. Истина ли е това? Кабела минава през още 3-4 имота с построени къщи в тях. Възможно ли е да се подаде молба за преместване (терена позволява да се премести на улицата и да стане подземен кабел) и длъжно ли е електроснабдителното дружество да я одобри?
Благодаря предварително за мненията!
На път съм да закупя имот в регулация. През единия му край минават жици средно напрежение (20КV). Срещнах на едно място, че такъв далекопровод е незаконно да минава през места в регулация, а трябвало да минава поне на метър отстояние от регулационната карта на града. Истина ли е това? Кабела минава през още 3-4 имота с построени къщи в тях. Възможно ли е да се подаде молба за преместване (терена позволява да се премести на улицата и да стане подземен кабел) и длъжно ли е електроснабдителното дружество да я одобри?
- raxeto
- Нов потребител
Re: Преместване на жици средно напрежение от имот
Молба винаги може да се подаде, но не винаги ще бъде удовлетворена.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Да въпроса е колко често одобряват такива молби и има ли условия, при които са длъжни да ги одобрят.
- raxeto
- Нов потребител
raxeto написа:Здравейте,
На път съм да закупя имот в регулация. През единия му край минават жици средно напрежение (20КV). Срещнах на едно място, че такъв далекопровод е незаконно да минава през места в регулация, а трябвало да минава поне на метър отстояние от регулационната карта на града. Истина ли е това?
Това сигурно сте го прочел(а) в някой форум. Не е вярно.
raxeto написа:Кабела минава през още 3-4 имота с построени къщи в тях. Възможно ли е да се подаде молба за преместване (терена позволява да се премести на улицата и да стане подземен кабел) и длъжно ли е електроснабдителното дружество да я одобри?
Не трябва да е молба, а проект за преместване. Електроснабдителното дружество ще го съгласува (евентуално), а общинската или областната администрация ще го одобри, и ще издаде разрешение за строеж - тогава съоръжението може да се премести, но - за сметка на възложителя (т. е. на собственика на имота, от който ще се мести).
-
vdggbg - Активен потребител
Съвсем не е така. Действа законова забрана за преместване на този вид съоръжения по молба на собственик на имот, през който минават жици. Това е положението.
-
Melly - Старши потребител
Преместването е сложно нещо, но при определени условия можеш да искаш обезщетение/наем.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Ами мен по-скоро ме интересуваше как става преместването, защото не ми пречи толкова за строеж, жиците са в единия край, а имота е голям. Притесняват ме по-скоро електромагнитните вълни как ще влияят на здравето ми, затова си мисля, че би било добре да се преместят тези жици ако има такава възможност.
Благодаря ви за отговорите
Благодаря ви за отговорите
- raxeto
- Нов потребител
Melly написа:Съвсем не е така. Действа законова забрана за преместване на този вид съоръжения по молба на собственик на имот, през който минават жици. Това е положението.
Така е само ако изхождаш от презумпцията че далекопровода е законно построен, а както се пее в песента "...а дали е така кой ще ми каже..."
-
julyanvonemona написа:Melly написа:Съвсем не е така. Действа законова забрана за преместване на този вид съоръжения по молба на собственик на имот, през който минават жици. Това е положението.
Така е само ако изхождаш от презумпцията че далекопровода е законно построен, а както се пее в песента "...а дали е така кой ще ми каже..."
Не ми се мяркай, незнайко.
С мен не ти е позволено да спориш, ясно?
Последна промяна Melly на 26 Юни 2014, 15:30, променена общо 1 път
-
Т.е. ако е законно построен не мога да го преместя дори за моя сметка, така ли? Как мога да проверя дали е законен или не?
- raxeto
- Нов потребител
raxeto написа:Т.е. ако е законно построен не мога да го преместя дори за моя сметка, така ли? Как мога да проверя дали е законен или не?
Не е хич просто. Трябва да се види кога е строен и дали за него има издадено разрешение за строеж относимо към закона действал по време на изграждането му. Общо взето ровене из архиви.
Най- общо ако е в провинцията 20 киловолтовите далекопроводи са строени края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, но това не е правило.
-
raxeto написа:Здравейте,
На път съм да закупя имот в регулация. През единия му край минават жици средно напрежение (20КV).
Хич не се занимавайте с този имот. Ще си навлечете куп главоболия, загуба на време и финикийски знаци, пръснати по ентусиасти омайващи подобни клетници с вЪпиющата нужда да се "ровят по архиви". Удар в празно пространство се нарича това упражнение.
-
Melly написа:....С мен не ти е позволено да спориш, ясно?...
Моя музо Melly.Пази си нервите ще ти трябват!
-
Melly написа:Съвсем не е така. Действа законова забрана за преместване на този вид съоръжения по молба на собственик на имот, през който минават жици. Това е положението.
По принцип си права, Мели, но - само по отношение на реституирани имоти - бивша държавна собственост. Не знаем дали въпросният имот попада в тази категория.
-
Мисля че имота не е реституиран, наследствен си е
- raxeto
- Нов потребител
Ами - чудесно, тогава. Прави се ПУП, със схеми по чл. 108 от ЗУТ към него, според които трасето се измества там, където на Вас Ви харесва, после се съгласува, одобрява, влиза в сила, и т. н. На базата на него се прави проект за изместване, съгласува се, одобрява се, и се издава разрешение за строеж. После се извършва преместването, както си му е редът, и така новопреместеният провод се въвежда в експлоатация - и готово!
-
Да Но това винаги за моя сметка, така ли? Някак нередно ми се вижда средно напрежение да минава над главите на хората и през дворовете им в цял един квартал. Затова попитах дали няма възможност енергийното дружество да си поеме преместването и закопаването на кабелите.
- raxeto
- Нов потребител
Има, що да няма такава възможност... Ако кумът Ви е шеф на ЕРД, и е загрижен за здравето на кръщелника, примерно - що не? Но, май, Вие питате за задължение, не за възможност - и тук се налага малко да Ви разочароваме...
-
Да, благодаря. Поне ще знам ако се заженя от къде кум да търся
- raxeto
- Нов потребител
raxeto написа:Да, благодаря. Поне ще знам ако се заженя от къде кум да търся
-
22 мнения