Здравейте,
Имам следния правен имотен казус:
Собственик съм на имот в населено място, с неуредени сметки по регулация. Наследих го от баба ми. Прехвърлянето беше извършено през 1991 г., когато все още нямах пълнолетие! До преди няколко години никой, дори и съседите, не е предприемал действия за регулиране на имотните граници. Но преди 2-3 г. разбрахме, че узаконяването на границите е задължително условие за строеж. Със съседите нямаме проблем при превземането и придаването на принадлежащите части! Имаме уговорка и за плащанията!
НО!
От моя имот са отчуждени 240 кв.м за улица! Градоустройствения план за това е приложен през 1966 г. В някои от скиците издадени от общината дори не е отбелязано колко метра са отчуждени! Отбелязани са едва на последната скица от 2013 г. Но в регулационния план на населеното място дворът ми е очертан в черно и върху улицата. Т.е. това означава, че старите имотни граници на практика все още съществуват върху улицата! Баба ми не е била обезщетявана, защото майка ми си спомня, че след прилагане на този рег. план баба ми е теглила заем от банка за да построи дувар с който да очертае новите граници при съседство улица!
Интересува ме, има ли давност за това обезщетяване? При положение, че имота не е закупен от други предишни собственици, а аз съм наследник.
И ако се търси обезщетение от Общината, при какви условия и тарифи, от 1966 или при настоящето законодателство? Изобщо каква е процедурата? Защото за да мине по съдебен ред, проекто-план за новите граници, ние трябва да приложим декларации за изчистване със съседите. НО ако няма документ от Общината какво се е случило с тези 240 кв.м., няма как да се изменят законно и останалите граници. В т.ч. да бъдат променени в плана на населеното място, и да бъде издаден нов нотариален акт с окончателните граници.
Моля да ме насочите към конкретен закон.
Благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отчуждаване/давност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отчуждаване/давност
През 1966г. не е приложен никакъв план. Вероятно през тази година, този план е влязъл в сила. Прилагането на плана става чрез отчуждаване. Вижте § 22 ал.1 т.1в Зр на ЗУТ !arthemis написа:....Градоустройствения план за това е приложен през 1966 г...
След като прочетете цитираната от мен законова разпорадба ще видите че втората извадка от поста Ви е пълен нонсенс, независимо че добрата женица (баба Ви) наистина може да е теглила заем и наистина е имала доброто желание да строи дувар. Още по-лошото е че вероятно може и да го е построила на мястото на улично- регулационната линия т.е. навътре във Вашия имот. За съжаление има много такива случаи при които съвестни граждани намират ,че е най- добре де си се дръпнат сами на вътре и да си построят бъдещата ограда там където я предвижда плана. "Зер, с държавата шега не бива!", а на съответните общинарски чиновници им е все тая. Те гледат да не отварят отчуждителни процедури, защото отчуждаването никак не е проста работа , а работа ли е - друг да я работи.arthemis написа:Баба ми не е била обезщетявана, защото майка ми си спомня, че след прилагане на този рег. план баба ми е теглила заем от банка за да построи дувар с който да очертае новите граници при съседство улица!
За Ваше щастие за дължимото от страна на общината към вас обезщетение за тези 240 квадрата давност няма т.е. все някога то ще се случи и все някога Вие ще бъдете отчужден и обезщетен по цените които действат към момента на откриване на отчуждителното производство.arthemis написа: има ли давност за това обезщетяване?
Ха-ха-ха да търсите обезщетение. Че кой сте Вие да си въобразявате че имате право да искате дрЪжавата да Ви отчужди и обезщети в удобен за Вас момент. Това е все едно някоя от ханъмите от султанския харем да определя кога Падишаха да дойде при нея.В същност в цялата история на българското, благоустройствено законодателство - от 1898 до днес са правени няколко различни по обхват и стил плахи опити за изменение на това неравностойно положение - всичките завършили с неуспех! Суверен батенка! Не можеш да му се мешаш в краката! Благодарение на избухналата демокрация (дебело го подчертавам)обаче, в сегашният действащ закон е създадена една възможност, ако не да получиш обезщетение, то поне да премахнеш първопричината - действащият ПУП. Това е чл.134 ал.2 т. 1 ЗУТ. Лично съм извървял този път, за един от собствените ми имоти. Тегава и тежка административно-съдебна процедура продължила над 3 години, поради съпротивата на тъпанарите-общинари. При тази война спестих пари, защото съм архитект и сам си направих плана за изменение на уличната регулация. Ползвах и внимателно подбран от мен адвокат! Ако Ви се води такава война - пишете ми на лични!arthemis написа:....И ако се търси обезщетение ....
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
arthemis написа:Здравейте,
Имам следния правен имотен казус:
Собственик съм на имот в населено място, с неуредени сметки по регулация. Наследих го от баба ми. Прехвърлянето беше извършено през 1991 г., когато все още нямах пълнолетие!/Наследихте ли го или Ви беше прехвърлено. За второто Ви е била необходима скцица с едни шаренки линийки по нея. Ако е така, как са разположени те?/ До преди няколко години никой, дори и съседите, не е предприемал действия за регулиране на имотните граници. Но преди 2-3 г. разбрахме, че узаконяването на границите е задължително условие за строеж. Със съседите нямаме проблем при превземането и придаването на принадлежащите части! Имаме уговорка и за плащанията!/Улицата и границата с комшиите са две различни неща под различен правен режим, така че не може да ги сравнявате/
НО!
От моя имот са отчуждени 240 кв.м за улица! Градоустройствения план за това е приложен през 1966 г./Приложен, включва и изплатеното обезщетение. Защо решихте, че е приложен?/ В някои от скиците издадени от общината дори не е отбелязано колко метра са отчуждени!/Като площ в кв.м. ли имате предвид?/ Отбелязани са едва на последната скица от 2013 г. Но в регулационния план на населеното място дворът ми е очертан в черно и върху улицата. Т.е. това означава, че старите имотни граници на практика все още съществуват върху улицата! Баба ми не е била обезщетявана, защото майка ми си спомня, че след прилагане на този рег. план баба ми е теглила заем от банка за да построи дувар с който да очертае новите граници при съседство улица!/От тук следва и че плана не е приложен/
Интересува ме, има ли давност за това обезщетяване? При положение, че имота не е закупен от други предишни собственици, а аз съм наследник.
И ако се търси обезщетение от Общината, при какви условия и тарифи, от 1966 или при настоящето законодателство? Изобщо каква е процедурата? Защото за да мине по съдебен ред, проекто-план за новите граници, ние трябва да приложим декларации за изчистване със съседите. НО ако няма документ от Общината какво се е случило с тези 240 кв.м., няма как да се изменят законно и останалите граници. В т.ч. да бъдат променени в плана на населеното място, и да бъде издаден нов нотариален акт с окончателните граници.
Моля да ме насочите към конкретен закон.
Благодаря!
В случая според мен няма прилагане на плана. Не ми стана ясно улицата фактически съществува ли на мястото така, както е по плана или не. Иначе, напълно подкрепям за чл.134, както са Ви писали по-горе. Другото , това първа регулация ли е на имота или последваща?
- sunrise
- Активен потребител
Понеже пред себе си нямам никаква графика (има предвид от действащия ПУП) Мисля "по нюх",че става въпрос за регулация където е имало приложена първа регулация, така че хипатезата на чл. 16 ал.1 ЗУТ е "or concour".sunrise написа:.....Другото , това първа регулация ли е на имота или последваща?....
Като казвам "по нюх" имам предвид че:
1. Малко вероятно е казусът да изхожда от някой от големите градове в България. По вероятно е това да е малък град или село.
2.Преобладаващата част от селата в България, както и всички по-малки градове имат регулационни планове още до 09.09.1944г. Като! На много места същите са приложени, още при действието на втория Закон за благоустройството на населените места - този от ДВ бр.67 1905г. до бр.117 от 1941г. 1966г. е време доста по-късно и условно с голяма доза сигурност, приемам че става въпрос за територия с вече приложена първа регулация. Разбира се всеки казус си е сам за себе си и без конкретни документи, всичко това си е чисто гадаене. Иначе знам как най-умело да се възползвам от хипотезата "неприложена първа регулация".
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговорите,
Нищо, че пак не ми стана ясно, как така от една страна давност няма. А от друга - пълен суверен??? Имам претенции за познания в Адм. право и адм. процес. Така също и в Теория на държавата и правото. Както и бегли понятия в гражданското! Чисто и просто, защото съм "Публичен администратор" - нещо между нищо. И от друга страна, едно от средните ми образования е "Строителен техникум" - поне знам как се правят геодезически измервания, и мога да чета скици! Но до тук!
И така, да внеса някои уточнения. Това е първа регулация за населеното място. След 1966 г. - друга не е имало. А преди това - дълбоко се съмнявам! Става въпрос за софийско село, самостоятелна община - с изключително некомпетентна администрация. Колкото пъти съм задавала смислен (писмен) въпрос - съм получавала отговор в друга посока!!
Наред с всичко това, знам от предишния чиновник "Техническа служба", че архив няма! И всяка геодезическа фирма вдига ръце: пълен батак!!
Естествено, че имам готовност за 3 г. за губене в тази посока!
Нищо, че пак не ми стана ясно, как така от една страна давност няма. А от друга - пълен суверен??? Имам претенции за познания в Адм. право и адм. процес. Така също и в Теория на държавата и правото. Както и бегли понятия в гражданското! Чисто и просто, защото съм "Публичен администратор" - нещо между нищо. И от друга страна, едно от средните ми образования е "Строителен техникум" - поне знам как се правят геодезически измервания, и мога да чета скици! Но до тук!
И така, да внеса някои уточнения. Това е първа регулация за населеното място. След 1966 г. - друга не е имало. А преди това - дълбоко се съмнявам! Става въпрос за софийско село, самостоятелна община - с изключително некомпетентна администрация. Колкото пъти съм задавала смислен (писмен) въпрос - съм получавала отговор в друга посока!!
Наред с всичко това, знам от предишния чиновник "Техническа служба", че архив няма! И всяка геодезическа фирма вдига ръце: пълен батак!!
Естествено, че имам готовност за 3 г. за губене в тази посока!
- arthemis
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|