начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покрив на усвоен балкон - ЕС или не?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покрив на усвоен балкон - ЕС или не?

Мнениеот neviva » 31 Авг 2014, 14:28

Здравейте!
Имаме следния проблем в нашия вход и моля за помощ!
Почти всички апартаменти от едната страна на кооперацията са си усвоили балконите. Собственикът на апартамента на последния етаж иска ЕС да поеме ремонта на протеклия покрив на усвоения от него балкон.
В нотариалните актове на апартаментите е вписано, че те се състоят от спалня, хол, кухня, сервизни помещения и съответните таван и мазе. Балкони там въобще не са споменати.

От другата страна се падат кухните на малки апартаменти, като собственикът на апартамент от партерния етаж решава да я разшири и изнесе навън към двора... и я разширява с 4 кв.м. Лее бетон, арматури и т.н. Всички над него надстрояват и разширяват кухните си. Отново собственикът на апартамента на последния етаж иска ЕС да поеме ремонта на протеклия му покрив на незаконно разширената кухня. По проект на кооперацията старите кухни са се падали под общия покрив, който естествено е ЕС и за който никой не отказва да дава пари за ремонт.

Един от съседите бута комин в кухните без да вземе подписите и съгласието на съседите под него... Майсторите му не го запечатват, а само му лепят картон отдолу... Сега иска ЕС да му плати изработката и монтажа на шапка на комина, за да не му тече и да не му избиват петна по тавана на апартамента.

И последното ми питане е кой заплаща подмяната на капандурите на таванските помещения, след като таваните и мазетата са включени в нотариалните актове на всеки собственик? ЕС или индивидуално трябва да се плащат, защото не всички тавани имат капандури...

Моля за вашите мнения и обосновки, защото всеки иска ЕС да плаща за всевъзможни ремонти, а не съм сигурна конкретно в тези 4 случая редно ли е да се събират пари от всички живущи :?
Последна промяна neviva на 31 Авг 2014, 18:09, променена общо 2 пъти
neviva
Нов потребител

Re: Покрив на усвоен балкон - ЕС или не?

Мнениеот barakuda » 31 Авг 2014, 17:38

Пише се кОмин. Иначе на всички въпроси отговорът според мен е един - да се оправят. Тук няма общи части. На следващия, написал кумин, няма да му отговарям.
barakuda
Потребител

Мнениеот neviva » 31 Авг 2014, 18:01

barakuda написа:Пише се кОмин. Иначе на всички въпроси отговорът според мен е един - да се оправят. Тук няма общи части. На следващия, написал кумин, няма да му отговарям.

Извинявам се за грешката и си посипвам главата с пепел :oops: кОмин е разбира се... много пъти копирах, редактирах поста и не съм догледала, надявам се да нямам други технически грешки.
Благодаря много за мнението и вниманието!
neviva
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Авг 2014, 19:50

Тук комай само за правописа могат да ти дадат съвет.
Иначе си живеете весело във вашия вход. Ако ти си додоуправител още утре казваш на този с балкона да си маха покрива или да си го оправя сам, а на другия с комина да купува подходящи тухли и да почва да зида, защото след една седмица ще извикаш пожарникари да го приемат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот arammiss » 03 Сеп 2014, 15:06

Здравей, Neviva. Това с кухните, при условие че те самите са разширени незаконно и се прави конструктивно изменение на сградата, съответно без разрешение за преустройство (понеже това всъщност е точно такова) или поне "от кумова срама" едно разрешение за ремонт може да ви изкара бела някой ден. За покрива незнам, но докато умувате тези казуси септември ще дойде и с него и дъжда - ако си го правите с ваши пари не е ли най - разумно да съберете пари от всички и да извършите подмяна на керемиди, подмазване на капаци и прочие, или каквото там сте наумили да правите ?
Относно капандурите след като тавана е включен в нотариалният акт не е ли най - правилно според теб, на който е тавана да си направи капандурата?

Поздрави и с най - добри чувства :)
arammiss
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Сеп 2014, 09:39

neviva написа:Здравейте!
.............................
Почти всички апартаменти от едната страна на кооперацията са си усвоили балконите.............

С други думи почти всички апартаменти вследствие незаконно по смисъла на чл.225 (2)т. 2 ЗУТ строителство са присъединили балконите си към апартаментите си (защото имам увереността че за тази строителна по смисъла на §5 т.38 ДР на ЗУТ дейност строителни книжа не са издавани. Няма как за притежателя на последният етаж да е различно. Е как тогава за ремонта на един незаконен строеж ще се изисква намесата на ЕС която на всичкото отгоре да заплати такъв ремонт.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2014, 10:05

Моля за вашите мнения и обосновки, защото всеки иска ЕС да плаща за всевъзможни ремонти, а не съм сигурна конкретно в тези 4 случая редно ли е да се събират пари от всички живущи :?

До тук не прочетох обосновки по поставения въпрос, а само "обсъждане", т.е. раздумки, казано на разговорен език.
Към питащата - Не е редно да се събират пари от всички живущи за ремонти на елементи от сграда в ЕС, които не са общи части.
Собственикът на апартамента на последния етаж иска ЕС да поеме ремонта на протеклия покрив на усвоения от него балкон.

Конкретните претенции са неоснователни.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Сеп 2014, 10:29

Melly написа:Не е редно да се събират пари от всички живущи за ремонти на елементи от сграда в ЕС, които не са общи части.
Вярно! Това е по-силният аргумент!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Сеп 2014, 11:05

Приказка :lol: Народно творчество :lol:
А покривът е покрив, и служи като такъв на цялата сграда :D , пък бил той законен или - незаконен :lol:
Ново площоразпределение, след пристройките и надстройките (над последните тераси), едва ли е правено.
Строежите са незаконни, и при административно производство против тях, биха довели до забрана ползването на цялата сграда :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2014, 11:25

Що плашиш хората?
Едва ли ще се стигне до съд. По ред причини. :lol:
Не се научихте да не разтягате локуми, а да отговаряте на конкретно поставените въпроси.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Сеп 2014, 11:49

И накрая докъде стигнахме? До:
"още утре казваш на този с балкона да си маха покрива или да си го оправя сам, а на другия с комина да купува подходящи тухли и да почва да зида, защото след една седмица ще извикаш пожарникари да го приемат".

Важното с балкона е, че е незаконно покрит, защото ако беше законно щеше да е обща част и всички щяха да плащат ремонта и да им пукат ушите. Няма как "балконите" да са обща част, освен ако не са "неизползваеми тераси", както понякога творчески се пишат от проектантите за да се бяга от Кинт-а. Ако са писани така трябва да са им пуснали поне носещи колони и тогава ще са общи части. При конкретното усвояване може да е надгвърлен Кинт-а, съответно закона, което автоматично би довело до заповед за отстраняване на нарушението, а не до забрана за ползване, а ако не е надхвърлен трябва да се прави ново площообразуване и то със съгласието на всички апартаменти в сградата, защото "усвояването" променя собствеността на всички. Може и балконите да са невписани в НА погрешка, тогава покриването на последния е незаконен строеж и няма как да е обща част, поне до момента в който не си извади разрешително за строеж, молбата за което вероятно трябва да се подпише от всички съсобственици. Няма как незаконното да стане обща част и да промени площообразуването, все едно да си изкопая без разрешение землянка в двора на кооперацията и да искам съсобствениците да ми я покрият, защото тавана й е ще яви обща част.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2014, 11:53

Още един локумаджия. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация