начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Изграждане на уличен водопровод - може ли да се избегне?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изграждане на уличен водопровод - може ли да се избегне?

Мнениеот latcho33 » 28 Май 2014, 12:56

Здравейте,

Собственик съм на имот в София, в.з Килиите. В имота от дълги години има електрозахранване на малка постройка. Имотът е водоснабден от уличен водопровод с диаметър Ф 32, като водата не е вкарана в постройката. За отклонението от уличния водопровод, захранващо имота, имам одобрен проект от средата на 80-те години.

Към момента работим върху проект на къща в имота. Изходните данни от Софийска вода не показват моето отклонение и ми нареждат да проектирам и изградя 25 метра уличен водопровод с Ф90, от който да захраня бъдещата постройка.

Въпросите ми са:

1. Възможно ли е да ползвам съществуващото отклонение ?
2. Ако не е възможно, то има ли процедура, по която Софийска вода (или общината) да изкупи вложената инвестиция за уличен водопровод и каква е тя?

Благодаря за съдействието!
latcho33
Нов потребител

Re: Изграждане на уличен водопровод - може ли да се избегне?

Мнениеот emilgrigorov » 28 Май 2014, 15:18

Със собствен водоизточник. Въобще не се занимавайте със Софийска вода.
Басейнова дирекция е на гърба на Булбанк. Режимът - уведомителен. Няма такси.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот latcho33 » 29 Май 2014, 06:47

Здравйете и благодаря за отговора!

Като цяло това е вариант, но ми се струва странен в конкретния случай, където имам чешма в двора. В ценово отношение той също не е по-евтин: сондажи, ходрофори и т.н а и геоложкото приучване показа, че скалата е на 7-8 метра под повърхността.

Поздрави
latcho33
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Май 2014, 16:01

Е, че кой Ви кара да правите сондажи, хидрофори ... ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот latcho33 » 30 Май 2014, 06:32

Разбирам,

Тоест, вашата идея е да уведомя басейнова дирекция и с уведомителното писмо и отказа на Софийска вода да подам документите за разрешително за строеж, а къщата в последствие да свържа към съществуващия водопровод.

Въпросът ми е : Когато се стигне до узаконяване на новия строеж и пускането му в експлоатация (акт 16) съществуващият водопровод счита ли се за "собствен водоизточник" от длъжностните лица?

Благодаря за отговорите!
Поздрави
latcho33
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 30 Май 2014, 16:25

1. Получавате изходни данни от Софийска вода;
2. Изходни данни от ДАГ за уличният водопровод;
3. Проект за уличен водопровод (етап до Ваше сградно отклонение) по части ВиК, ВОД (временна организация на движението), Пътна, ПБ, ПБЗ, Геодезия
4. Твърде често, в подобни случаи, трасето преминава през неотчуждени имоти. Придобиване право на преминаване през тези имоти, съответно - учредяване право на преминавана в полза на СО (Софийска вода)
5. Съгласуване на проекта с Пожарната (дано не поискат хидрант), с ХЕИ, ЧЕЗ, Улично осветление, Виваком, ДАГ, ЦГМ - СО, КАТ и пр. Договор за дарение на инфраструктура (дарявате водопровода на общината).
6. Одобряване на проекта от районната община и получаване на разрешение за строеж
7. Договор с лицензирана строителна фирма (за съответната категория и вид строеж)
8. Договор с надзорна фирма
9. Протокол за линия ниво, площадка, протокол за състоянието на улични настилки и тротоари и внасяне на депозит в общината, ... Изграждане. Възстановяване на улични и пътни настилки, удостоверено от общината.
10. Нанасяне в кадастър, ХЕИ - лаборатория, технически паспорт
11. Държавна приемателна комисия (предполагам, водопроводът е трета категория). Акт 16, Разрешение за ползване

Около година - две, и около 5 хиляди лева.

P.S. Самото сградно отклонение, водомерната шахта и водопроводът от шахтата до сградата са предмет на проектът за самата сграда и на строителното разрешение за нея. Отделно от написаното по-горе.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот latcho33 » 17 Юли 2014, 16:32

Решихме, дапродължим с варианта за собствен водоизточник.

След разговор с архитекта в общината се оказа, че няма да ми издадат разрешение за строителство само с уведомлението , че имам намерение да построя кладенеца, което се подава в басейнова дирекция. Преди са приемали този документ , но не и сега. В момент им трябва разрешението за ползване на кладенеца. Стандартната процедура е:

1. Подава се уведомлението. Придружено е със скица от кадастъра и документи за собственост. Ако в 7 дневен срок не ви потърсят от дирекцията, може да започнете изграждането.

2. След като се изгради кладенеца се подава Заявление, отново в басейнова дирекция с параметрите на кладенеца, като върху скица от кадастъра са отбелязани отстоянията от границите на имота. В 30 дневен срок трябва да се издаде разрешението за ползване на кладенеца.
/Никой не е споменавал, че някой от басейнова или който и да е ще инспектира дали този кладенец съществува: според архитекта в общината подобна проверка не се прави/
3. С разрешението от т2 и отказа на Соф. вода се подават документите за рарешително за строеж.

Това е към момента. Ще пиша допълнително, за да има цялостна картина
latcho33
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юли 2014, 18:51

latcho33 написа:Решихме, дапродължим с варианта за собствен водоизточник.
...Това е към момента. Ще пиша допълнително, за да има цялостна картина

По смисъла на §5 т.38 ДР на ЗУТ кладенеца е строеж и то от тези, за които не може да се приложи чл.151 ЗУТ. И ако към инвестиционния проект за основния строеж бъде инкорпориран и проект за кладенец няма как да Ви откажат РС или ако го направят ще действат в разрез със закона. В този смисъл познанията на главния архитект по ЗУТ, са частични - характерни за стандартен общинарски негодник.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 18 Юли 2014, 11:36

Кладенецът е строеж от шеста категория, допълващо застрояване - съгласно чл. 46 (1) от ЗУТ. За него не се изисква одобряване на проект, но се издава разрешение за строеж (чл. 147 (1), т. 1). Не подлежи на въвеждане в експлоатация (чл. 178 (2) от ЗУТ). Очевидно, става дума за регистриране на кладенеца, а не за разрешаване на ползването му - сигурно по реда на ЗВ, или някой подзаконов акт към него (чл. 148 (10) и (11) от ЗУТ).
Попитайте главния архитект дали не може да Ви издаде удостоверение за търпимост за сградното отклонение, след като е правено през 80-те години, след което искайте от Софийска вода да си коригират изходните данни.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Юли 2014, 11:57

vdggbg става въпрос за това че ако в проектна част част ВК на ИП, кладенеца фигурира в проекта, той ще е нседелима част от обекта. При това положение след като басейнова дирекция е уведомена няма на какво основание главният архитект да не одобри проекта ерго и да не издаде РС. Така или иначе самата сграда ще бъде въведена в експлоатация, а заедно с нея и водоснабдителното съоръжение. Идеята ти за УТ на съществуващия водопровод обаче е свежа и понеже главният архитект едва ли ще съобрази, че тази съществуваща чешма тъй като е в режим на търпимост не може да се "пристроява".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 18 Юли 2014, 19:20

Не става въпрос за "пристрояване" - съществуващата "чешма" представлява СВО по смисъла на водопроводните наредби, и строеж по смисъла на ЗУТ - тъй че, ако е търпим такъв, и с проекта се докаже, че удовлетворява изискванията на потреблението на новопредвидената постройка - няма проблем външната връзка да се посочи като съществуваща, и неподлежаща на подмяна. Преди две години имах такъв случай в Симеоново :D
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Юли 2014, 22:25

Добре но тази външна връзка във ВК-проекта трябвада я развиеш до сградна инсталация, а по този начин ти "присрояваш" незаконен обект.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юли 2014, 10:52

Външната връзка е до водомерната шахта, която да не пипа ;)

И в двата случая, обаче, ще се сблъска с бетоновата тиква на администратора. :lol:
Може би, най-лесно би било да извади разрешително за собствения водоизточник, по смисъла на Закона за водите, и после , в процес на строителство, да доказва търпимост на водопроводното отклонение.
Включването ва собствения водоизточник в общото Разрешение за строеж за сградата ми се струва разумно, и относително лесно разбираемо за Главния архитект.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юли 2014, 11:29

emilgrigorov написа:....и относително лесно разбираемо за Главния архитект.
От твоите уста в Божиите уши.
Имам обаче идея как "силово" главният архитект да бъде накаран да включи собственият водоизточник в инвестиционния проект, но за съжаление това означава поставилият темата отмъстително да бъде наблюдаван и почти никога един ден да не може да развие мрежа от чешмата (в случай че за нея бъде издадено УТ)на двора към сградната инсталация. И все пак може и да не съм прав, защото главният архитект е общинарски чиновник ерго - негодник, а преди всичко това означава мързелив, поради което в един момент ще му писне да се занимава с глупости.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Юли 2014, 18:41

Чешете си клавиатурите, гледам... За каква "мрежа от чешмата" иде реч? Нали говорим за водоснабдяване на имот - сградно водопроводно отклонение от уличната мрежа, не за захранване на конкретен консуматор, с изброена numerus clausus водочерпна арматура. Няма никакъв проблем съществуващо СВО в режим на търпимост да се използва по предназначение - стига да се докаже, че размерите, дебитът и напорът удовлетворяват изискванията за потребление.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Юли 2014, 21:24

vdggbg написа:... стига да се докаже, че размерите, дебитът и напорът удовлетворяват изискванията за потребление...

Предвид необходимото време и средства, пък и нерви по доказване ... евентуалните междусъседски пречки, очакваното общинарско "съдействие", действията и противодействията на ескплоатационното дружество ... струва ми се, че това е начинание за след Разрешението за строеж.
На този етап доказателствата са , че не става. Искат Ф90 , от ОТ до СВО, проекти, съгласувки, РС, акт 16 ... дарение на инфраструктура ...
Сам по себе си, 25 метра Ф90 не е кой знае какво. Трудностите са документални и административни. Там са и големите разходи, и времегубене.

Виждал съм доста водопроводни и канализационни мрежи в режим на търпимост. Не в София, разбира се.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Юли 2014, 21:36

Освен чисто техническите причини за които emilgrigorov е прав, че не става и по други причини също не става. Ако чешмата е в режим на търпимост, то тя продължава да е незаконен строеж, а като такъв тя не може да се "пристроява и преустроява" чрез удължаването и до сградна мрежа, просто няма как да стане, освен чрез ново незаконно строителство.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Юли 2014, 10:27

Аз съм виждал и немалко такива в София - но не за това иде реч.
Никой не говори за незаконно строителство - вътрешната водопроводна мрежа, включително дворната разводка до водомерната шахта ще се съгласува в рамките на производството по одобряване на строителните книжа за нова постройка - къща. Към проектната част ВиК ще се приложат изчисления, от които да е видно, че съществуващото СВО (не дворна чешма) удовлетворява потребностите на къщата, и не е необходима подмяната му. Разбира се, необходимо е да има открита партида в Софийска вода за съществуващото отклонение - нещо, което и досега не става ясно от обясненията.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Юли 2014, 10:27

Аз съм виждал и немалко такива в София - но не за това иде реч.
Никой не говори за незаконно строителство - вътрешната водопроводна мрежа, включително дворната разводка до водомерната шахта ще се съгласува в рамките на производството по одобряване на строителните книжа за нова постройка - къща. Към проектната част ВиК ще се приложат изчисления, от които да е видно, че съществуващото СВО (не дворна чешма) удовлетворява потребностите на къщата, и не е необходима подмяната му. Разбира се, необходимо е да има открита партида в Софийска вода за съществуващото отклонение - нещо, което и досега не става ясно от обясненията.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2014, 12:53

Колега vdggbg, по начало ако дворната "разводка заедно с чешмата е в режим на търпимост то тя е незаконен строеж. Съглесно чл.149 (7) Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен.. в това отношение режимът на търпимост за незаконното строителство не прави изключение, а по смисъла на §5т.38 ДР на ЗУТ водаопроваодната инсталация дали е в сграда или не, си е строителство парекселанс.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация