ant111 написа:Предполагам, че има много неща, които могат да се подобрят в администрацията по УТ...
И все пак твърдението, че графичната основа е излишна в устройственото планиране и строителството, е доста абсурдно. Може би трябва да се планира и строи без чертежи, а информацията, която те по принцип съдържат, да е надълго обяснена, незнайно как. Единственото, с което мога да асоциирам това, е обяснението на математически формули в някои законови актове ( Кодекса за социално осигуряване например), където неясно защо на някой, очевидно скаран с математиката му е хрумнало, че да разкаже с доста думи една (иначе доста кратка формула) е къде къде по-удачно отколкото да я изпише.
П.П.: Ако няма чертежи, и на строителя бай Данчо ( да речем) му се връчи едно обяснение от 100-200 стр., какво трябва да построи в парцела ви ( без план и чертеж), не знам какъв ще е резултата, но едно е сигурно - ще е изненадващ ... и няма да ви хареса! :)
Никъде и никога не съм твърдял, че графичната основа в устройственото планиране е излишна - какво остава пък за строителството... Надявам се да не изглеждам чак толкова тъп. Само че в сегашния си вид, съобразно "установените практики" тя е смехотворна. Отворете който и да е от плановете, публикувани в сайта на Столична община, и ще се радвате на картинка с многообразие от цветове и форми, на които би завидял дори и Марк Шагал. За сметка на това ще установите, че от устройствена гледна точка въпросните картинки не само са напълно безполезни, но и съдържат поне две откровени нарушения на закона - никъде не се посочват ограничителни линии на застрояването, нито се установява пределна височина за него - вместо това има купища шарени, но безразмерни правоъгълничета и други разни форми, с посочена етажност - устройствен критерий, отдавна отишъл в небитието...
ant111 написа:П.П.2: Ако посочите или качите снимка на въпросната скица (извадка) от плана, ще мога да ви отговоря по-точно на въпроса, защо са ви отказали и има ли основание за това. А да се коментират установени административни практики в посока дали имат смисъл, мисля, че всеки който вече не е дете, е стигнал до извода, че това е загуба на време и енергия :wink: , въпреки че и аз оставам изненадана понякога и не мога да се въздържа да не изпитам почуда или откровен шок от някои административни "резултати"!
Отново - никъде по-горе не съм твърдял, че някой нещо ми е отказал - със или без основание. И друго - "установени административни практики" има само в главите на онези чиновници, които от всичко най мразят да мислят. Иначе, "практиките" биват законосъобразни, или не - не се наемам да твърдя дали е загуба на време и енергия да се дискутират такива теми - предвид прословутото ни дебелоглавие, дебелокожие и дебелоочие.