начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Строеж на ограда в дворно място

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж на ограда в дворно място

Мнениеот den_zuk » 09 Яну 2015, 07:15

Притежавам етаж от къща, ползваме право на преминаване през УПИ, който е собственост на съседката която ни е остъпила право на строеж в минали времена. Сега на този етап, тя изразява желание да разделим двора, за да може всеки да има отделен вход, като ни преотстъпи част, за да можем да построим ограда В ДВОРА и да се обособят два отделни входа с лице към улицата (сега е момента имаме само един вход).
Работата с оградата ми е ясна и документално и технически. Става дума за проста метална ажурна ограда, която ще отговаря по изисквания на ЗУТ и съответната община.
Как да стане най-безболезнено и законно това с двора, става дума за част от двор в областен център, 24-26 кв.м грубо. За съдебна делба е малко и не попада в изискванията. Върши ли ми работа чл.17 от ЗУТ ?
Един вид въпроса ми е как да стана собственик на парцел 5х4 от двора на съседа:
1.Викаме геодезист да очертае новите граници.
2.Пускаме молба до общината за узаконяване и промяна на границите на сега съществуващите имоти.
3.Минаваме през нотариус за изменение на нотариалния акт.

Греша ли някъде?
den_zuk
Младши потребител

Re: Строеж на ограда в дворно място

Мнениеот vdggbg » 09 Яну 2015, 11:57

1. Подавате заявление за допускане на устройствена процедура по изменение на ПУП, на основание чл. 134 (2), т. 6, във връзка с чл. 15 (3) от ЗУТ - придружено със скица - предложение за исканото изменение, и предварителен договор за прехвърляне на собственост, с нотариално заверени подписи;
2. Получавате заповед за допускане на въпросната процедура, след като заплатите предвидената такса. В заповедта ще бъдат посочени изискванията, на които следва да отговаря разработката;
3. Възлагате изработването на изменение на ПУП на правоспособно лице, и я представяте за одобрение в съответната община;
4. След одобряването на проекта за изменение на ПУП сключвате пред нотариус окончателен договор за прехвърляне на собствеността върху присъединената част;
5. Подавате заявление за издаване на разрешение за строеж на ограда при условията на чл. 147 (1), т. 7 от ЗУТ, придружено с конструктивно становище и трасировъчен план, изработени от съответно правоспособни лица;
6. Получавате разрешение за строеж на ограда, след като заплатите предвидената такса;
7. Сключвате договор за техническо ръководство с правоспособно лице, и викате геодезист да отложи на място новите граници. Техническият ръководител съставя Протокол обр. 2 (Раздел ІІ) по Наредба № 3, и същият се подписва в присъствието на представител на общината.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2015, 14:09

Описаните стъпки са неотносими към случая на питащия/та.
Процедурата е съвсем друга. Минава се през съда.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 09 Яну 2015, 18:09

den_zuk написа:съседката която ни е остъпила право на строеж в минали времена. Сега на този етап, тя изразява желание да разделим двора, за да може всеки да има отделен вход

Melly написа:Описаните стъпки са неотносими към случая на питащия/та.
Процедурата е съвсем друга. Минава се през съда.

:?: :?: :?: :!: :!: :!:

den_zuk, послушате съвета на vdggbg, няма да сгрешите. Останалото са мечти на пишман- адвокати!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2015, 20:34

bgarch написа:.....

den_zuk, послушате съвета на vdggbg, няма да сгрешите. Останалото са мечти на пишман- адвокати! - казал един пишман, ама баш пишман архитект.

Нямам никакво желание да те обучавам. Чертай си "чертичките" и не подвеждай вЪпросителите.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Яну 2015, 20:35

den_zuk написа:.... Върши ли ми работа чл.17 от ЗУТ ?....

Не!
bgarch написа:.....den_zuk, послушате съвета на vdggbg, няма да сгрешите. Останалото са мечти на пишман- адвокати !.....

Бих казал останалото е танц пред огъня на гилдията на шаман-адвокати.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 09 Яну 2015, 20:59

den_zuk написа:Сега на този етап, тя изразява желание да разделим двора, за да може всеки да има отделен вход, като ни преотстъпи част, за да можем да построим ограда В ДВОРА и да се обособят два отделни входа с лице към улицата (сега е момента имаме само един вход).

Доколкото разбрах - налице е съгласие. От контекста на въпроса изглежда, сякаш има два УПИ, единият от които няма лице към въпросната улица (може би има излаз на друга, несъществуваща улица?). Защо е необходимо да се минава през съда? А и приложима ли е съдебна делба, в случай, че не съм разбрал правилно, и УПИ е един - но неподеляем? Както и да е - не очаквам отговор - просто изразих мнение, което е валидно при определени обстоятелства, разбира се. При други обстоятелства, сигурно, са валидни други мнения, включително и това за съдебната процедура. Не съм имал за цел да въвеждам в заблуда питащия(ата) - ако това е идеята на репликата.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2015, 21:21

vdggbg написа:
den_zuk написа:Сега на този етап, тя изразява желание да разделим двора, за да може всеки да има отделен вход, като ни преотстъпи част, за да можем да построим ограда В ДВОРА и да се обособят два отделни входа с лице към улицата (сега е момента имаме само един вход).

Доколкото разбрах - налице е съгласие. От контекста на въпроса изглежда, сякаш има два УПИ, единият от които няма лице към въпросната улица (може би има излаз на друга, несъществуваща улица?). Защо е необходимо да се минава през съда? А и приложима ли е съдебна делба, в случай, че не съм разбрал правилно, и УПИ е един - но неподеляем? Както и да е - не очаквам отговор - просто изразих мнение, което е валидно при определени обстоятелства, разбира се. При други обстоятелства, сигурно, са валидни други мнения, включително и това за съдебната процедура. Не съм имал за цел да въвеждам в заблуда питащия(ата) - ако това е идеята на репликата.

vdggbg,
Погрешно си възприел репликата ми. Тя не е отправена до теб. Неведнъж съм писала, че ти се отличаваш от другите двама архитекти включили се в тази тема след моето мнение. И по капацитет, и по умерения тон, с който комуникираш с всеки включил се в някои от поставените казуси. Спокойно ще повторя - уважавам такива професионалисти като теб.
Хубава вечер,
Melly
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Яну 2015, 21:46

Melly написа:....Неведнъж съм писала, че ти се отличаваш от другите двама архитекти включили се в тази тема след моето мнение. И по капацитет, и по умерения тон, с който комуникираш с всеки включил се в някои от поставените казуси. Спокойно ще повторя - уважавам такива професионалисти като теб.
Държиш се като арбитър. Може би се надяваш че с поведението си ще впечатлиш поне самият vdggbg. Няма лошо - продължавай! Той е умен мъж. Струва си усилията!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот den_zuk » 11 Яну 2015, 13:04

Извинявам се че заради въпроса ми възниква спор, не ми беше това целта.
Просто ние ограда можем да си направим и без да минаваме през тези перипетии, ама не знам след година съседката или някой неин наследник на какъв акъл ще бъде, затова искам да бъде на хартия отразено и от държавата одобрено.
Значи както казах става дума за едно УПИ, неделимо по съдебен път, не отговаря на изискванията просто. Това УПИ в момента има излаз към улицата (един вход), идеята е до този вход да "залепим" втори и да опънем една ограда до входа на къщата където ние си влизаме. Ние влизаме през точка А, те ще влизат вече през точка Б(къщата има няколко входни точки и всеки собственик си има отделна врата, просто двора е един).
Да е културно, колкото ти е по-хубава оградата казват, толкова са ти по-добри отношенията със съседите.
Благодаря за съветите на vdggbg, просто не ми беше ясна цялата конкретика в случая.
den_zuk
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 11 Яну 2015, 21:38

Е, щом УПИ е един, неделим, при това - чужд, тогава няма как да се приложи описаната от мен процедура, наистина. Не ми е много ясно какво точно е онова, което Вие наричате "право на преминаване" - едва ли е онзи тип сервитут, който законът има предвид.
Що се отнася до оградата - няма как да легализирате такава ограда, формално погледнато. Навремето тук имаше една обширна тема, където бяха дискутиране надълго и нашироко всички възможности относно подобен случай.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Яну 2015, 21:41

Така обяснено, вече може. Става! Чрез договор за доброволно разпределение на общия УПИ. Потърсете лице което да знае как се съставя такъв договор. При липса на добра воля такова разделяне се осъществява и по съдебен ред. Тогава вече ще Ви трябва адвокат.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Яну 2015, 22:19

julyanvonemona написа:Така обяснено, вече може. Става! Чрез договор за доброволно разпределение на общия УПИ. Потърсете лице което да знае как се съставя такъв договор. При липса на добра воля такова разделяне се осъществява и по съдебен ред. Тогава вече ще Ви трябва адвокат.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Много ме кефи да те повалям с един удар, а още повече да прочета собственоръчно написаното ти признание за поражение. Яко.... :D
За пореден път доказваш, че разбираш само от "чертички" и нищичко от правната материя.
Имах по-друго впечатление за колегата ти bgarch, но и той като теб затвърждава мнението ми, че е далеч от правната материя.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 11 Яну 2015, 23:30

Човекът твърди, и то на два пъти, че УПИ е неподеляем - "не попада в изискванията" и "не отговаря на изискванията"... Отгоре на това - "ползваме право на преминаване през УПИ, който е собственост на съседката"... Първоначално се заблудих, че става въпрос за преминаване през УПИ - чужда собственост, до собствен такъв. Сега - "става дума за едно УПИ, неделимо по съдебен път" - очевидно, чужда собственост, а не съсобствен.
Та, въпросът е - какво точно предлагате да се дели, и на какво основание?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Яну 2015, 23:33

vdggbg написа:Човекът твърди, и то на два пъти, че УПИ е неподеляем - "не попада в изискванията" и "не отговаря на изискванията"... Отгоре на това - "ползваме право на преминаване през УПИ, който е собственост на съседката"... Първоначално се заблудих, че става въпрос за преминаване през УПИ - чужда собственост, до собствен такъв. Сега - "става дума за едно УПИ, неделимо по съдебен път" - очевидно, чужда собственост, а не съсобствен.
Та, въпросът е - какво точно предлагате да се дели, и на какво основание?

Естествено разбрах, че си се заблудил и по тази причина направих коментара си.
Споко, всичко е наред. :D
Melly
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Яну 2015, 07:48

Melly написа:....Споко,....
Примитив.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 12 Яну 2015, 17:54

Melly написа:Имах по-друго впечатление за колегата ти bgarch, но и той като теб затвърждава мнението ми, че е далеч от правната материя.

За мен е простимо да не съм "на ти" с правната материя, защото не съм учил право. Не ми е ясно, обаче, как така дипломиран специалист в тази материя от раз отсича:
Melly написа:Процедурата е съвсем друга. Минава се през съда.

след като има достатъчно други, извънсъдебни начини, да се реши спора преди да се отиде в съда. Още повече че питащият още в началото е казал, че
"Сега на този етап, тя изразява желание да разделим двора, за да може всеки да има отделен вход, като ни преотстъпи част, за да можем да построим ограда"
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 12 Яну 2015, 18:24

bgarch написа:
Melly написа:Имах по-друго впечатление за колегата ти bgarch, но и той като теб затвърждава мнението ми, че е далеч от правната материя.

За мен е простимо да не съм "на ти" с правната материя, защото не съм учил право. Не ми е ясно, обаче, как така дипломиран специалист в тази материя от раз отсича:
Melly написа:Процедурата е съвсем друга. Минава се през съда.

след като има достатъчно други, извънсъдебни начини, да се реши спора преди да се отиде в съда. Още повече че питащият още в началото е казал, че
"Сега на този етап, тя изразява желание да разделим двора, за да може всеки да има отделен вход, като ни преотстъпи част, за да можем да построим ограда"

Няма никога да ти се изясни колкото и въпроси да задаваш в тази посока. А сети се сам защо ли?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Яну 2015, 18:36

bgarch Не бъди толкова сериозен в доводите си. Не че имам нещо против това което казваш Но! Целта на Melly е съвсем друга.
За мен са интересни две неща:
1. До колко наистина си вярва че е в състояние да режисира мненията и отрасловото участие на не - адвокатите в този форум;
2.Във връзка с преследването на тази режисура, колко ниЗко може да се наведе.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 12 Яну 2015, 22:34

julyanvonemona написа: bgarch Не бъди толкова сериозен в доводите си. Не че имам нещо против това което казваш Но! Целта на Melly е съвсем друга.
........................................................ (нецензурни изрази)

Будиш само отвращение. Нищо друго не можеш да постигнеш, старчееее. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация