- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прехвърляне на право на строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
прехвърляне на право на строеж
Притежавам1/3 част от правото на надстройка. Вече съм на възраст и не бих могъл да го осъществя-физически и материално.По какъв начин мога да го предоставя на сина си.
- petrov1
- Нов потребител
Re: прехвърляне на право на строеж
petrov1 написа:Притежавам1/3 част от правото на надстройка. Вече съм на възраст и не бих могъл да го осъществя-физически и материално.По какъв начин мога да го предоставя на сина си.
Начинът е един единствен - чрез сделка в изискуемата форма на нотариален акт и адвокат.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:petrov1 написа:Притежавам1/3 част от правото на надстройка. Вече съм на възраст и не бих могъл да го осъществя-физически и материално.По какъв начин мога да го предоставя на сина си.
Начинът е един единствен - чрез сделка в изискуемата форма на нотариален акт и адвокат.
+1
Правото на надстрояване е ограничено вещно право и подобно на правото на собственост се прехвърля възмездно или безвъзмездно, в нотариална форма. Вземате релевантни документи (НА на имота, който ще се надстроява, удостоверение за наследници, др.) и отивате при адвокат, който ще изготви проект за нотариален акт. После се отива (заедно със сина) при нотариус.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
petrov1 написа:Притежавам1/3 част от правото на надстройка. Вече съм на възраст и не бих могъл да го осъществя-физически и материално.
Да не би с напредване на възрастта правото на надстрояване да е изтекло по давност?
- bgarch
- Потребител
Мислих да не влизам в тази тема, отговорите по която представляват "технологичен урок" за това, как се внушава необходимост от ходене при адвокат, но понеже все пак става въпрос за строителство се "присетих" (страхотна сравнително нова дума),че с напредването възрастта на petrov1 независимо дали правото на строеж се погасява по давност или не, възрастта на сградата предмет на евентуалното отстъпване право на строеж също напредва. Затова преди да ходи в канторите на адвоката и нотариуса съветвам petrov1 да отиде при архитект, за да прецени дали сградата може физически да понесе желаното надстрояване или пристрояване
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
ПРИЗОВАВАМ АДВОКАТИ И АРХИТЕКТИ КЪМ ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ И НИКАКВИ ЛИЧНОСТНИ НАПАДКИ ЕДИН КЪМ ДРУГ
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ТЕМАТА В КОЯТО ПИШЕТЕ
moderator
-
consultant - Младши потребител
consultant написа:ПРИЗОВАВАМ АДВОКАТИ И АРХИТЕКТИ КЪМ ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ И НИКАКВИ ЛИЧНОСТНИ НАПАДКИ ЕДИН КЪМ ДРУГ
consultant За да сте moderator тук, при всички случай Вие сте юрист и след като това е така, със сигурност сте открили че прояви на неуважение от страна на на която и да е от двете споменати от Вас професии към другата не съществува! Ако на някой така му изглежда - това както често обичам да казвам е "друга бира". Правото на строеж е тема чиито предмет в житейски план е свързана със строителството, така че никой от постващите тук не е излезнал извън темата . Що се касае до внушенията които ние всички правим в тази тема, те носят позитивен характер не се забранявт от никого. Все пак Ви благодаря за предупреждението. Аз го приемам като превантивна мярка!
-
Виждам, че са се появили някакви спорни моменти и идеи за противопоставяне на професии и т.н., та затова и аз влезнах в темата да направя някои уточнения. До момента на питащия ясно и точно е отговорено какъв е редът за прехвърляне на правото на строеж, а именно - с НА пред нотариус. Относно техническия момент и възможността дадена сграда да понесе желаното надстрояване и пристрояване, има изрична норма в ЗУТ във връзка с годността на строежите и амортизацията им във времето, има специални норми и относно прехвърлянето на право на строеж в чл.181 - 183 от ЗУТ. Смятам, че в тая тема няма никакво противопоставяне, въпросът на питащия е поставен на различна плоскост, а именно - архитектите са се опитали да установят дали правото му е погасено по давност, съответно каква би била техническата поносимост на постройката във връзка с желаното пристрояване или надстрояване, а юристите - как реално да бъде извършено разпореждането с правото на строеж, което не изключва проверката относно всички изискуеми документи, спазване на относимите норми и отговор на въпроса дали правото му е погасено по давност. Въпросът за погасяването на ВПС по давност е юридически, така че отговорът му следва да се търси от колега юрист.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:....Въпросът за погасяването на ВПС по давност е юридически, така че отговорът му следва да се търси от колега юрист.
-
Което не прегражда пътя по него да се произнесе и служител на БДЖ.[/quotjulyanvonemona написа:nk7702n написа:....Въпросът за погасяването на ВПС по давност е юридически, така че отговорът му следва да се търси от колега юрист.
Минимум!Тук хора искат сами да си водят делата, ама с питане за всяко нещо. На мен лично са ми се хвалили, как архитекти и други подобни, хич даже не им трябват.Те сами си начертали, както искат да им е къщата и си я построили.Лекари ми са се оплаквали, че болните и на тях акъл дават. Та неуважението е посъвместно, но не между специалистите в различни области. В повечето случаи нещата са комплексни и юристът трябва да е половин архитект, а архитектите обратно, защото той клиентът обикновено на един не иска да плати, какво остана да го накараш да отиде при двама, всеки за своята област да те консултира.
- sunrise
- Активен потребител
Ние Ги учим така, ние. Винаги се стремя да намеря мярата, когато коментирам по въпроси на питащи, но едва ли винаги успявам. В някои случаи е лесно, в други - не.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|