- Дата и час: 28 Ное 2024, 07:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Височина на производствена сграда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Височина на производствена сграда
Някой може ли да ме насочи къде да прочета има ли изисквания за височината на производствено помешение. Става въпрос за шивашко предприятие.
- marianagramatikova
- Нов потребител
Re: Височина на производствена сграда
Няма ограничения, определени с нормативен акт. Изхожда се от "санитарно-хигиенните, и противопожарни изисквания", а също и от "добрата производствена практика" (разни евродирективи, ако има такива) - каквото и да значи това. Проектантите в повечето случаи ползват Нойферт, или Греченлиев - но не е задължително.
-
vdggbg - Активен потребител
Технологът е този, който трябва да Ви каже каква височина се изисква по технологични изисквания- необходима височина за машините и др. подобни.
Допълнително водещият проектант (обикновено е архитекта) трябва да съобрази тази височина с предвидените други инсталации, основно въздуховоди, кабелни скари и т.н., които се предвиждат от съответните специалности и да координира работата на всеки от тях така, че да се осигури необходимата по технологията височина. Защото обикновено всеки от тях гледа само собствената си инсталация.
Иначе общи норми за височина на производствени помещения няма.
Допълнително водещият проектант (обикновено е архитекта) трябва да съобрази тази височина с предвидените други инсталации, основно въздуховоди, кабелни скари и т.н., които се предвиждат от съответните специалности и да координира работата на всеки от тях така, че да се осигури необходимата по технологията височина. Защото обикновено всеки от тях гледа само собствената си инсталация.
Иначе общи норми за височина на производствени помещения няма.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Технологът е този, който трябва да Ви каже каква височина се изисква по технологични изисквания- необходима височина за машините и др. подобни.
Става въпрос за шивашки цех - там хората (жени, главно - да ме опази Господ от обвинения в сексизъм) работят наведени, сведени, приведени, и т. н - от технологични съображения сигурно и метър и половина височина ще стигне... По стечение на обстоятелствата - познавам такъв технолог - магистър, текстилен инженер, и пр. Но - няма печат за ППП (което ни отпраща към една друга тема, отпреди известно време...)
-
Не е точно така. Преди доста години правих шивашки цех, имам спомени, че някои от машините имаха едни елементи, стърчащи нагоре, отделно всички машини се захранваха с електричество от кабелни скари по тавана, които също няма как да са на метър и половина височина. Имаше и вентилационна система, над скарите. Та оттук по малко, оттам по малко, то се събира.
А технологът наистина е доста важен в такива проекти. Сега точно монтират машините в един мой обект, май технологът е на път да "опере пешкира", както се казва. Защото поради негови данни в проекта, които не са били съвсем коректни, трябва да се променят основни трасета и предпазители в ел. инсталацията. Та възложителят задава простия въпрос- кой ще плаща за това? Никак не се интересува от броя и вида на печатите, нито от титлите "бакалавър", "магистър" или "доктор" на технолога.
А технологът наистина е доста важен в такива проекти. Сега точно монтират машините в един мой обект, май технологът е на път да "опере пешкира", както се казва. Защото поради негови данни в проекта, които не са били съвсем коректни, трябва да се променят основни трасета и предпазители в ел. инсталацията. Та възложителят задава простия въпрос- кой ще плаща за това? Никак не се интересува от броя и вида на печатите, нито от титлите "бакалавър", "магистър" или "доктор" на технолога.
- bgarch
- Потребител
Хубаво де - не може ли човек да се пошегува? Наистина ли смяташ, че сериозно посочих височина от метър и половина? Естествено, че трябва повече - хора с подходящ ръст, доколкото ми е известно, се въдят само в дебрите на Африка... (това пак беше шега). Както и да е - въпросът беше, че технологът си е технолог - но не е проектант, отговорен по смисъла на ЗУТ и ЗКАИИП - просто никъде не е "разписан" като такъв. Сгрешил, казваш - добре, и какво правим оттук нататък?
-
vdggbg написа:технологът си е технолог - но не е проектант, отговорен по смисъла на ЗУТ и ЗКАИИП - просто никъде не е "разписан" като такъв
Това пък откъде го измисли? Има си проектна част "Технологична" с проектант по смисъла на ЗУТ и ЗКАИИП. С всички отговорности на проектант. За справка- "разписан е" в чл. 3, ал. 1, т. 4 от Наредба № 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.
А защо смяташ, че не съм разбрал шегата? И не съм ти отговорил в същия тон.
vdggbg написа:Сгрешил, казваш - добре, и какво правим оттук нататък?
Ами нищо не правим. Просто строителят тегли чертата и дава оферта на стойност 9500 лева за подмяна на въпросната инсталация. Възложителят иска тези пари да се платят не от него, а от този, който е сгрешил.
- bgarch
- Потребител
Височината идва и от възможността да осигуряване на равномерно и достатъчно осветление. Не можеш да накичиш лампи на 1.90 и да получиш достатъчна равномерност на осветеността.
После идват и пожарникарите, които искат мин. 2 метра светла височина по пътищата за евакуация (каквито ще се явяват пътеките между работните места). Демек ... ако има някви въздуховоди, инсталации и т.н. по тавана веднага отиваш на поне 2.40.
Не знам дали има някакви нормативни изисквания за определена площ и обем за всеки работник.. не се сещам, ма знам ли ... и ако имаш мин 4 квадрата и мин 10 кубика ... височината автоматично ти става 2.50.
После идват и пожарникарите, които искат мин. 2 метра светла височина по пътищата за евакуация (каквито ще се явяват пътеките между работните места). Демек ... ако има някви въздуховоди, инсталации и т.н. по тавана веднага отиваш на поне 2.40.
Не знам дали има някакви нормативни изисквания за определена площ и обем за всеки работник.. не се сещам, ма знам ли ... и ако имаш мин 4 квадрата и мин 10 кубика ... височината автоматично ти става 2.50.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Височината идва и от възможността да осигуряване на равномерно и достатъчно осветление. Не можеш да накичиш лампи на 1.90 и да получиш достатъчна равномерност на осветеността.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
marianagramatikova Няма единна норма за височина на производствено помещение. Съществуват много норми в зависимост от технологията която ще се случи в производственото помещение. За шивашки цех е едно, за галваничен цех друго и ectr.и ectr. bgarch и vdggbg. Проектант по част технологична разбира се че има и разбира се че в повечето технологии, особено в химическата (във всичките и разновидности) промишленост той по дефиниция е водещият проектант. Така е по зелия свят, така беше и у нас, доколкото имахме някакви претенции за индустриалност.
Като резюме поддържам казаното от колегата bgarch, а именно:
Като резюме поддържам казаното от колегата bgarch, а именно:
bgarch написа:.....Иначе общи норми за височина на производствени помещения няма......
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|