- Дата и час: 28 Ное 2024, 08:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус свързан с отстъпено право на строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Казус свързан с отстъпено право на строеж
Здравейте!
Имам следният казус:
През декември 2008г. сключих Договор с Кмета на Общината за отстъпено правно на строеж на пристройка към съществиваща моя сграда на Общински поземлен имот. Платил съм правото по данъчна оценка и вскички необходими документи. Близък от Гл. Архитект на Общината ми изготви проекта за сградата. Архитектурен Съвет ми одобри проекта. Това стана за 3 години. След още една ми дадоха Разрешително за строеж, но същото беше отменено от РДНСК, понеже одобреният ми проект не е бил според някакви изисквания и не ми е бил изготвен ПУП. Това вече беше на четвъртата година от подписаният договор. Започна изготвянето на ПУП. Всяка седмица в деня в който идва Гл. Архитект (един ден в седмицата) съм там да питам до къде е стигнало изготвянето на ПУП. Съответно нещо се прави, но е много сложно и се бави. МЕждувремено вече има нови изисквания и вскички Становища към "БТК", "ЕНЕРГО ПРО" и 10 други се плащат наново. Наново се заплаща и промяна в проекта, понеже не бил изготвен какво трябва и е платена преди това цялата сума за него, а квадратурата не се увеличава, напратив даже се намалява. През декември 2013г. получавам писмо от Кмета на Общината, че 5 г. са минали и правото на строеж е погасено. Реално аз нямах право на строеж! Не са ми изготвени необходимите документи и не ми е дадено Разрешително за строж. Съгласно чл. 67 от ЗС правото на строеж се погасява след 5г. ако не е изградена сградата. Въпросът ми е кога започва да тече срока от 5г. на това отстъпено право на строеж? От подписване на Договора с Кмета на Общината или с издаване на Разрешително за строж? Как може да изтече едно право строеж като реално е нямало възможност на отпочне строителството? И другият ми въпрос е как да процедирам за да си потърся правата и да реализирам отстъпеното ми право на строеж.
Имам следният казус:
През декември 2008г. сключих Договор с Кмета на Общината за отстъпено правно на строеж на пристройка към съществиваща моя сграда на Общински поземлен имот. Платил съм правото по данъчна оценка и вскички необходими документи. Близък от Гл. Архитект на Общината ми изготви проекта за сградата. Архитектурен Съвет ми одобри проекта. Това стана за 3 години. След още една ми дадоха Разрешително за строеж, но същото беше отменено от РДНСК, понеже одобреният ми проект не е бил според някакви изисквания и не ми е бил изготвен ПУП. Това вече беше на четвъртата година от подписаният договор. Започна изготвянето на ПУП. Всяка седмица в деня в който идва Гл. Архитект (един ден в седмицата) съм там да питам до къде е стигнало изготвянето на ПУП. Съответно нещо се прави, но е много сложно и се бави. МЕждувремено вече има нови изисквания и вскички Становища към "БТК", "ЕНЕРГО ПРО" и 10 други се плащат наново. Наново се заплаща и промяна в проекта, понеже не бил изготвен какво трябва и е платена преди това цялата сума за него, а квадратурата не се увеличава, напратив даже се намалява. През декември 2013г. получавам писмо от Кмета на Общината, че 5 г. са минали и правото на строеж е погасено. Реално аз нямах право на строеж! Не са ми изготвени необходимите документи и не ми е дадено Разрешително за строж. Съгласно чл. 67 от ЗС правото на строеж се погасява след 5г. ако не е изградена сградата. Въпросът ми е кога започва да тече срока от 5г. на това отстъпено право на строеж? От подписване на Договора с Кмета на Общината или с издаване на Разрешително за строж? Как може да изтече едно право строеж като реално е нямало възможност на отпочне строителството? И другият ми въпрос е как да процедирам за да си потърся правата и да реализирам отстъпеното ми право на строеж.
- mesrin777
- Нов потребител
Re: Казус свързан с отстъпено право на строеж
Попаднал сте в кофти ситуация състояща се от многостепенни законови нарушения. Лично аз съм последният човек който формално ще Ви напише "Идете при адвокат!". Но в случая просто няма как да решите всичките се проблеми чрез познания придобити в този форум. С 8 думи, "налага се да водите няколко дела срещу общината" и да ги спечелите. Единственото което мога да Ви пожелая е да си намерите читав адвокат. На тези географски ширини читавите професионалисти в която и да е област на мирозданието са редки като астрономическите събития.В това издирване никой не може да Ви помогне освен Вие сам. Успех!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
"Многостепенни законови нарушения" - наистина добре казано, макар и не съвсем правилно от гледна точка на българската лексика...
По въпроса Ви, mesrin777, е налице онова, което се нарича "противоречива съдебна практика" - някои (но не всички) съдебни състави приемат, че може да има обективни обстоятелства, препятстващи упражняването на така учреденото право в определения преклузивен срок. Обаче - на първо място - на база на какво Ви е учредено ПС, след като чл. 180 от ЗУТ е категоричен: Правото на строеж в поземлен имот, се учредява в съответствие с влязъл в сила подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината (района) в предвидените от закона случаи. С други думи - няма ПУП (или виза, което в повечето случаи е едно и също) - няма и право на строеж.
Що се отнася до калпавия проект, който сте получил(а) от свързаното с одобряващия орган лице - вижте си договора за проектиране - шуробаджанащината си е шуробаджанащина, но нали сиренето е с пари?
Ей такива работи - наистина Ви е необходим читав адвокат - нещо средно между Пери Мейсън и Еркюл Поаро, с усета на мис Марпъл, и с категоричността на Самюел Спейд.
Желая Ви успех!
По въпроса Ви, mesrin777, е налице онова, което се нарича "противоречива съдебна практика" - някои (но не всички) съдебни състави приемат, че може да има обективни обстоятелства, препятстващи упражняването на така учреденото право в определения преклузивен срок. Обаче - на първо място - на база на какво Ви е учредено ПС, след като чл. 180 от ЗУТ е категоричен: Правото на строеж в поземлен имот, се учредява в съответствие с влязъл в сила подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината (района) в предвидените от закона случаи. С други думи - няма ПУП (или виза, което в повечето случаи е едно и също) - няма и право на строеж.
Що се отнася до калпавия проект, който сте получил(а) от свързаното с одобряващия орган лице - вижте си договора за проектиране - шуробаджанащината си е шуробаджанащина, но нали сиренето е с пари?
Ей такива работи - наистина Ви е необходим читав адвокат - нещо средно между Пери Мейсън и Еркюл Поаро, с усета на мис Марпъл, и с категоричността на Самюел Спейд.
Желая Ви успех!
-
vdggbg - Активен потребител
Правото на строеж -след влизане в сила на ПУП-а.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Правото на строеж -след влизане в сила на ПУП-а.
Прав сте emilgrigorov, ама за да влезе в сила ПУП-а, на mesrin777 му предстои сериозен съдебен екшън!А и не се знае текли ли са някакви срокове, пропуснати ли са и въобще...., а бе не е лесно!
-
mesrin777 написа:Близък от Гл. Архитект на Общината ми изготви проекта за сградата. Архитектурен Съвет ми одобри проекта. Това стана за 3 години. След още една ми дадоха Разрешително за строеж, но същото беше отменено от РДНСК, понеже одобреният ми проект не е бил според някакви изисквания и не ми е бил изготвен ПУП.
Каква я мислихме, каква стана...! Това- с близкия на гл. архитект проектант.
"Лошо, Седларов, лошо!"
- bgarch
- Потребител
.bgarch написа:...Каква я мислихме, каква стана...! Това- с близкия на гл. архитект проектант....
Това е масовата практика колега! Колкото и където и да пищим оправия няма! Единственият изход е заплахата от персонално нанасяне на вреди върху главният архитект. Аз лично постъпвам по този начин ползвайки инструментите на закона. След макар и доста продължителна борба дори и само 100 лв да му измъкнеш от джоба, главният архитект те запомня за винаги и е удивително учтив и разбран човек. Рискувайки да изпадна в спам ще спомена за един главен архитект на община, който подплашен от заплахи за физическа саморазправа си издейства разрешително и си купи пистолет "SIG-Sauer 226".Резултатът! Намериха го пребит с нанесени удари от собствения му пистолет захвърлен на 2-3 метра от него. Нямам представа дали това е повлияло върху поведението му. С мен се държи прилично още от преди тези събития.
-
mesrin777 написа:Започна изготвянето на ПУП. Всяка седмица в деня в който идва Гл. Архитект (един ден в седмицата) съм там да питам до къде е стигнало изготвянето на ПУП. Съответно нещо се прави, но е много сложно и се бави. МЕждувремено вече има нови изисквания и вскички Становища към "БТК", "ЕНЕРГО ПРО" и 10 други се плащат наново. Наново се заплаща и промяна в проекта, понеже не бил изготвен какво трябва и е платена преди това цялата сума за него, а квадратурата не се увеличава, напратив даже се намалява.
Мила родна картинка...!
Винаги съм съветвал клиентите си да разделят корупцията от реалната работа. Ако длъжностни лица са корумпирани, да заделят пари по фонд "корупция" и да плащат за нея, ако искат, но да не смесват двете неща- вършенето на работа да замества парите за корупция, "корупция на бартер", един вид. От това обикновено резултатът е подобен. Това е ярък пример за тази моя теза. Проектирането е работа, понякога много тежка, и не е лесно да се свърши от ояли се чиновници. Пък и трудно можеш да държиш сметка на гл. архитект защо ти бави проекта.
- bgarch
- Потребител
Първият път като ми издадохда Разрешително за строеж, беше с издадена Виза и на база проектирана сграда, както обясних по горе. ПУП не са ми правили и не знаех, че трябва да има. Визата вършеше същата работа. Четох в Гугъл Тълкователно решение на ВКС за това кога започва да тече срока на Отстъпеното право на строеж, а именно след издаване Разрешително за строеж, понеже от тази дата имаш реално възможност да си реализираш правото на строеж. Та въпросът ми е към кой съд да се обърда и да подам жалба по казуса?
- mesrin777
- Нов потребител
Точно в това е майсторлъка. Както казах и в предишния си пост има законови инструменти да го държиш отговорен. Нещо повече! Като сумираш времето на вероятното протакане и времето необходимо за огъване на волята му по съдебен ред, резултатът често пъти е по- малко време в полза на второто. Най-важното е, че те запомня и втори път като види името ти написано под проекта минаваш като експресен влак. Механистичното мислене на основната маса общинарско чиновническо съсловие е формирано по начин, че за да осъдиш местната власт си "много як". Изключение до някъде прави София, където поради голямата административна структура на НАГ при СО - главния архитект е ограден от бараж чиновници на които съгласно §1 ДР на ЗУТ са делегирани частични права от кмета Фандъкова. Същото се отнася и до самата Фандъкова по отношение нейните правомощия в ЗУТ, относно актовете по чл.129 и 135 (4) ЗУТ.bgarch написа:....Пък и трудно можеш да държиш сметка на гл. архитект защо ти бави проекта.
mesrin777 написа:Четох в Гугъл Тълкователно решение на ВКС за това кога започва да тече срока на Отстъпеното право на строеж....
Във връзка с горното и особено факта, че са Ви дали разрешение за строеж без съответно предвиждане в ПУП заради което органите на ДНСК съвършено основателно са го отменили, в едно исково производство можете да осъдите общината за сериозни суми и освен това да реализирате правото на строеж. Обаче както казах в самото начало посочихза това начинание ви трябва сериозен адвокат. Под "сериозен" разбирам човек чиито личностни характеристики" да са по високи от професииналните умения. При наличието а такива предпоставки дори и да не е голям специалист по материята, той или ще Ви откаже или като се заеме ще доведе нещата до благоприятен за Вас изход.
julyanvonemona написа:Но в случая просто няма как да решите всичките се проблеми чрез познания придобити в този форум.
-
bgarch написа:...Винаги съм съветвал клиентите си да разделят корупцията от реалната работа...
+1
А по отношение въпросът "Кой съд?", бих Ви препоръчал да си намерите адвокат, и той да разговаря с юрисконсулта на общината. Преди да се стига до евентуален съд.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Там е работа че на mesrin777 се очертава да води съдебни производства пред различни съдилища и правилната им последователност е изключително важна, както и взаимовръзката между решението на единия и другия съд. Да! Още в самото начало козах, че в случая трябва намесата на адвокат и повторих че чрез добити в този форум знания не става, но пък и още веднъж ще повторя че избора на адвокат в случая е от решаващо знчение.emilgrigorov написа:.....А по отношение въпросът "Кой съд?", бих Ви препоръчал да си намерите адвокат, и той да разговаря с юрисконсулта на общината. Преди да се стига до евентуален съд.
-
mesrin777 написа: ... Близък от Гл. Архитект на Общината ми изготви проекта за сградата...
Драги mesrin777,
тук се крие отговора на вашия въпрос кой ви е вкарал в това приключение.
Този професионалист е като отговорилите ви във форума дотук - не ви ли прави впечатление, че няма нито един юрист, който да вземе отношение по правен казус в правен форум?!
Пишат си разни почиващи (откакто няма строителство в Бг.) проектанти, които все още се надяват добрите стари времена за тях да се върнат - погледнете за колко време какъв брой постове са генерирали . Може ли ангажиран човек да пише толкова и какъв разбирач е щом има време да си дава мнението непрекъснато, без да му е искано.
Пазете се от близки на гл. архитект на общината и потърсете близък вам юрист (т.е. юрист, който ще защити само вашите, а не и на гл. архитект, права и интереси).
Естествено - юрист-специалист по ЗУТ!
Времето на проектантите и строителите отмина, дойде времето на юристите, работещи със ЗУТ, защото посочените професионалисти натвориха достатъчно конфликти и създават работа за нас!
- zelen
- Потребител
zelen написа:...Времето на проектантите и строителите отмина, дойде времето на юристите, работещи със ЗУТ, защото посочените професионалисти натвориха достатъчно конфликти и създават работа за нас!
Абе zelen стана ни ясно че си зелена глава, ама нека те попитам, като е дошло времето на "юристите работещи със ЗУТ" ,защо не си гледаш работата на юрист, а се мъчиш да правиш разбор и пропаганда всред постващите в този форум. Нали ти имаш работа, каква ти е грижата тогава?.....
-
zelen,
Някой пак не си е пил хапчетата.
П.П. По приказките му ще го разпознаеш. Само г`лей какво ще стане - хахахаааааааааааа.
Някой пак не си е пил хапчетата.
П.П. По приказките му ще го разпознаеш. Само г`лей какво ще стане - хахахаааааааааааа.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:....Някой пак не си е пил хапчетата.....
Други пък сами си говорят
-
Както са тръгнали нещата придобих повече опит от практикуващиите адвокати и май ще стана един адвокат по ЗУТ, първо да си реша моя казуси после ще видим
- mesrin777
- Нов потребител
mesrin777 написа:Както са тръгнали нещата придобих повече опит от практикуващиите адвокати и май ще стана един адвокат по ЗУТ, първо да си реша моя казуси после ще видим
Сакън! По ЗУТ е само Melly. Останалите ги избива!
-
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|