начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помогнете - отчужден имот по ЗТСУ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Помогнете - отчужден имот по ЗТСУ

Мнениеот mi_lena » 22 Фев 2015, 18:00

Само аз ли не разбрах дали е реализиран строежа?
Най-вероятно не е, защото иначе въпроса надали щеше да го има.
Пиша малко по спомен, защото не ми се ровят стари нормативни актове, но независимо от това, категорична съм, че още с влизането в сила на заповедта по чл.98 ЗТСУ (отм.) земята е преминала в патримониума на държавата, а през 1991 год. - ex lege в патримониума на общината. Актът за общинска собственост няма самостоятелно конститутивно действие. На ЖСК е било отстъпено само право на строеж, а допълнителната заповед по чл.100 ЗТСУ (отм.) е титул за собственост на обект/и в същата ЖСК. Т.е. земята си е останала общинска.
Ако не е било реализирано правото на строеж, могло е да отпадне на няколко основания. Могла е и да бъде възстановена собствеността върху земята по реда на ЗВСОНИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и ....Този терен досега ли стои празен?
Ако не - пиете една студена вода и това е.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Фев 2015, 20:48

mi_lena написа:Само аз ли не разбрах дали е реализиран строежа?

Ами така изглежда...
mi_lena написа:Ако не - пиете една студена вода и това е.

Вече я е пил. Сега търси захарче...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2015, 22:37

mi_lena Строежът е реализиран и аз също подчертах че земята е станала държавна, а в последствие и общинска. Понеже kirile възобновява тази тема през няколко години му казах нтатък сам да се оправя - нещо повече спомням си даже (от старите теми), че е и обезщетен в построената ЖСК, така че налице е и влязла в сила заповед по чл.100 ЗТСУ. Това че темата се замърси от тежък спам е нещо обикновено за този раздел. И понеже днес е сирни заговезни искам прошка от всеки когото съм засегнал с изключение на една юзърка. По отношение на нея се възползвам от правото си на закоравял агностик, не желая да искам прошка, както и да бъда опрощаван
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Фев 2015, 20:01

Темата си беше тежък спам от самото начало - жалкото е, че генерира накуп толкова отрицателни емоции.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот mi_lena » 23 Фев 2015, 21:38

Ясно!
Нищо ново под слънцето.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот kirile » 26 Фев 2015, 17:10

Съжалявам , ако аз съм причина за спамовете във форума , но съм задал въпросите си , защото наистина имам нужда да разбера дали наистина съм пил студена вода и сега търся захарче или наистина има правна възможност да си получа захарчето след изпитата вода.
Искам само да уточня : Строежа е реализиран , но отчуждените собственици са заплатили изцяло разходите по строителството и правото на строеж , съобразно идеалните си части. За мен остава неясно какво се случва със средствата , определени като стойност на отчуждения имот , които не са заплатени на правоимащите нито от държавата нито от ЖСК и има ли правна възможност да поискам обещетение с друг имот , след като обещетението реално не е дадено ? Определените със заповедта по чл.100 от ЗТСУ обекти наистина са дадени , но без да бъде намалена стойността им с тази на отчуждения имот. ЖСК е прекратено с издаването на НА за обектите и остава висящ въпроса от кого при това положение може да се търси неизплатеното обещетение ? Това всъщност накратко беше и същността на запитването ми.
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Фев 2015, 22:08

kirile Публикувайте тук заповедите по чл.98 и по чл.100 ЗТСУ и после ако някой е зепазил късче добрина към Вас може и да Ви обясни кое от къде идва и къде отива и защо е така.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 13 Юни 2015, 18:31

Заповедите са със стандартното към онзи момент съдържание :
Заповедта по чл.98 от ЗТСУ описва отчуждения имот , определя неговата парична стойност и посочва начина на обещетение с недвижим имот.
Заповедта по чл.100 от ЗТСУ конкретизира недвижимия имот , който е определен за обещетение на правоимащия.
След тези заповеди , целият казус се развива по ЗЖСК. Отчуждения собственик е член кооператор по право и заплаща изцяло стойността на определения му обект , след което му се издава акта за собственост.
Оттук и неяснотата за мен - след като правоимащия е заплатил цялата стойност на определения му имот , къде е сумата за отчуждения му имот , кой трябва да я заплати , за да се приеме , че обещетението е дадено , защото имота в случая не е придобит като обещетение , а като изцяло заплатен по реда на ЗЖСК ?!
По отношение на парично обещетение съм наясно , че съм пил студена вода , но въпросът ми е дали мога да претендирам за обещетение с равностоен на отчуждения недвижим имот по реда на параграф 9 от ЗУТ , тъй като съгласно параграф 10 от ЗУТ за обещетение с недвижим имот не тече давност ?
Сигурен съм , че съгласно закона и към онзи момент държавата е длъжна да даде обещетението предварително и след като не го е дала и към настоящия момент го дължи. Сградата е построена по стопански начин , без участието на държавата , а учреденото право на строеж изцяло е заплатено на държавата от член кооператорите
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2015, 07:01

He!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 15 Юни 2015, 09:57

Не разбрах какво не ?
Обещетението с недвижим имот не е дадено и се дължи ?!
Параграф 9 и 10 от ЗУТ.
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2015, 10:31

Ами вземете си го тогава.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация