- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преустройство на жилище или новопостроена сграда?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Преустройство на жилище или новопостроена сграда?
Здравейте! През 1980г. умира дядо ми. Остават наследници баба ми и нейните 4 деца. Три от тях се отказват от наследство и така имотът /двор, жилищна сграда и пристройка/ остават в дял на баба и най-малкия ми вуйчо. Вуйчо се жени и заживява с жена си в къщата заедно с баба ми. През 1981г. баба ми подписва и подава "заявление за суперфиКция за построяване на жилищна сграда с площ 70кв.м. върху дворно място с площ ...". През 1982г. биват изготвени скица и план за преустройство на къщата и, заедно с тях, вуйчо ми подава молба за определяне на строителна линия за строеж на жилище. От Общината изготвят Разрешение за преустройство на жилище,протокол за преустройство на жилище, обяснителна записка за преустройство на жилище... - във всички документи е написано "преустройство на жилище". Къщата на баба ми бе голяма, двуетажна. Започна събарянето, като останаха основите и част от стените на първия етаж. Изгради се отново на 2 етажа. Баба почина 12 години след новия строеж, а тампродължиха да живеят сина й и жена му. Преди няколко години вуйчо ми се разведе с жена си и сега тя е завела дело за делба на къщата: била построена по време на брака и има претенции за 1/2 идеална част от нея. Година време обикаляме адвокати, нотариуси и архитекти и мненията са различни: едни твърдят, че преустройството не поражда право на собственост за леля ми и преустроеното жилище си остава собственост на същите 2ма собственици - баба и вуйчо, а другото е, че има новопостроена по време на брака жилищна сграда и вуйчо и леля са собствениците й. Къде отива делът на баба ми тогава?
- vasilina
- Нов потребител
Re: Преустройство на жилище или новопостроена сграда?
Има парцел и къща, ако няма дарение или продажба делът на бабата от парцела отива при наследниците, делът на вуйчото е само негов, съпругата не може да претендира.
За къщата нещата ще зависят от това дали е учредена суперфиция (чисто хипотетична възможност, според казаното) и в полза на кого. Ще се приеме, че има преустройство на съсобствената къща. Частта на бабата се наследява, а преустройството няма да направи частта на вуйчото съпружеска общност, но съпругата има, а и ще претендира принос.
При дела свързани с много документи и свидетели, намеса на общини и други органи, няма кой да ви каже със сигурност как ще завърши делото. Както казва адвокатката ми - Никога не разчитай на един гол закон!
За къщата нещата ще зависят от това дали е учредена суперфиция (чисто хипотетична възможност, според казаното) и в полза на кого. Ще се приеме, че има преустройство на съсобствената къща. Частта на бабата се наследява, а преустройството няма да направи частта на вуйчото съпружеска общност, но съпругата има, а и ще претендира принос.
При дела свързани с много документи и свидетели, намеса на общини и други органи, няма кой да ви каже със сигурност как ще завърши делото. Както казва адвокатката ми - Никога не разчитай на един гол закон!
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Има парцел и къща, ако няма дарение или продажба делът на бабата от парцела отива при наследниците, делът на вуйчото е само негов, съпругата не може да претендира.
Твърде съмнително, Пейчев! Отново се впусна в интерпретации.
-
Melly - Старши потребител
Г-н Иванов, документите, които са налице, са само тези /в хронологичен ред според датата на издаване/:
- Заявление за суперфиция - юли 1981г., в което е написано, че баба ми отстъпва право на строеж в полза на сина си да построи една сграда върху площ от 70 кв.м.;
- Скица за преустройство на жилище - юни 1982г.;
- Архитектурен план /и виза/ за преустройство на жилищна сграда - юли 1982г.;
- Молба от вуйчо ми до Общината за даване на строителна линия и ниво - август 1982г.;
- Разрешение за преустройство на жилище /въз основа на предходните три документа - така е записано като основание/;
- Протокол за определяне на строителна линия и ниво за преустройство на жилище - август 1982г.;
- Обяснителна записка за необходимите материали за преустройство на жилище;
Това е, с което разполагаме. Освен заявлението за суперфиция, върху обратната страна на което е видно, че има заверка на подписа на баба ми от съдия, друг документ няма. Търсих в съда, но не открих заявлението да е вписвано.
Напълно споделям мнението, че тя има право да търси принос и никой не го оспорва, но е завела дело за делба и претенцията й е за 1/2 идеална част, с което тя ощетява, според мен, наследниците на баба ми.
- Заявление за суперфиция - юли 1981г., в което е написано, че баба ми отстъпва право на строеж в полза на сина си да построи една сграда върху площ от 70 кв.м.;
- Скица за преустройство на жилище - юни 1982г.;
- Архитектурен план /и виза/ за преустройство на жилищна сграда - юли 1982г.;
- Молба от вуйчо ми до Общината за даване на строителна линия и ниво - август 1982г.;
- Разрешение за преустройство на жилище /въз основа на предходните три документа - така е записано като основание/;
- Протокол за определяне на строителна линия и ниво за преустройство на жилище - август 1982г.;
- Обяснителна записка за необходимите материали за преустройство на жилище;
Това е, с което разполагаме. Освен заявлението за суперфиция, върху обратната страна на което е видно, че има заверка на подписа на баба ми от съдия, друг документ няма. Търсих в съда, но не открих заявлението да е вписвано.
Напълно споделям мнението, че тя има право да търси принос и никой не го оспорва, но е завела дело за делба и претенцията й е за 1/2 идеална част, с което тя ощетява, според мен, наследниците на баба ми.
- vasilina
- Нов потребител
Ако нямаше интерпретации делата щяха да се печелят от двете страни, защото така са им обещали адвокатите и щеше да има само една инстанция, която да постановява в полза и на двете страни. Решаващия съд казва едно, въззивният друго, а ВКС им тегли по една и връща делото с указания за трето. Това е правораздаването, определено от персите с поговорката: Никой не знае какво ще реши съд и младо момиче, тръгнало да се жени.
В случая е хубаво, че другата страна е платила разноските и тя ще представя доказателствата, които могат да се оборят, естествено след като адвокатът ви се занимае с процесулните въпроси.
В случая е хубаво, че другата страна е платила разноските и тя ще представя доказателствата, които могат да се оборят, естествено след като адвокатът ви се занимае с процесулните въпроси.
- ivanov_p
- Активен потребител
За мен съмнението произтича от това, че бабата е дала суперфиция, а строителните книжа са за преустройство. Фактът че в същност вместо преустройство е осъществено премахване и изграждане на ново строителство е трудно доказуем защото по онова време нямаше въвеждане на тези обекти в експлоатация но и да се докаже това като че ли отива към 225 ал.2 т.3 ЗУТ, нещо което е във вреда на всички и на тези които претендират и на тези които се мъчат да запазят нещата за себе си. Дали обекта е в режим на търпимост обаче е отделен въпрос, който не може да се прецени от казаното до тук. Ако суперфицията е в полза на вуйчото построеното от него ново строителство или преустройство е СИО следователно съпругата може да претендира за 1/2 ид.ч. от сградата Земята се онаследява ат наследниците(всичките).
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|