Здравейте,
през 1987 г. хората от моя квартал изграждат със собствени средства и труд канал за отпадъчни води на улицата, на която живеят и го свързват към канал на главна улица съществуващ отпреди. По техните думи това е станало с устното разрешение на тогавашния кмет на общината. През 1993 всеки един от тях разрешава пак устно на неговия съсед да прокара тръба през парцела му, за да се свърже с изградения канал. Всички са с право на строеж, общината е собственик на техните парцели. Но ето че дойде момент, В и К, което е общинска фирма да започне планомерно запушване на така създадената преди години канализация с мотива, че тя е незаконна. Ефекта е ужасен, помийна вода се връща по баните и мивките на домакинствата. Голяма част от тези хора освен основните си жилища, за които имат право на строеж са построили и разни стопански или други постройки без да имат такова право. Общината им изпраща писма, че трябва да няма нито един незаконен строеж, за да се пристъпи към законно присъединяване към канализационната мрежа. Моля дайте съвети и препоръки. Каналите вече запушиха, няма да се учудя ако решат да бутат и постройките.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Незаконно изграден канал за отпадъчни води
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Незаконно изграден канал за отпадъчни води
domicii_ulpianus написа:Здравейте,
през 1987 г. хората от моя квартал изграждат със собствени средства и труд канал за отпадъчни води на улицата, на която живеят и го свързват към канал на главна улица съществуващ отпреди. По техните думи това е станало с устното разрешение на тогавашния кмет на общината. През 1993 всеки един от тях разрешава пак устно на неговия съсед да прокара тръба през парцела му, за да се свърже с изградения канал. Всички са с право на строеж, общината е собственик на техните парцели. Но ето че дойде момент, В и К, което е общинска фирма да започне планомерно запушване на така създадената преди години канализация с мотива, че тя е незаконна. Ефекта е ужасен, помийна вода се връща по баните и мивките на домакинствата. Голяма част от тези хора освен основните си жилища, за които имат право на строеж са построили и разни стопански или други постройки без да имат такова право. Общината им изпраща писма, че трябва да няма нито един незаконен строеж, за да се пристъпи към законно присъединяване към канализационната мрежа. Моля дайте съвети и препоръки. Каналите вече запушиха, няма да се учудя ако решат да бутат и постройките.
Ами задай си въпроса...
- pati2
- Потребител
изплакал си е мъката, но въпрос няма. За съжаление, повечето сме такива, пати.
- lakavitsa
- Потребител
Все във връзка с поста имам питане, може ли ВиК фирма в даден град, на бг, да не е Общинска, въпреки че всички служители в същия град знаят, че е общинска, само не и ръководител № 1 в нея да твърди, че е общинска. За сведение на четящите градът е с около 20 000 жители и се намира в съседната област на нашата.
- lakavitsa
- Потребител
Корекция: Ръководител №1 в нея твърди, че същата фирма не е общинска.
- lakavitsa
- Потребител
Обикновено ВК фирмите в дадена община са общински, но това не е задължително. По важно е че уличните водопроводни и канализационни мрежи се изграждат за сметка на общината и след изграждането им стават общинска собственост.lakavitsa написа:Корекция: Ръководител №1 в нея твърди, че същата фирма не е общинска.
.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
В повечето случаи Общините имат дялово участие в капитала на ВиК, като съдружници в търговското дружество, а не са едноличесн собственик на капитала.
- pati2
- Потребител
Пак се е заформила "седянката".
-
Melly - Старши потребител
И какво общо има дали фирмата е общинска или частна, или смесена, или е концесионер?
Вие имате незаконна канализация отвеждаща водите от незаконни постройки в тяхната система. Обаче сега търсите законов начин да накарате другата страна да ви отвежда водата.
Надеждите ми тая държава да се оправи стават все по-малки и по-малки...
Вие имате незаконна канализация отвеждаща водите от незаконни постройки в тяхната система. Обаче сега търсите законов начин да накарате другата страна да ви отвежда водата.
Надеждите ми тая държава да се оправи стават все по-малки и по-малки...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
На запад от Сараево са го измислили, и то - без да карат хората да плуват във фекалии, че да им дойде акълът... "Тяхната" система е и наша система - но сиренето е с пари. Простичко.
-
vdggbg - Активен потребител
Изследвано ли е дали попада в режим на търпимост? Каналът имам предвид, а не постройките.
- tany_ivanova
- Потребител
Дори и да попада, след като същият е приращение в територията на улицата (публична общинска собственост) то собственик на канала по силата на чл.92 от ЗС е общината, независимо че е строен със средствата на гражданите. Общината е тази която, когато си иска го премахва. Дали фирмата изпълнител на премахването е общинска или не, няма никакво значение.tany_ivanova написа:Изследвано ли е дали попада в режим на търпимост? Каналът имам предвид, а не постройките.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|